piątek, 15 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Indyk piękny

  Edytuj ten wpis
Dodano: 3 lipca 2006, 10:33

Tani. Dobry niesłychanie. Zdrowy. Taki jest indyk. No bo wyobraźcie sobie chrupiące sznycelki, obtoczone w płatkach kukurydzianych. Z młodymi kartofelkami posypanymi koperkiem. Albo pięknego indyka po chińsku. Z dużą ilością chrupiących warzyw. I pikantnym sosem.

Chrupiące sznycelki

Chrupiące sznycelki
Składniki:
30 dag piersi z indyka, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 3 marchewki, 2 cebule, 1 por, 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego korzenia imbiru, 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych, po 4 łyżki oleju arachidowego, sosu sojowego i soku z cytryny, sól, pieprz.
Wykonanie:
Najpierw trzeba mięso indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Podobnie marchew, paprykę i zieloną część pora. Imbir i czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Gdy olej będzie bardzo gorący szybko obsmażyć mięso, doprawić solą z pieprzem.
Mięso przełożyć z patelni do innego naczynia. Dodać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir, orzeszki. Ostro podsmażyć. Jak olej zacznie dymić, wrzucić warzywa. Smażyć 5 minut, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem i sosem chili.

Golonka z indyka

Składniki:
1 podudzie z indyka, 1główka czosnku, 1 cebula, 2 łyżki papryki ostrej, pół łyżeczki cynamonu, czarny pieprz PRYMAT, sól
Wykonanie:
Ten bardzo smakowity przepis ma korzenie w kuchni żydowskiej. W przeciwieństwie do klasycznej golonki ta golonka jest wręcz dietetyczna. Spróbujcie, bo w dodatku robi się ją bardzo prosto.
Podudzie należy umyć i nafaszerować połową główki czosnku i cebulą pokrojoną w kostkę. Drugą połowę czosnku zmielić, dodać paprykę, sól, pieprz, cynamon i trochę wody. Wymieszać i natrzeć gicz.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Owinąć w folię aluminiową, włożyć na blaszkę i do piekarnika. Piec w temperaturze 180° przez 2 godziny.
Smacznego. Kochani Panowie. Dla zdrowia czasem zamieńcie golonkę wieprzową na golonkę z indyka. Warto!

Indyk na miodzie

Składniki:
1 pierś z indyka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa, 6 łyżek miodu lipowego, sos tabasco.
Wykonanie:
Pierś z indyka natrzeć solą z pieprzem i odstawić na 1 godzinę. Pokroić mięso w plastry.
Każdy kawałek natrzeć ziołami prowansalskimi, posmarować miodem, ułożyć w naczyniu, skropić oliwą i sosem tabasco. Teraz indyk musi się marynować. Najlepiej 3 godziny.
Smażyć na patelni polewając sosem z marynaty. Przykryć i dusić przez kilka minut.
Podawać z sałatą. Indyk w miodzie jest też bardzo dobry na zimno.

Konkurs z PRYMATEM

A jak Wy robicie indyka?
Czekamy na maile z przepisami pod adresem:
sulisz@dziennikwschodni.pl
A my mamy dla Was super prezenty od PRYMATU.
Komplety przypraw i naczynia na przyprawy.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!