wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jabłka pieczone z konfiturami


Do sporządzenia tego przysmaku potrzeba dobrego nastroju, kilku winnych jabłek, ulubionych konfitur, przypraw i calvadosu lub koniaku. Na deser mam dla was jabłuszka w cieście

Najpierw trzeba owoce pieczołowicie wydrążyć. Następnie napełnić je łyżką ulubionych konfitur, dołożyć cukru z cynamonem i skropić calvadosem.


Po wysmarowaniu blachy masłem układamy je równiutko i podlewamy słodkim tokajem.
Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec podsypując cukrem.


Jabłka obniżają poziom cholesterolu, zawierają czynniki przeciwnowotworowe. Cynamon normalizuje poziom cukru, calvados rozwesela. Smacznego.

Jabłuszka w cieście

Składniki ciasta:
2 jaja
4 dag cukru
15 dag mąki
5 łyżek dobrej śmietany
szczypta soli
cukier puder


Wykonanie:
Najpierw trzeba utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, pianę z białek, przesianą mąkę, sól i lekko wymieszać.


Jabłka pokroić w plastry, posypać cynamonem, obtaczać w cieście i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na bibule, posypać cukrem pudrem i zajadać...
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!