Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 marca 2016 r.
12:17

Jak dobrze przygotować jesiotra? Szef kuchni podpowiada (przepisy)

17 1 A A

Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji hotelu Piano: Wyróżnienie VIP w Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra zobowiązuje mnie do jeszcze lepszego przyrządzania ryb w restauracji Piano

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jest czego gratulować, bo jesiotr to królewska ryba. Rzymscy patrycjusze zdobili dania z jesiotra kwiatami. W Chinach złowione jesiotry były oddawane na dwór cesarski. W Europie były własnością panujących, książąt, opatów i przeorów. Jesiotr rządził na królewskich ucztach. Smakosze cenili go bardziej niż łososia.

Jesiotr przed wojną pływał w Wiśle. Z czasem ta szlachetna ryba wyginęła, dziś trwają próby jej odrodzenia w naturalnym środowisku. I na talerzu. Jesiotr jest także wyzwaniem dla hodowców: bardzo dobrą gatunkowo rybę kupicie w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego. To właśnie stamtąd jesiotr „płynie” w kierunku najlepszych restauracji w Polsce. Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra także służą kulinarnej reaktywacji jesiotra na talerzu. Zanim zajrzymy za kulisy konkursu, zajrzyjmy do starych przepisów z jesiotrem w roli głównej.

Jesiotr w chłodniku

Ze względu na bardzo smaczne mięso jesiotr lubił „pływać” w słynnej soljance (ros. солянка) rybnej, wywodzącej się z kuchni rosyjskiej. Tam zresztą jesiotr jest bardzo ceniony.

Soljankę przyrządzano na wywarze rybnym, dodając na smak kwas chlebowy, wodę spod kiszonych ogórków, cytrynę, oliwki i kapary. W tej esencjonalnej zupie pływały kawałki jesiotra.

Jan Szyttler, kucharz i autor książek kucharskich, działający na Podlasiu i na Litwie, podaje przepis na „Chłodnik ruski” sporządzany na kwasie chlebowym i bulionie ze świeżych ryb, z buraczkami, ogórkami, koperkiem i estragonem, w którym także pływały kawałki jesiotra właśnie.

Jesiotr po polsku

W przepisie sprzed dwustu lat czytamy: „Skoro się jesiotr nieco posoli, gotuje się w rybnym bulionie, w niedostatku drobnych ryb, bierze się włoszczyzna (jako to: selery, marchew, pietruszka i nieco angielskiego pieprzu), wszystko to, skoro się ugotuje, odcedza się, leje się do rondla, kładzie się przegotowany jesiotr i w tym, gdy się ugotuje, układa się blat i zalewa się sosem, któren się robi następującym sposobem. Bierze się funt świeżego masła, kilka pszennych bułek samych środków, które się maczają w słodkiem mleku, wycisnąwszy z nich mleko, kładą się do masła, z którem, gdy się dobrze rozmieszają, rozprowadzają się (mieszając na wolnym ogniu) bulionem, w którym był jesiotr gotowany, zalawszy tym rybę będącą na blacie, wydaje się do stołu”.

Prof. Jarosław Dumanowski podaje także przepis na jesiotra smażonego: „Wziąć kawałek z najgrubszej części jesiotra, potem posolić go, potem obetrzeć ściereczką na czyste z wilgoci, pokrajać w spore zrazy, jeżeli nie ma być wydany cało w jednym kawałku, nakrajać pietruszki, marchwi, selerów, cebuli w talarki, ułożyć to na blasze, a na tem jesiotra; potem zasmażyć w maśle kilka siekanych cebul, wychłodzić, wbić na to 3 lub 4 jaja, posolić, dobrze rozmieszać, polać tem jesiotra, obsypać tartym chlebem lub bułką, skropić masłem i wsadzić do gorącego pieca; a gdy upieczony, wyjąć i ułożyć na półmisku, a te wszystkie jarzyny zebrać razem z tłustością w rądel, wsypać szczyptę mąki, rozmieszać, dodać szklankę wina, kawałeczek suchego buljonu, trochę octu, musztardy i wszystko to zagotować; poczem podlać tem jesiotra na półmisku i wydać”.

Im prościej, tym lepiej

Powyższe przepisy mogą wydać się cokolwiek skomplikowane. Ciekawy i praktyczny przepis na jesiotra podaje w swojej książce „Co dziś na obiad?” Maria Śliżyńska: „Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem”.

Maciej Barton, kucharz, zaliczony przez przewodnik Gault&Millau do najlepszych speców od kuchni tradycyjnej w Polsce, radzi z jesiotrem obchodzić się ostrożnie. Po to, żeby nie przedobrzyć i zachować unikalny smak jesiotra. Jak? - Nie wolno popaść w histerię z przyprawami. Tylko sól i masło. Filetuję rybę, oddzielam twardą skórę, dzielę ją na kawałki. Po posoleniu smażę jesiotra na maśle. Układam na blasze. Każdą porcję mięsa nakrywam kawałkiem skórki i zapiekam w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 5 do 7 minut - mówi Barton.

Pielmieni, kawior i bliny

Wielkim przysmakiem są pielmieni z jesiotrem. Pielmieni różnią się od naszych pierogów tym, że mają w środku surowy farsz, do gotującej się wody można dodać przed wrzuceniem pielmieni listek laurowy. - Nadzienie do pielmieni można robić z wołowiny, ja robię pielmieni z baraniną, z dodatkiem cebuli, odrobiny czosnku i rosołu - mówi Dorota Otachel, właścicielka restauracji Old Pub. Dla smakoszy powstają w jej restauracji pielmieni z jesiotrem. Wtedy farsz doprawiany jest dodatkowo startą skórką z cytryny i jej sokiem.

Najsłynniejszą potrawą z jesiotra są bliny z kawiorem (ikrą z jesiotra). Bliny to małe placuszki z mąki gryczanej na drożdżach. Tradycyjnie kawior nakłada się na bliny łyżeczką z porcelany, masy perłowej, a nawet ze złota. Nie wolno go rozsmarowywać na blinie. Bliny smakują doskonale z wędzonym jesiotrem.

VIP wśród jesiotrów

Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra odbyły się w Licheniu Starym po raz drugi. Prestiżowe wyróżnienie VIP jurorzy przyznali mistrzom kuchni z Lublina. Są nimi Piotr Huszcz i Radosław Kosiorek z Hotelu Restauracji Piano.

- Jesiotr to wyzwanie. Przed konkursem sporo czytałem o jesiotrze w historii polskiej kuchni. Podałem go z musem z selera, na ziemi z lejkowca dętego, z kawiorem - mówi Piotr Huszcz.
Filet z jesiotra na musie z selera z sosem beurre blanc, ziemią z lejkowca dętego, chipsami z białego buraka:

Składniki: filet z jesiotra 800 g, estragon, sól morska do smaku, pieprz kolorowy do smaku, olej rzepakowy.
Na mus z selera: seler 500 g, ziemniaki 200 g, masło 50 g, mleko 50 g, sól do smaku.
Na sos beurre blanc: cebula 100 g, ocet winny biały 150 g, śmietanka 15% 100 g, masło 200 g, rosół 100 g, żółtko 3 sztuki.
Na ziemię: lejkowiec dęty 50 g, olej.

Wykonanie: filet z jesiotra podzielić na 8 części i doprawić, polać olejem rzepakowym. Jesiotra ugotować w niskiej temperaturze 55 stopni. Ziemniaki i seler ugotować odcedzić dodać masło i mleko, doprawić i utrzeć na puree. Cebulę pokroić w kostkę ugotować w occie, podlać rosołem śmietanką zredukować doprawić do smaku i zagęścić masłem i żółtkami na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Buraka pokroić na cienkie chipsy. Grzyby suszone namoczyć, ugotować, odsączyć i smażyć na głębokim tłuszczu na chrupko. Po wystygnięciu zblendować na miałko. Serwować na puree z selera, z ziemią z lejkowca dętego z sosem i chipsami z buraka i mikro liśćmi botwinki.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Oszuści nie próżnują. W jednej chwili mieszkańcy regionu stracili oszczędności życia

Oszuści nie próżnują. W jednej chwili mieszkańcy regionu stracili oszczędności życia

Tym razem złodzieje wykorzystali metodę na policjanta i przedstawiciela banku. Prawdziwi mundurowi poszukują sprawców. W grę wchodzi łącznie ponad 200 tysięcy złotych

Górnik Łęczna nie rezygnuje z walki o baraże. W czwartek wyjazdowy mecz w Katowicach

Górnik Łęczna nie rezygnuje z walki o baraże. W czwartek wyjazdowy mecz w Katowicach

Po domowej porażce z Lechią Gdańsk Górnik Łęczna nie rezygnuje z walki o baraże o PKO BP Ekstraklasę. W czwartek (godz. 20.30) zielono-czarni zmierzą się na wyjeździe z GKS Katowice w ramach ostatniego meczu 29. kolejki Fortuna I Ligi

Bomby na placu budowy. Mieszkańcy ewakuowani: "Nie wiedziałam jak mam się zachować"
aktualizacja
galeria

Bomby na placu budowy. Mieszkańcy ewakuowani: "Nie wiedziałam jak mam się zachować"

Wielka ewakuacja w Białej Podlaskiej. Saperzy przewiozą i zdetonują bomby lotnicze odnalezione podczas prac budowlanych przy ulicy Sidorskiej.

Jeżyny z robakami nie wjechały do Polski

Jeżyny z robakami nie wjechały do Polski

Kolejne produkty z zagranicy nie wjadą do Polski. IJHARS zatrzymał transport mrożonych jeżyn z powodu wystąpienia larw robaków.

Politechnika Lubelska uczy przez zabawę

Politechnika Lubelska uczy przez zabawę

Najnowsze technologie trafią w ręce około 200 uczniów lubelskich szkół podstawowych i średnich. Będzie druk 3D, modelowanie 3D, zajęcia z robotyki i sztucznej inteligencji

2 w 1 czyli samochód, czyli podwójny strzał pograniczników w Hrebennem

2 w 1 czyli samochód, czyli podwójny strzał pograniczników w Hrebennem

Funkcjonariusze z Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej odzyskali kolejny samochód. Tym razem zabezpieczono mercedesa, który miał przerobiony numer identyfikacyjny VIN. W kontrolowanym pojeździe ujawniono również zamontowane części, które pochodziły z poszukiwanego we Włoszech auta.

Jak wybrać idealną klatkę do treningu w domu – Przewodnik po half racks

Jak wybrać idealną klatkę do treningu w domu – Przewodnik po half racks

Zakup odpowiedniego sprzętu do treningu siłowego może być kluczowy dla efektywności ćwiczeń, a także bezpieczeństwa użytkownika. Half rack, czyli półotwarta klatka do ćwiczeń, stanowi popularny wybór wśród entuzjastów treningu domowego. Zaprojektowany z myślą o maksymalizacji funkcjonalności przy jednoczesnym ograniczeniu zajmowanego miejsca, half rack może być idealnym rozwiązaniem dla osób, które dysponują ograniczoną przestrzenią. W niniejszym przewodniku wyjaśnimy, na co zwrócić uwagę przy wyborze idealnej klatki half rack do swojego domowego gymu.

Innowacje i technologie w rolnictwie: przyszłość zrównoważonej produkcji żywności

Innowacje i technologie w rolnictwie: przyszłość zrównoważonej produkcji żywności

Rolnictwo stoi na progu rewolucji technologicznej, która obiecuje przekształcić sposób, w jaki produkujemy żywność, czyniąc go bardziej zrównoważonym, efektywnym i przyjaznym dla środowiska. W dzisiejszych czasach, kiedy świat zmaga się z wyzwaniami takimi jak zmiany klimatyczne, wzrost populacji i ograniczone zasoby naturalne, innowacje technologiczne w rolnictwie mogą odegrać kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego dla przyszłych pokoleń.

Kancelaria adwokacka w Tczewie – jak znaleźć skuteczną pomoc prawną?

Kancelaria adwokacka w Tczewie – jak znaleźć skuteczną pomoc prawną?

Reprezentacja procesowa w wielu rodzajach spraw w tym: sprawy karne, sprawy gospodarcze, spadki, rozwody, podział majątku po rozwodzie, zasiedzenie, zachowki, sprawy rodzinne i wiele innych spraw cywilnych – wszystkie tego typu sprawy wymagają profesjonalnej pomocy prawnej. Na co zwrócić uwagę, wybierając odpowiednią kancelarię adwokacką?

Znaleziono cztery 100-kilogramowe bomby. Trwa ewakuacja mieszkańców w rejonie ulic Sidorskiej i Kąpielowej w Białej Podlaskiej
WIDEO/GALERIA ZDJĘĆ
galeria

Znaleziono cztery 100-kilogramowe bomby. Trwa ewakuacja mieszkańców w rejonie ulic Sidorskiej i Kąpielowej w Białej Podlaskiej

Podczas prac budowlanych prowadzonych przy ul. Sidorskiej 61 w Białej Podlaskiej zostały ujawnione niewybuchy. Są to cztery bomby lotnicze. Każda o masie blisko 100 kilogramów, długości od 80 do 100 cm i obwodzie ok. 50 cm. Obecnie saperzy usuwają niewybuchy.

Rozlicz PIT w Lublinie i zgarnij nagrody

Rozlicz PIT w Lublinie i zgarnij nagrody

Lubelski ratusz przypomina, że każdy kto rozliczy swój PIT w Lublinie może wygrać nagrody. Do wygrania między innymi samochód toyota yaris.

Wiedza nie clickbait – obalmy mity o szczepieniach - Diana Matejek z WSSE w Lublinie
Dzień Wschodzi
film

Wiedza nie clickbait – obalmy mity o szczepieniach - Diana Matejek z WSSE w Lublinie

Dopiero kwiecień, a już mamy więcej zachorowań na odrę, niż w całym zeszłym roku – alarmują specjaliści. Wiele chorób, które od kilku pokoleń nie były rozpoznawane przez lekarzy, znów dają o sobie znać. To efekt tego, że coraz więcej dzieci nie jest szczepionych w ramach obowiązkowego kalendarza szczepień ochronnych.

Lublin. Zmiany w kursach komunikacji miejskiej

Lublin. Zmiany w kursach komunikacji miejskiej

W związku z nadchodzącym długim weekendem majowym i sezonem wiosenno-letnim Zarząd Transportu Miejskiego w Lublinie wprowadza zmiany w rozkładach komunikacji miejskiej.

Daria Zawiałow gwiazdą lotniczej imprezy w Świdniku

Daria Zawiałow gwiazdą lotniczej imprezy w Świdniku

Już w połowie czerwca przed nami kolejna edycja Świdnik Air Festival. Organizatorzy powoli odsłaniają karty, pokazują kto wystąpi podczas tej dwudniowej imprezy.

"Załoga poczuła szarpnięcie". Incydent podczas lotu szkoleniowego

"Załoga poczuła szarpnięcie". Incydent podczas lotu szkoleniowego

Na terenie województwa lubelskiego doszło do incydentu podczas lotu szkoleniowego. Śmigłowiec zaczepił o linię energetyczną.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium