poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?


Grzyby mają zdecydowany smak i aromat, stąd nie warto przesadzać ze zbytnim ich doprawianiem. Lubią cebulę, pieprz, koperek i cząber. A oto przepisy warte wypróbowania

Najpopularniejsze są grzyby w śmietanie. Mogą być podawane na przystawkę wraz z chrupiąca bagietką, albo z młodymi ziemniakami. Większe grzyby kroimy na pół, albo nawet w ćwiartki.

Żeby sos był delikatny, na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy, wkładamy ząbek czosnku nadziany na widelec i mieszamy nim śmietanę przez kilka chwil. Po kilku minutach powoli wkładamy grzyby i posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Dusimy je trzy minuty, doprawiamy solą z pieprzem i gotowe.

Zupa z borowików

Najpierw gotujemy warzywny bulion. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, trzy cebule, trzy listki bobkowe, kilka ziaren pieprzu. Dodajemy kilkanaście pięknych borowików i gotujemy do miękkości.

Następnie zupę przecedzamy do wazy, wkładamy ugotowany grzyby, posypujemy zielonym koperkiem i dodajemy makaron w postaci dużych muszelek.

Kto jest bardzo pracowity, może zamiast makaronu użyć małych pierożków z grzybami.

Grzybowa po lwowsku

Na grzybową po lwowsku potrzebujemy 1,5 litra dobrego rosołu, do którego wrzucamy grzyby pokrojone w paski i 10 dag fasoli. Z mąki, cebuli i masła robimy złocistą zasmażkę, łączymy z zupą i doprawiamy solą z pieprzem.

Na talerz wykładamy jajko na twardo, podzielone na ćwiartki i zalewamy grzybową. Odrobina kopru nie zaszkodzi. Łakomczuchy mogą dorzucić ziemniaków i podprawić gęstą, wiejską śmietaną.

Kurki w śmietanie

Większe kurki kroimy w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawiamy w całości. Na patelnię wkładamy 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebulki. Gdy się usmaży, wrzucamy 1 kg kurek i dusimy do miękkości, często mieszając.

Kurki lubią się dusić, więc trzeba im co najmniej pół godziny. Następnie wlewamy szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawiamy solą z pieprzem. Młode kartofelki pasują tu najbardziej.

Borowiki z miodem

Wybieramy kilogram niedużych borowików i wrzucamy je do garnka, w którym roztopiliśmy 15 dag masła, dodając 4 łyżki miodu naturalnego i 3–4 łyżki soku z cytryny. Grzyby dusimy do miękkości, jak zwykle często mieszając. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Możemy podać z ziemniakami z wody lub ryżem.

Prawdziwki w szynce

8 niedużych prawdziwków obgotowujemy w wodzie z dodatkiem 4 łyżek soku z cytryny. Miękkie grzyby odcedzamy, osuszamy, obtaczamy solą i pieprzem. Każdy grzybek zawijamy w plaster wiejskiej szynki, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. I smażymy. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Z żółtym serem

Kilogram borowików, kozaków lub maślaków posypujemy solą z pieprzem i rumienimy na maśle. Dodajemy 20 dag żółtego sera i smażymy przez kilka minut. Kto chce, może doprawić cząbrem. Podajemy z ryżem.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kilogram obranych kartofli gotujemy na parze i gorące ubijamy na miękką masę. Wbijamy 4 jaja, dodajemy dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno mieszamy, robimy kotleciki, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na złocisty kolor.

Na sos potrzebujemy kilka grzybów, które dusimy na maśle, wsypujemy łyżkę mąki, zasmażamy, wlewamy szklankę bulionu i doprawiamy solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym.

Kotlety zalewamy sosem. Zamiast kotletów możemy użyć placków ziemniaczanych lub złocistych i chrupiących naleśników, nadzianych szynką.

Sztuka mięsa z borowikami

Na koniec zostawiłem danie, które smakuje mi bardziej niż sławne polskie zrazy, nadziewany grzybami. Dwa kilogramy dobrej wołowiny (karkówki, łopatki lub mostka) gotujemy z włoszczyzną, dodając ćwiartkę kapusty, dwie kalarepki i kilka ziemniaków.

Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je w plastry i zalewamy borowikami, uduszonymi we własnym sosie, podlanym rosołem i podajemy z kartoflami z wody. Odrobina warzyw z wody dopełni tej kulinarnej propozycji. Danie proste, zachwycające w smaku i bardzo pożywne.

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy grzyby
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!