Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 kwietnia 2015 r.
21:00
Edytuj ten wpis

Jak przyrządzać owoce morza. Porady i przepisy

49 0 A A

Makaron z owocami morza jest na topie. Mule, kalmary i krewetki w sklepach sprzedają się coraz lepiej, a coraz więcej ludzi robi z nimi makaron w domu. Oto 10 tricków, dzięki którym zrobisz taką pastę frutti di mare, jaką przyrządzają włoskie gospodynie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Iwona Baruk, która w Lublinie prowadzi włoską restaurację "Atrium” przez 10 lat mieszkała we Włoszech. Tam poznała tajemnicę pasty z owocami morza. Włoscy kucharze, od których uczyła się przyrządzania owoców morza, nie ukrywali, że najważniejsze sekrety znają gospodynie domowe. Liczy się świeżość składników, odpowiedni makaron i połączenia pomiędzy natką pietruszki i pozostałymi składnikami sosu. Razem z polską restauratorką, która osobiście przyrządza owoce morza w swojej restauracji, w której w dodatku od lat stołują się Włosi, przyrządziliśmy spaghetti z krewetkami, kalmarami i mulami.

Jak kupować

Świeże krewetki są bardzo drogie. - Najlepiej kupić surowe krewetki, mrożone zaraz po złowieniu - mówi Iwona Baruk. Jeśli krewetki są całe, w skorupkach (takie są najlepsze), ich rozmiar oznacza się ilością sztuk na kg (szt/kg). Najlepszy rozmiar - 16/20 - oznacza, że na kilogram wchodzi od 16 do 20 krewetek. W sklepach możecie zobaczyć na lodzie czerwone krewetki. - Czerwony kolor oznacza, że zostały wstępnie obgotowane. Takich nie kupujemy. Po przyrządzeniu nie będą miały smaku, mogą być gumowate - tłumaczy Iwona Baruk.

Małże i mule kupujemy zawsze żywe, świeże. Kalmary wystarczą mrożone. Najsmaczniejsza jest odmiana baby.

Uwaga: mrożone owoce morza są glazurowane. Czyli pokrywane warstwą wody przed zamrożeniem. Na opakowaniu sprawdźcie procent wody: najlepiej gdy będzie to 10 %.

Czy można użyć mrożonych mieszanek owoców morza? Tak, ale pamiętajmy, że owoce morza mogą być blanszowane, przez co ich smak będzie mało wyrazisty.
Jaki makaron, jaka oliwa, jakie pomidory?

Bardzo ważny jest makaron. Włosi używają do pasty z owocami morza linguine. To płaskie spaghetti, które dobrze zbiera sos. Dobry jest makaron tagliatelle oraz klasyczne spaghetti. Makaron ma być bezjajeczny. A co z modnymi, czarnymi makaronami barwionymi atramentem mątwy? - Po pierwsze nie wiadomo, czy makaron jest barwiony naturalnym składnikiem czy nie, po drugie smak takiego makaronu może przebić smak owoców morza - tłumaczy nasza ekspertka.

Warto poszukać w sklepie dobrej oliwy, na której będziemy smażyć owoce morza. Ona decyduje o smaku potrawy. Oraz dobrych pomidorów, które muszą mieć aromat. Do tego polski czosnek i świeża pietruszka.

Obróbka

Kalmary mają mieć kremowy kolor. - Tułów kalmara zakończony jest 10 nogami, pomiędzy którymi znajduje się otwór gębowy, dalej głowa. Jadalne są nogi (usuwamy otwór gębowy) oraz tułów, z którego usuwamy szkielet. Z tuby wyjmujemy wnętrzności, płuczemy, kroimy w krążki - tłumaczy Baruk.
Małże i mule kupujemy żywe. Należy upewnić się, czy są zamknięte. Lekko rozwarte stukamy o blat, kiedy się zamkną, są ok. Te, które się nie zamkną wyrzucamy. Szorujemy je dokładnie i czyścimy nożem, usuwając osady na muszli.

A krewetki? - Ja zostawiam głowę, usuwam pancerz, zostawiam ogonek. Można też pancerz rozciąć od góry. Po to, żeby usunąć przewód pokarmowy w postaci czarnej żyłki.

Ważna jest kolejność

Każdy z owoców morza ma inny czas smażenia na oliwie, do której wcześniej wrzuciliśmy 2-3 ząbki czosnku. Po minucie należy je wyjąć. Najdłużej smażą się ośmiorniczki i te dobrze jest zrobić wcześniej.

W naszej konfiguracji najpierw smażymy kalmary. Dwie, trzy minuty. Teraz wrzucamy krewetki. W czasie duszenia zmienią kolor z siwego na czerwony. Po 2-3 minutach wrzucamy mule. Nakrywamy i potrząsamy patelnią, żeby dusiły się z obu stron.
Muszle, które się nie otworzą, wyrzucamy. Gotowe.
Wino

Owoce morza możemy podlać białym, wytrawnym winem. - Wystarczy kieliszek na patelnię - mówi Iwona Baruk. Z ilością wina nie można przesadzić, za dużo złamie smak potrawy.

W dobrej paście z owocami morza liczą się proporcje pomiędzy oliwą, sosem powstałym z duszenia owoców morza i pomidorami. Najlepiej dodawać wino po trochu i próbować smaku potrawy.

Pomidory i papryczka

Teraz do owoców morza dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory i papryczkę chili. Może być świeża, pokrojona w plasterki, mogą być małe, suszone papryczki.

Zanim wrzucimy pomidory sprawdźmy ich smak. Te bez smaku, zamiast polepszyć, zepsują smak potrawy. - Możemy użyć pomidorów pelati z puszki. Z tym, że przed wrzuceniem do owoców morza, musimy je osobno udusić na oliwie, im dłużej i na małym ogniu, tym lepiej – tłumaczy Iwona Baruk.

Makaron

Musi być ugotowany al dente. - Generalnie najlepiej trzymać się czasu podanego na opakowaniu - mówi Iwona Baruk. Gotowanie makaronu to osobna umiejętność i trzeba w domu potrenować.

Kolejna sztuczka, to odcedzenie makaronu na 2 minuty przed czasem, podanym na opakowaniu. - Wrzucamy go na patelnię z owocami morza i potrząsamy. Nakrywamy patelnię. W tym czasie makaron dochodzi do stanu al dente. Gdybyśmy wrzucili go już al dente, podczas duszenia z owocami morza rozmięknie i się poskleja.
Zielona pietruszka

Ostatni rzecz to posiekana natka pietruszki. Idealnie komponuje się owocami morza, sosem i winem. Czy jeszcze coś można dodać? Włoskie gospodynie razem z pietruszką dodają odrobinę startego, świeżego imbiru. Proporcje pietruszki i imbiru - ich zdaniem - decydują o jakości potrawy.
Włoscy kucharze na samym końcu lubią dodać do pasty łyżeczkę sosu rybnego. W tej roli wystąpić może także sos Worcester. Pastę z owocami morza solimy bardzo ostrożnie, bo owoce morza same z siebie mogą być słone. Ale świeży pieprz nie zaszkodzi.

Orientalny sznyt

Smak owoców morza można udoskonalić. - Stoję na stanowisku, że im mniej, tym lepiej. Najważniejszy jest delikatny smak mięsa i dobry makaron - radzi właścicielka "Atrium”.

Czy są jakieś sztuczki w udoskonalaniu pasty? Są. Oliwę możemy zastąpić olejem z orzeszków ziemnych. Razem z pietruszką możemy wrzucić na patelnię trawę cytrynową. Kucharze dodają także dymkę i mleko kokosowe. A co z naszą śmietaną? - Też możemy jej dodać, ale to już będzie inna pasta - mówi Iwona Baruk.

Jeśli w internetowych sklepach z orientalnymi przyprawami znajdziecie kaffir (liście limonki), możecie dodać do owoców morza przed makaronem.

Jak to jeść?

Pastę podajemy na głębokich talerzach, obowiązkowo podgrzanych. Jemy widelcem, kto lubi, może pomóc sobie nożem. Ale pasta najbardziej smakuje, kiedy jemy owoce morza palcami. Po wyjęciu widelcem z muszli mięsa muli, możemy wyssać sos. Muszle odkładamy na miseczkę. Kalmary jemy widelcem.

Ale najważniejsze są krewetki. Duszone wraz z pancerzem, nadają paście smaku. - Należy oderwać główkę. Koneserzy wysysają z niej sok. Następnie obrać krewetkę z pancerza (razem z nim odejdą nóżki) i delektować się delikatnym smakiem mięsa - radzi restauratorka.

Kilka nitek makaronu nawijamy na widelce, maczamy w sosie i zajadamy. Resztki sosu możemy wybrać muszlą lub kawałkiem bagietki. Na stół możemy podać wodę z cytryną w miseczkach, w której przepłukujemy palce.

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Zobacz wszystkie komentarze

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 28 maja 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 28 maja 2018 roku 0 0

Zapomniałeś dowodu rejestracyjnego i OC? Kary już nie będzie

Zapomniałeś dowodu rejestracyjnego i OC? Kary już nie będzie 25 7

Od 4 czerwca będziemy mogli zostawić w domu dowód rejestracyjny i papierowe ubezpieczenie OC. Za brak tych dokumentów nie będzie nam grozić żadna kara, a to dzięki Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców.

W zimie Icemania, w lecie Rollmania. Rolkarze i wrotkarze będą mogli pojeździć w hali

W zimie Icemania, w lecie Rollmania. Rolkarze i wrotkarze będą mogli pojeździć w hali 53 0

Hala do jazdy na wrotkach i rolkach ma być uruchomiona w czerwcu przy Al. Zygmuntowskich. Otworzy ją Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, który już zamawia wrotki i ochraniacze, które będzie można tu wypożyczyć. Rolki trzeba będzie mieć własne

Górnik – Medyk 3:2. Korona oficjalnie założona

Górnik – Medyk 3:2. Korona oficjalnie założona 10 0

Ekstraliga piłkarek nożnych Górnik Łęczna na zakończenie sezonu pokonał 3:2 Medyka Konin. Ten wynik nie miał jednak najmniejszego znaczenia, ponieważ podopieczne Piotra Mazurkiewicz już dawno temu zapewniły sobie mistrzowski tytuł. W niedzielę jednak „górniczki” wreszcie mogły oficjalnie odebrać złote medale i świętować ze swoimi kibicami historyczny wynik

Polesie – POM 2:1. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej

Polesie – POM 2:1. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej 0 0

Lubelska klasa okręgowa Polesie pokonało POM Iskra Piotrowice po golu Marcina Wójcika w doliczonym czasie gry. Dzięki temu zawodnicy Zbigniewa Wójcika są już bardzo blisko zajęcia drugiego miejsca

Gryf – Olimpiakos 3:2. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Gryf – Olimpiakos 3:2. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 1 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA W pojedynku dwóch beniaminków Gryf Gmina Zamość przegrywał z Olimpiakosem Tarnogród 0:2, ale pokazał charakter. Zespół trenera Romana Blonki w końcowych fragmentach spotkania podkręcił tempo i wyszarpał zwycięstwo wygrywając 3:2

Najbardziej barwna impreza po raz kolejny w Lublinie. Festiwal Kolorów 2018 [zdjęcia]
galeria

Najbardziej barwna impreza po raz kolejny w Lublinie. Festiwal Kolorów 2018 [zdjęcia] 0 1

Nie zdziwcie się jeśli dzisiaj zobaczycie zielono-czerwono-żółte twarze w centrum miasta. W niedzielę odbywa się kolejna edycja Festiwalu Kolorów.

AWF Kraków i Politechnika Gdańska najlepsze podczas AMP w lekkiej atletyce
galeria

AWF Kraków i Politechnika Gdańska najlepsze podczas AMP w lekkiej atletyce 1 0

W weekend na nowym stadionie w Lublinie zostały rozegrane Akademickie Mistrzostwa Polski. Klasyfikację generalną wygrały: AWF Kraków wśród pań i Politechnika Gdańska w rywalizacji mężczyzn. W tej drugiej kategorii trzeci był UMCS

Lubelski Wyścig Kaczek. Kolorowe zawodniczki pomknęły rzeką [zdjęcia]
galeria

Lubelski Wyścig Kaczek. Kolorowe zawodniczki pomknęły rzeką [zdjęcia] 3 0

 W niedzielę na terenach zielonych przy Arenie Lublin zorganizowano wyścig kaczek. To już piąta edycja imprezy.

Olender – Igros 2:2. Spadek niemal pewny

Olender – Igros 2:2. Spadek niemal pewny 0 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Olender Sól podzielił się punktami z Igrosem Krasnobród remisując 2:2. Ten wynik nie zadowala żadnej ze stron i wszystko wskazuje na to, że w przyszłym sezonie oba zespoły grać będą o szczebel niżej

Spór w szpitalu przy al. Kraśnickiej. Ludowcy chcą żeby stworzyć "siatkę płac"
film

Spór w szpitalu przy al. Kraśnickiej. Ludowcy chcą żeby stworzyć "siatkę płac" 13 13

Co dalej z konfliktem w szpitalu przy al. Kraśnickiej? - Pole do kompromisu jest bardzo duże i jeśli nie w poniedziałek to we wtorek, zarówno dyrekcja jak i pielęgniarki dojdą do porozumienia - ocenia Krzysztof Hetman, wiceprezes PSL i proponuje stworzenie "siatki płac".

"W rytmie natury". Impreza nad Zalewem Zemborzyckim [zdjęcia]
galeria

"W rytmie natury". Impreza nad Zalewem Zemborzyckim [zdjęcia] 1 0

Pokazy maszyn do pielęgnacji zieleni, pokazy strażackie, spotkania z ekspertami, konkursy z nagrodami i strefa gastronomiczna. W sobotę MOSiR „Bystrzyca” w Lublinie oraz Husqvarna wspólnie zapraszali do akcji „W rytmie natury”.

Niemce – Avia II 2:0. Promyk nadziei na utrzymanie

Niemce – Avia II 2:0. Promyk nadziei na utrzymanie 0 0

Lubelska klasa okręgowa GKS Niemce wciąż walczy o utrzymanie się w lidze. W sobotę podopieczni Tomasza Brzozowskiego pokonali 2:0 Avię II Świdnik

Kolejni terytorialsi składali przysięgę. Będą służyć w Lublinie i w Chełmie [zdjęcia]
galeria

Kolejni terytorialsi składali przysięgę. Będą służyć w Lublinie i w Chełmie [zdjęcia] 97 24

W niedzielę na placu Zamkowym zgromadziło się ponad 600 żołnierzy 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej, a 72 z nich złożyło przysięgę. Nowo zaprzysiężeni żołnierze już niebawem rozpoczną służbę w batalionach w Lublinie i Chełmie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.