Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 lutego 2016 r.
10:14

Jak przyrządzić dobrą rybę? Przepisy m.in. na kergulenę z patelni

0 7 A A

Post sprzyja rybom. W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od Polaków przyrządzania ryb. Powoli do ryb wracamy, ale czekają na nas pułapki. - Najważniejsza jest świeża ryba dobrej jakości - mówi Ivo Violante, włoski kucharz, który ma dobrą rękę do ryb

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

- Im prościej, tym lepiej - mówi włoski kucharz Ivo Violante, który przyrządzanie ryb ma we krwi. O tym, że ryby warto jeść świadczy fakt, że Włosi, którzy jedzą sporo ryb i piją wino, mają zdrowsze serca niż Polacy. Violante najbardziej lubi łączyć rybę z warzywami gotowanymi na parze.

- Najprościej zamarynować rybę w soku z cytryny, doprawić ziołami, skropić oliwą, zawinąć w specjalny papier i upiec w piekarniku - twierdzi Ivo Violante.

Dorada po włosku

SKŁADNIKI: 4 nieduże dorady, 4 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz, cytryna, sok z cytryny, świeże zioła. Po 15 dag grillowanych warzyw na osobę (cukinia, cebula, papryka, bakłażan, pomidor), oliwa, wytrawne wino, papier do pieczenia.

WYKONANIE: wypatroszone dorady oskrobać, obciąć płetwy, naciąć skórkę, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku, masło, plastry cytryny, świeże zioła. Skropić oliwą. Każdą rybę ułożyć na osobnym papierze, skropić winem, obłożyć zgrillowanymi warzywami, zawinąć w papier. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Gołąbki z dorsza

Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy (lub ryżu), jedna włoska kapusta, pęczek koperku, bulion z jarzyn z kostki, sól, pieprz.
Wykonanie: usunąć zewnętrzne liście kapusty i włożyć ją na 5 minut do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Po ostudzeniu rozdzielić liście i ściąć na płasko gruby środkowy nerw, uważając, by liści nie podziurawić.

Z filetów usunąć starannie ości i skórę. Posiekać filety, dodać soczewicę i posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do naturalnego wgłębienia w liściu, składać do środka boki liścia, a następnie zwijać gołąbek jak najciaśniej i układać ciasno w dużym płaskim rondlu, wolnym końcem liścia do spodu.

Gołąbki zalać bulionem i dusić 20 minut pod przykrywką. Można pod koniec gotowania dodać zasmażkę: na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, usmażyć, mieszając, na jasnozłoty kolor, rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu spod gołąbków i wlać do rondla

Karp z kurkami

Składniki: kilogram filetów z karpia, 3/4 kg kurek, 1/4 l śmietany 18%, 2 żółtka, trochę masła i mąki, oliwa.

Wykonanie: filet z karpia umyć starannie i pokroić w dzwonka. Bardzo starannie opłukane i pokrojone na ćwiartki kurki udusić na maśle. Karpia delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. W śmietanie rozbełtać widelczykiem 2 żółtka. Usmażonego karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć uduszonymi kurkami i zalać śmietaną.

Zapiec w piekarniku w 150 stopniach, aż śmietana zgęstnieje.

Kergulena z patelni

Składniki: 50 dag kerguleny, jedna cytryna, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa, trochę posiekanej pietruszki.

Wykonanie: małe kerguleny robimy w całości, większe kroimy na porcje. Po opłukaniu należy je posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie.
Po trzech minutach dodać masło, niech odchodzi na patelni. Na półmisku posypać pietruszką, podać z ósemkami cytryn.

Labraks z peperoni

Składniki: 1 patroszony labraks, 1 cytryna, 100 g sklarowanego masła, sól, pieprz, mąka.
Na sos: 20 dag świeżego ananasa, 20 dag bakłażana, 20 dag jabłek, 1 papryczka peperoni, masło, brązowy cukier, sos słodko kwaśny.

Wykonanie: rybę odfiletować. Filety skropić cytryną, obtoczyć w mące, posolić, doprawić pieprzem do smaku. Usmażyć na sklarowanym maśle.
Pokroić w kostkę ananasa, bakłażana i peperoni.

Z brązowego cukru zrobić karmel, następnie wysypać pokrojone składniki. Dodać jabłka, dusić, doprawić sosem słodko kwaśnym. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać labraksa na sosie. Z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Makaron z makrelą w sosie koperkowym

Składniki: 1 opakowanie makaronu, 15 dag wędzonej makreli, 1 duża cebula,1 małe opakowanie śmietany, 1 małe opakowanie jogurtu, 2 czubate łyżki posiekanego koperku, czosnek, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, jak się usmaży, roztarty czosnek. Makrelę obrać, dodać do cebuli. Wymieszać śmietanę z jogurtem, koperkiem, dodać pieprz, wlać do ryby i podgrzewać, uważając, żeby jogurt się nie zważył. Spróbować sos, ewentualnie doprawić solą. W międzyczasie ugotować makaron.

Kiedy będzie „al dente” odcedzić i połączyć z sosem. Wymieszać i podawać na podgrzanych talerzach. To pyszne i smaczne danie można podawać z warzywami gotowanymi z wody.

Morszczuk w sosie cytrynowym

Składniki: 4 filety z morszczuka, sól, pieprz, olej. Na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki, 1 szklanka wywaru z ryby i warzyw, 1 żółtko, pół szklanki śmietanki, sok z cytryny, cukier, sól, otarta skórka z cytryny.

Wykonanie: filety podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać mąkę, wymieszać, delikatnie podsmażyć. Rozprowadzić wywarem rybnym. Dodać śmietankę. Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i mieszając powoli wlać do sosu.

Chwilę podgrzewać, by sos zgęstniał. Nie dopuścić do zagotowania. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i jeśli trzeba solą. Podawać z ryżem.

Pstrągi w cebuli i pietruszce

Składniki: 4 pstrągi po 35 dag, 1 cytryna, sól, pieprz, 4 cebule, pęczek pietruszki, 4 ząbki czosnku, olej rzepakowy lub lniany.

Wykonanie: pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć na bibule. Posolić. Skropić w środku cytryną. Natrzeć pieprzem. Do każdego pstrąga włożyć posiekaną pietruszkę z czosnkiem. Odłożyć do lodówki.
Skropić olejem i upiec w piekarniku na złoto. Obłożyć sparzoną cebulką na 5 minut przed końcem pieczenia. Cebulowe pstrągi doskonale smakują z ziemniakami w mundurkach i dla wzmocnienia smaku: z odrobiną tatarskiego sosu.

Sandacz po polsku
Składniki: kilogram sandacza, 3 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, 3 jaja na twardo.

Wykonanie: oczyszczonego sandacza posolić i włożyć do specjalnej wanienki do gotowania ryb. Koniecznie grzbietem do góry. Włożyć warzywa, przyprawy i ugotować na wolnym ogniu.
Wyłożyć na półmisek. Obłożyć plastrami jajek. Można skropić olejem. Podawać z warzywami z wody. Można podlać sosem śmietanowym. Lub koperkowym.

Czytaj więcej o:

Komentarze 7

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 27 lutego 2016 o 19:52
Pan Ivo ma za sobą różne przygody kulinarne, natomiast najgorzej trafić jak coś ćpał, wtedy nie da się jeść, zero smaku, pełno wyzwisk dochodzi z kuchni no i resztę dopowiedzcie sobie sami jak ktoś go zna ..... no i oczywiście nie ma już nic wspólnego z restauracją IVO bo kłótliwy z niego człowiek jest.
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 17:36
Kelnerki może i zasad nie znają, ale śliczne z nich dziewczyny, szczególnie pani Angelika i taka z tatuażem na stopie. Poza tym pasta z owocami morza - super!
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 14:48
I ten cały "menager" nieprzyjemny Pan, chamski ironiczny, zachowuje się jak by wszystkie rozumy pozjadał . Nie elegancki , niechlujny . Jedzenie w Ivo jak zwykle masowe bez szału . Kelnerzy nie znający podstaw obsługi konsumenta . W środku bardzo zadymione "niby live cooking " NIE POLECAM
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 12:22

A ta restauracja jest właścicieli PYZATA CHATA tam ostatnio też troszkę kuchnia daje dupy

Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 12:10
Pan IVO juz zakonczyl karier w IVO ITALIAN NIEPRAWDARZ ??
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 11:37
Restauracja pana Ivo wymaga wielu poprawek. Mówię to jako klient. Wysoka opłata za rezerwację, brak możliwości rezerwacji telefonicznych (jedno wiąże się z drugim,wiadomo), jakieś limity czasowe, osobowe... człowiek się czuje jak petent, nie jak klient. Szklanki stoją do góry dnem bezpośrednio na stoliku. Pizza to jakaś pomyłka - nie da się jej jeść tak, żeby się nie rozwaliła. Lubię cienkie ciasto, ale to już przesada, to jedzenie zamienia się w serową papkę i tyle. Byłam tam ze trzy razy i wychodziłam zdenerwowana, także to koniec mojej przygody z tą wydmuszką.
Restauracja pana Ivo wymaga wielu poprawek. Mówię to jako klient. Wysoka opłata za rezerwację, brak możliwości rezerwacji telefonicznych (jedno wiąże się z drugim,wiadomo), jakieś limity czasowe, osobowe... człowiek się czuje jak petent, nie jak klient. Szklanki stoją do góry dnem bezpośrednio na stoliku. Pizza to jakaś pomyłka - nie da się jej jeść tak, żeby się nie rozwaliła. Lubię cienkie ciasto, ale to już przesada, to jedzenie zamienia się w serową papkę i tyle. Byłam tam ze trzy razy i wychodziłam zdenerwowana, także to koniec mojej pr... rozwiń
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 11:08
uczesz się z kołtunów jak gotujesz fuiiiiiiiiiii
Avatar
Gość / 27 lutego 2016 o 19:52
Pan Ivo ma za sobą różne przygody kulinarne, natomiast najgorzej trafić jak coś ćpał, wtedy nie da się jeść, zero smaku, pełno wyzwisk dochodzi z kuchni no i resztę dopowiedzcie sobie sami jak ktoś go zna ..... no i oczywiście nie ma już nic wspólnego z restauracją IVO bo kłótliwy z niego człowiek jest.
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 17:36
Kelnerki może i zasad nie znają, ale śliczne z nich dziewczyny, szczególnie pani Angelika i taka z tatuażem na stopie. Poza tym pasta z owocami morza - super!
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 14:48
I ten cały "menager" nieprzyjemny Pan, chamski ironiczny, zachowuje się jak by wszystkie rozumy pozjadał . Nie elegancki , niechlujny . Jedzenie w Ivo jak zwykle masowe bez szału . Kelnerzy nie znający podstaw obsługi konsumenta . W środku bardzo zadymione "niby live cooking " NIE POLECAM
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 12:22

A ta restauracja jest właścicieli PYZATA CHATA tam ostatnio też troszkę kuchnia daje dupy

Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 12:10
Pan IVO juz zakonczyl karier w IVO ITALIAN NIEPRAWDARZ ??
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 11:37
Restauracja pana Ivo wymaga wielu poprawek. Mówię to jako klient. Wysoka opłata za rezerwację, brak możliwości rezerwacji telefonicznych (jedno wiąże się z drugim,wiadomo), jakieś limity czasowe, osobowe... człowiek się czuje jak petent, nie jak klient. Szklanki stoją do góry dnem bezpośrednio na stoliku. Pizza to jakaś pomyłka - nie da się jej jeść tak, żeby się nie rozwaliła. Lubię cienkie ciasto, ale to już przesada, to jedzenie zamienia się w serową papkę i tyle. Byłam tam ze trzy razy i wychodziłam zdenerwowana, także to koniec mojej przygody z tą wydmuszką.
Restauracja pana Ivo wymaga wielu poprawek. Mówię to jako klient. Wysoka opłata za rezerwację, brak możliwości rezerwacji telefonicznych (jedno wiąże się z drugim,wiadomo), jakieś limity czasowe, osobowe... człowiek się czuje jak petent, nie jak klient. Szklanki stoją do góry dnem bezpośrednio na stoliku. Pizza to jakaś pomyłka - nie da się jej jeść tak, żeby się nie rozwaliła. Lubię cienkie ciasto, ale to już przesada, to jedzenie zamienia się w serową papkę i tyle. Byłam tam ze trzy razy i wychodziłam zdenerwowana, także to koniec mojej pr... rozwiń
Avatar
Gość / 21 lutego 2016 o 11:08
uczesz się z kołtunów jak gotujesz fuiiiiiiiiiii
Zobacz wszystkie komentarze 7

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Dzień matki spędzają w szpitalu ze swoimi dziećmi. To dla nich była akcja "Piękna Mama"
galeria

Dzień matki spędzają w szpitalu ze swoimi dziećmi. To dla nich była akcja "Piękna Mama" 0 2

Rozmową z Natalią Voytsel z Fundacji „Gdy Liczy się Czas”, która już po raz trzeci zorganizowała charytatywną akcję „Piękna Mama” w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Lublinie. Akcja, w której uczestniczą stylistki, fryzjerki i masażysta jest adresowana do matek dzieci z oddziału Onkologii, Hematologii i Transplantologii.

Hubert z Rokitna ubiera gwiazdy. "Projektuję modę niecodzienną i niełatwą"

Hubert z Rokitna ubiera gwiazdy. "Projektuję modę niecodzienną i niełatwą" 0 1

Hubert Kołodziejski z Rokitna (pow. bialski) znalazł się w gronie najbardziej obiecujących projektantów mody w Polsce według magazynu K–MAG.

"W rytmie natury". Akcja nad Zalewem Zemborzyckim
26 maja 2018, 11:00

"W rytmie natury". Akcja nad Zalewem Zemborzyckim 1 0

Co Gdzie Kiedy. 26 maja o godz. 11 na terenie Mariny nad Zalewem Zemborzyckim rozpocznie się akcja W rytmie natury. Na uczestników czeka moc atrakcji.

Dni Puław 2018: Mieszkańcy zatańczyli poloneza [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Dni Puław 2018: Mieszkańcy zatańczyli poloneza [zdjęcia, wideo] 6 4

Kilkaset par zatańczyło w piątek poloneza na placu Chopina w Puławach. Na koniec mieszkańcy zrobili sobie pamiątkowe zdjęcie.

Ciężka sytuacja w szpitalu przy Kraśnickiej. Zemdlała pielęgniarka, która była sama na dyżurze
film

Ciężka sytuacja w szpitalu przy Kraśnickiej. Zemdlała pielęgniarka, która była sama na dyżurze 70 17

– Totalne fiasko – tak pielęgniarki ze szpitala wojewódzkiego przy al. Kraśnickiej w Lublinie oceniają dzisiejsze rozmowy z dyrekcją w sprawie podwyżek wynagrodzeń. Kilkadziesiąt pielęgniarek nadal jest na L4. Na poniedziałek zaplanowano kolejną turę rozmów.

Eurojackpot losowanie 25.05.2018. Czy ktoś wygra 385 milionów złotych?

Eurojackpot losowanie 25.05.2018. Czy ktoś wygra 385 milionów złotych? 1 0

Kolejna gigantyczna kumulacja w loterii Eurojackpot. Już dziś 25.05.2018 r. do wygrania jest aż 385 mln zł. Sprawdź wyniki losowania i zwycięskie liczby. Czy ktoś zgarnie główną wygraną?

Bezsenność. Fatalna noc, godzina po godzinie

Bezsenność. Fatalna noc, godzina po godzinie 0 3

Nie ma tu recepty, ale każdy kto nie może zasnąć, łatwo zidentyfikuje się z podmiotem lirycznym

Nowa hala sportowa powstanie za większe pieniądze. Radni zgodzili się na wzrost zadłużenia

Nowa hala sportowa powstanie za większe pieniądze. Radni zgodzili się na wzrost zadłużenia 5 20

Puławscy radni upoważnili prezydenta do zadłużenia miasta i rozstrzygnięcia ostatniego przetargu na budowę nowej hali widowiskowo-sportowej. Łączne wydatki związane z budową pierwszego etapu obiektu (bez basenu) władze szacują na ok. 90 mln złotych.

Po zdrowie na wakacje. Gratisowe badania w Tarasach Zamkowych
26 maja 2018, 10:00

Po zdrowie na wakacje. Gratisowe badania w Tarasach Zamkowych 0 0

Z bezpłatnych badań prowadzonych przez studentów z organizacji Młodych Medyków przy Uniwersytecie Medycznym w Lublinie będzie można skorzystać już w sobotę, 26 maja w Tarasach Zamkowych.

Kolejne wzmocnienie Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS

Kolejne wzmocnienie Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS 0 0

Brianna Joelle Kiesel i Magdalena Szajtauer wzmocniły Pszczółkę Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Dorota Mistygacz podpisała nowy kontrakt

Straż Graniczna świętowała w Białej Podlaskiej. Awanse na wyższe stopnie [zdjęcia]
galeria

Straż Graniczna świętowała w Białej Podlaskiej. Awanse na wyższe stopnie [zdjęcia] 0 1

Ponad 300 awansów na wyższe stopnie służbowe przyznał Nadbużański Oddział Straży Granicznej. Okazją były piątkowe wojewódzkie uroczystości 27. rocznicy utworzenia Straży Granicznej, które odbyły się w Białej Podlaskiej.

Noc Kultury 2018: Lista wydarzeń, na które musisz odebrać wejściówkę. Kto pierwszy, ten lepszy
galeria
film

Noc Kultury 2018: Lista wydarzeń, na które musisz odebrać wejściówkę. Kto pierwszy, ten lepszy 12 0

Od soboty będzie można rezerwować bezpłatne wejściówki na Noc Kultury (2/3 czerwca). Obowiązuje zasada „kto pierwszy, ten lepszy”, a rezerwacja jest możliwa tylko przez internet. Chodzi oczywiście tylko o wydarzenia, na które wpuszczana może być ograniczona liczba widzów. Jakie to imprezy i jak zdobyć wejściówkę?

Puławy: Nauczycielka stanie do walki o fotel prezydenta
Sonda

Puławy: Nauczycielka stanie do walki o fotel prezydenta 30 45

Przewodnicząca rady miasta Bożena Krygier powalczy jesienią o fotel prezydenta miasta Puławy. Jej kandydaturę potwierdziły władze Prawa i Sprawiedliwości.

Program TV na weekend 25-27 maja. Jakie filmy warto zobaczyć?
25 maja 2018, 0:00

Program TV na weekend 25-27 maja. Jakie filmy warto zobaczyć? 1 0

Co Gdzie Kiedy. W ten weekend TVN stawia na widowiskowe hity Michaela Baya - Transformers i Armageddon. Ale w naziemnej telewizji cyfrowej zobaczymy także festiwalowego Toma, doskonałą gangsterkę od Scorsese - Infiltrację czy polską Karbalę. Sprawdźcie, jakie filmy będzie można zobaczyć w ten weekend w telewizji.

Nie ma chętnych na działki w bialskiej podstrefie ekonomicznej

Nie ma chętnych na działki w bialskiej podstrefie ekonomicznej 15 3

Drugi już przetarg na ogromny areał w bialskiej podstrefie ekonomicznej zakończył się fiaskiem.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.