Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 stycznia 2017 r.
9:45

Jak sobie sieknąć dobrego tatara? Przepisy na tatara

118 11 A A

Nie wystarczy dobre mięso. Trzeba wiedzieć, jak je posiekać, bo prawdziwy tatar to tatar siekany. Nie przemielony przez maszynkę. Tatar może być wołowy, rybny lub wegetariański. Ilość dodatków ogranicza tylko nasza fantazja. Oto, co trzeba wiedzieć o tatarze.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Choć tatara można sobie usiekać ze śledzia, buraka a nawet pomidora, to i tak królem tatarów jest tatar z wołowiny. Nie zawsze tak było. Według legendy wymyślili je Tatarzy, trzymający pod siodłem kawałki surowego mięsa. „Zatrzymując jeno zadnią część końskiego mięsa, krają (Tatarzy) ją na jak najszersze płaty w najbardziej mięsistym i obfitym miejscu na grubość zaledwie jednego do dwóch palców. Pokrojone płaty kładą na końskim grzbiecie i solą z wierzchu” - napisał w 1651 roku Wilhelm Le Vasseur de Beauplan w „Opisaniu Ukrainy...”. W najlepszych przedwojennych restauracjach Lublina podawano siekanego tatara w koniny.

Jaka wołowina na tatara?

Zacznijmy od tatara wołowego. Mięso musi być świeże. Jak poznać, że mięso jest świeże? Ma mieć krwistoczerwony kolor. Przerosty tłuszczu powinny być białe. Żółty kolor świadczy o podeszłym wieku zwierzęcia. Powierzchnia mięsa ma być wilgotna, zapach delikatny.

Z jakiej części wołowiny robi się tatara? Najdelikatniejsza jest polędwica, ale ma wysoką cenę. Restauratorzy często stosują zamiennie ligawę. Ale smacznego tatara zrobimy z udźca. Mięso ma mało błon, które pracowicie należy usunąć, piękny kolor i jest bardzo soczyste.

Fani tatara przyrządzają go także z innych części wołowiny. Na tatara nadaje się soczysty rozbratel, antrykot, rostbef i rumsztyk.

Siekany czy mielony

Zawsze siekany. Będzie smaczniejszy niż mielony na maszynce. Zanim mięso posiekamy, musimy pokroić go w plastry. Jak pokroimy prawidłowo, tatar będzie soczysty. Jak prawidłowo pokroić mięso? Surowe mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż.

W najlepszych restauracjach tatara kroi się przy kliencie. W restauracji „Kardamon” kucharz najpierw pokazuje mięso i prosi o akceptację, potem sieka, pytając o oto, jak drobne mają być kawałeczki mięsa. Jedni wolą wyraźne kawałki mięsa, inni drobno posiekane mięso.

- Na życzenie klienta kucharz może, wzorem przedwojennych szefów kuchni, uskrobać mięso. Taki tatar ma jeszcze ciekawszy smak - mówi Lech Cwalina, właściel restauracji Hades Szeroka w Lublinie, gdzie podaje się kilkanaście rodzajów tatara.

Dwie szkoły

Żeby tatar zachował piękny kolor, należy podczas wyrabiania mięsa dodać nieco gazowanej wody mineralnej. I tu mamy dwie szkoły.

Pierwsza: podczas wyrabiania dodajemy żółtka, olej, sól i pieprz oraz wspomnianą mineralną.
Druga (konserwatywna): poza mineralną nie dodaje się nic, dopiero każdy na talerzu sam sobie doprawia mięso, następnie łączy z dodatkami.

Jakie dodatki? Na talerzu na środku układamy tatara. Na wierzchu: surowe jajko. Dziś dajemy żółtko kurze (uwaga, skorupkę przed rozbiciem trzeba sparzyć wrzątkiem). Ale do małej porcji tatara lepsze jest żółtko przepiórcze. Wtedy proporcje żółtko - mięso są najkorzystniejsze.

Dookoła tatara układamy drobno siekaną cebulę, korniszony, kapary, grzybki marynowane i posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na talerzu powinna się znaleźć także sardynka z puszki lub filecik anchois.

Jakie przyprawy? Sól, pieprz, dobra musztarda, przyprawa maggi lub sos Worcestershire, opcjonalnie sos Tabasco i kieliszek sherry. Na stole warto postawić także dobrą oliwę. Jeszcze świeża bagietka, dobre masło i kieliszek mrożonej wódki lub czerwone wino.

Po inspiracje w sprawie tatara warto udać się do Hades Szeroka, gdzie tatara podaje się na przykład ze smażonym boczkiem (po argentyńsku), z nasionami kopru i chrzanem (po rosyjsku), z rydzami, borowikami i kurkami (myśliwski). Ostatnio bardzo modnymi dodatkami do tatara w Polsce jest na przykład palona gorgonzola.

A na koniec cztery przepisy.

Tatar ze śledzia

Składniki: 2 filety ze śledzia, 2 cebule, 3 małe korniszony, 1 marynowana papryka, 2 łyżki marynowanych kaparów, kilka marynowanych pieczarek.

Wykonanie: filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, pieczarki, korniszony i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na talerzach rozłożyć porcje śledzi, dokoła: pokrojone warzywa. Skropić je sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć pieprzem. Udekorować kaparami, listkami natki i plasterkami cytryny. Podawać z razowym chlebem i masłem. Tatara możemy także przyrządzić z wędzonego lub surowego łososia. W tym ostatnim przypadku warto mięso zamarynować w oliwie, soku z cytryny i koperku.

Tatar z pieczonego buraka

Kto nie je mięsa, ma kilka smakowitych tatarów w odwodzie. Zaczynamy od tatara z pieczonego buraka. Najpierw trzeba upiec kilka buraków w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kiedy wystygną, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ziołowym olejem smakowym. Uformować porcje.

Na talerzu, dokoła tatara, ułożyć pestki granatu, posiekane kapary, marynowaną paprykę, podprażone pestki słonecznika i dyni, posiekaną kolendrę. Zamiast żółtka na wierzch tatara możemy położyć łyżeczkę chrzanowego twarożku.

Do tatara podajemy następujące przyprawy: oliwę, Tabasco, sos Worcestershire, miód gryczany.

Tatar z pomidorów

Składniki: 2 dojrzałe pomidory, kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie, oliwki, kapary, mozarella, sól, pieprz, wędzona papryka.

Wykonanie: pomidory obrać ze skórki, wypestkować, pokroić w kostkę. Posiekać suszone pomidory. Wymieszać, uformować w porcje, ułożyć na talerzach.

Dookoła ułożyć posiekaną cebulkę, oliwki, kapary oraz mozarellę pokrojoną w kostkę. Podać przyprawy: wędzoną paprykę, sól, pieprz i oliwę.

Tatar z awokado

Składniki: 4 jaja, 1 awokado, 3 łyżki szczypiorku, 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz.

Wykonanie: jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół, wyjąć żółtka, posiekać w kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w kosteczkę, skropić cytryną. Wymieszać z jakiem, odrobiną oliwy, uformować tatary.

Dookoła tatara ułożyć na talerzu posiekany czosnek, cebulę, szczypiorek. Jako przyprawy podać oliwę, sól, pieprz.

Komentarze 11

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 14 listopada 2017 o 09:13
Ja mam sprawdzony przepis na tatara wołowego: ugotujmycos.pl/tatar-wedlug-magdy-gessler/, który zawsze wychodzi idealny, dobrze przyprawiony. Ważne żeby mieć dobrą jakościowo i świeżą polędwicę :)
Avatar
Gość / 16 sierpnia 2017 o 09:22
okazyjnie lubię sobie przyrządzić porządnego mięsnego tatarka gdy przyjeżdżają znajomi na przykład. jakościową wołowinę kupuję bezpośrednio z ***cezan-ubojnia.pl gdzie mięso znacznie różni się od tego co zwykle kupujemy w supermarketach i nie trzeba się martwić o jakość.
Avatar
Gość / 21 stycznia 2017 o 14:56
Wielkie te tatary
Avatar
Lubimy dobrego tatara / 9 stycznia 2017 o 08:39
W restauracji na globusie ponoć na weekendach się pojawia.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 21:03
tatar nie może być ani z ryby ani wegetarianski.Tatarzy wozili pod siodłem wołowine lub baranine. z baranów nie robimy wiec zostaje wołowina.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 18:55
Tatara się nie sieka na drewnianej desce.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 17:31
Czy ktoś wie czy w Lublinie można gdzieś zjeść tatara z koniny?
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 16:38
Najlepszy tatar jest właśnie w Kardamonie!
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 15:27
Surowe mięso z surowym jajkim w środku,ochydztwo.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 13:53
Chcesz zjeść dobrego a wręcz bardzo dobrego tatara to do Skali w Białej Podlaskiej. Kucharz przygotowuje rewelacyjnie a do tego trzy małe grzaneczki i jak by powiedział poeta niebo w g.......ie
Avatar
Gość / 14 listopada 2017 o 09:13
Ja mam sprawdzony przepis na tatara wołowego: ugotujmycos.pl/tatar-wedlug-magdy-gessler/, który zawsze wychodzi idealny, dobrze przyprawiony. Ważne żeby mieć dobrą jakościowo i świeżą polędwicę :)
Avatar
Gość / 16 sierpnia 2017 o 09:22
okazyjnie lubię sobie przyrządzić porządnego mięsnego tatarka gdy przyjeżdżają znajomi na przykład. jakościową wołowinę kupuję bezpośrednio z ***cezan-ubojnia.pl gdzie mięso znacznie różni się od tego co zwykle kupujemy w supermarketach i nie trzeba się martwić o jakość.
Avatar
Gość / 21 stycznia 2017 o 14:56
Wielkie te tatary
Avatar
Lubimy dobrego tatara / 9 stycznia 2017 o 08:39
W restauracji na globusie ponoć na weekendach się pojawia.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 21:03
tatar nie może być ani z ryby ani wegetarianski.Tatarzy wozili pod siodłem wołowine lub baranine. z baranów nie robimy wiec zostaje wołowina.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 18:55
Tatara się nie sieka na drewnianej desce.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 17:31
Czy ktoś wie czy w Lublinie można gdzieś zjeść tatara z koniny?
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 16:38
Najlepszy tatar jest właśnie w Kardamonie!
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 15:27
Surowe mięso z surowym jajkim w środku,ochydztwo.
Avatar
Gość / 8 stycznia 2017 o 13:53
Chcesz zjeść dobrego a wręcz bardzo dobrego tatara to do Skali w Białej Podlaskiej. Kucharz przygotowuje rewelacyjnie a do tego trzy małe grzaneczki i jak by powiedział poeta niebo w g.......ie
Zobacz wszystkie komentarze 11

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Ile powinni zarabiać posłowie? Wyniki sondażu mogą zaskakiwać
film

Ile powinni zarabiać posłowie? Wyniki sondażu mogą zaskakiwać 0 0

Posłowie powinni zarabiać nie więcej niż 5 tys. zł brutto, czyli około 3550 zł "na rękę" - uważa prawie połowa ankietowanych w sondażu zamówionym przez portal Gazeta.pl

Padwa Zamość – Orzeł Przeworsk 36:29. Strzelecki popis rozgrywającego

Padwa Zamość – Orzeł Przeworsk 36:29. Strzelecki popis rozgrywającego 1 0

II LIGA PIŁKARZY RĘCZNYCH W ostatnim spotkaniu sezonu Padwa Zamość pokonała przed swoimi kibicami Orła Przeworsk 36:29. Aż 13 bramek zdobył na pożegnanie z fanami Tomasz Fugiel

Sławomir i Zenek Martyniuk na Feliniadzie 2018. Muzyczne szaleństwo i tłumy fanów pod sceną
Zdjęcia
galeria

Sławomir i Zenek Martyniuk na Feliniadzie 2018. Muzyczne szaleństwo i tłumy fanów pod sceną 8 4

Niedziela na Feliniadzie 2018 należała do zespołów disco polo. Gwiazdą wieczoru byli Sławomir oraz Akcent z Zenkiem Martyniukiem. Przed nimi wystąpiły zespoły PowerBoy i Defis.

Kozienalia 2018: Organek na scenie w browarze [zdjęcia]
galeria

Kozienalia 2018: Organek na scenie w browarze [zdjęcia] 0 0

W niedzielę na terenie browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej w Lublinie zakończyły się trzydniowe Kozienalia 2018.

W Lublinie zabrakło osób do przeprowadzania dzieci przez jezdnię. Jakie są zarobki?

W Lublinie zabrakło osób do przeprowadzania dzieci przez jezdnię. Jakie są zarobki? 28 8

Fiaskiem skończyły się poszukiwania kogoś, kto stanie obok przejścia przez Głuską, na której znacznie wzrósł ruch po rozpoczęciu prac na Abramowickiej. Kłopot jest również z obsadzeniem przejścia obok szkoły przy ul. Kunickiego.

Najtańsze finansowanie dla MŚP z branży turystycznej

Najtańsze finansowanie dla MŚP z branży turystycznej 0

11 mln zł trafi do przedsiębiorców z województwa lubelskiego w formie pożyczek na rozwój usług turystycznych. Zgodnie z podpisaną umową z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, Fundusz Pożyczkowy Lubelskiej Fundacji Rozwoju (LFR) w dalszym ciągu przyjmuje od przedsiębiorców wnioski o pożyczki preferencyjne.

DK 19: Samochód zderzył się z łosiem. Nie żyje 19-letni kierowca

DK 19: Samochód zderzył się z łosiem. Nie żyje 19-letni kierowca 60 6

Śmiertelny wypadek w Modliborzycach (pow. janowski) na drodze krajowej nr 19.

Inwestują w kajaki. Z myślą o turystach

Inwestują w kajaki. Z myślą o turystach 1 0

Organizacja spływów kajakowych graniczną rzeką Bug staje się włodawską specjalnością. Tym bardziej, że ta forma turystyki cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony gości, którzy odwiedzają to miasto.

Klub Obywatelski: Były prezydent spotka się z mieszkańcami regionu

Klub Obywatelski: Były prezydent spotka się z mieszkańcami regionu 22 38

Lech Wałęsa odwiedzi Puławy i Zamość. Spotka się z mieszkańcami w ramach Klubu Obywatelskiego.

Koziołki rządzą na zapleczu Ekstraligi. Wanda zdemolowana w Lublinie
Zdjęcia kibiców
galeria
film

Koziołki rządzą na zapleczu Ekstraligi. Wanda zdemolowana w Lublinie 31 3

Żużlowcy Speed Car Motoru Lublin zgodnie z przewidywaniami wygrali po raz piąty w sezonie i umocnili się na pozycji lidera Nice Pierwszej Ligi Żużlowej.

Wykład: o czym myśli pies
26 maja 2018, 16:00

Wykład: o czym myśli pies 5 1

Co Gdzie Kiedy. 26 maja o godz. 16 w Centrum Kultury (ul. Peowiaków 12) odbędzie się wykład O czym myśli pies. Przeprowadzona zostanie także zbiórka na rzecz schroniska.

Polonista wydał nową książkę. "Podróż do XVI-wiecznego Lublina"
Magazyn

Polonista wydał nową książkę. "Podróż do XVI-wiecznego Lublina" 8 0

Ze Sławomirem Błażewiczem, nauczycielem języka polskiego i autorem wydanej właśnie książki „Tajemnice XI gimnazjum. Unia” rozmawiamy o magicznej podróży w czasy renesansu

Puławy dostarczą bąbelki dla znanej firmy

Puławy dostarczą bąbelki dla znanej firmy 13 7

Zakłady Azotowe „Puławy” otrzymały akredytację na dostarczanie dwutlenku węgla dla amerykańskiej korporacji PepsiCo. To kolejny, po Coca Coli, gigant spożywczy, który będzie korzystał produkowanych nad Wisłą bąbelków.

Speed Car Motor - Wanda Kraków 69:21 [WYNIK KOŃCOWY]

Speed Car Motor - Wanda Kraków 69:21 [WYNIK KOŃCOWY] 31 1

O godzinie 19:30 lubelscy żużlowcy podejmą na swoim torze outsidera Nice 1 Ligi Żużlowej - drużynę Wandy Kraków. Fani zgromadzeni na stadionie liczą więc na kolejne zwycięstwo ekipy trenera Dariusza Śledzia

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 2 2

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Orion Dereźnia po nieudanej jesieni wiosną zdecydowanie poprawił grę i wciąż liczy się w walce o utrzymanie. Tym razem zespół trenera Artura Czerwa urwał na własnym boisku punkt Olimpiakosowi Tarnogród strzelając gola w 94 minucie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.