piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jak ugotować wojskową grochówkę?

Dodano: 11 lutego 2010, 19:24

Wpaść w piątek 12 lutego po 9 rano na Plac Litewski, znaleźć żółty namiot Radia Lublin, żołnierzy i wojskową grochówkę. Spróbować, popytać wojsko i ugotować w domu. Zapraszam na Gotuj z Suliszem z poczęstunkiem.

A kiedy już spróbujecie, warto zasięgnąć wojskowej porady. Na miejscu będą żołnierze z 3. Brygady Zmechanizowanej Legionów im. R. Traugutta, pod kierownictwem szefa kuchni, st. chorążego Roberta Płusy. I nasi goście. Czekamy.

Wojskowa grochówka

Składniki:
60 dag grochu, 20 dag wędzonych żeberek, 20 dag wędzonego boczku, 40 dag kiełbasy śląskiej, 30 dag łopatki, 40 dag ziemniaków, 20 dag marchwi, kawałek selera, cebule, 1 pietruszka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i czosnek na smak.


Wykonanie:
Groch namoczyć przez parę godzin, ugotować z wędzonymi żeberkami i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć z cebulą, dodać do grochu razem z warzywami i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Dołożyć boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Doprawić solą z pieprzem, majerankiem, wrzucić roztarty ząbek czosnku. Kto lubi może zaprawić grochówkę zasmażką.

Smacznego
Czytaj więcej o:
pmwd
zielarz
~ravena~
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

pmwd
pmwd (14 lutego 2010 o 12:27) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ha,ha,dobre.
Odwiedzcie najblizsza jednostke wojskowa(niezapowiedzianie) i przekonajcie sie jak prawdziwa wojskowa grochowka wyglada i smakuje.
Rozwiń
zielarz
zielarz (12 lutego 2010 o 13:51) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
~ravena~ napisał:
A oto ciekawy przepis na smaczną zupkę:
Do wywaru z kurczaka i warzyw dodać kilka (w zależności od ilości wywaru) "kiełbasek" serków topionych. Serki powinny być bez dodatków. Rozgotować serki w zupie. Dodać ulubioną zieleninkę.
Zupka najlepiej smakuje z makaronem.
Jak widać jest to bardzo prosty a zapewniam, że wyjątkowo smaczna zupa.




A oto ciekawy przepis na smaczną zupkę z wkładką:
Do wywaru z makowin i warzyw dodać kilka (w zależności od ilości wywaru) "Waldusi " serków topionych. Serki powinny być bez dodatków a zwłaszcza bez alkoholu. Rozgotować serki w zupie. Dodać ulubioną zieleninkę najlepiej konopie Indyjskie.
Zupka najlepiej smakuje z makaronem i makiem.
Jak widać jest to bardzo prosty a zapewniam, że wyjątkowo smaczna zupa.
Dobrze się po niej dzieje .
Rozwiń
~ravena~
~ravena~ (12 lutego 2010 o 08:50) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A oto ciekawy przepis na smaczną zupkę:
Do wywaru z kurczaka i warzyw dodać kilka (w zależności od ilości wywaru) "kiełbasek" serków topionych. Serki powinny być bez dodatków. Rozgotować serki w zupie. Dodać ulubioną zieleninkę.
Zupka najlepiej smakuje z makaronem.
Jak widać jest to bardzo prosty a zapewniam, że wyjątkowo smaczna zupa.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!