wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Jak upiec cebularze w domu?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 6 stycznia 2014, 16:00

Przepisy na cebularza.

Składniki: Na ciasto: 50 dag mąki krupczatki, 5 dag świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 jajko, 1 łyżka soku z cebuli, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, 5 dag masła. Na farsz: 3 duże cebule, 3 łyżki maku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju. Wykonanie: na dzień przed robieniem cebularzy cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć wrzątkiem, wymieszać z solą i olejem, wycisnąć w rękach, dodać mąkę, wymieszać, przełożyć do słoika, zamknąć, kiedy wystygnie schować do lodówki. Świeże drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki, cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Przesianą mąkę posolić, dodać wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Dodać roztrzepane jajko, sok z cebuli, wyrabiać ciasto przez 30 minut, tak by odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Podzielić ciasto na 12 części, rozwałkować na placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Na każdym placku rozłożyć farsz z cebuli. Brzegi placków można posmarować jajkiem. Zostawić cebularze do wyrośnięcia na godzinę. Piec do uzyskania złotego koloru.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia
Magdalena
Przemek Leniak
Gość
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Magdalena
Magdalena (7 stycznia 2014 o 01:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zgadzam sie z postem pani Krystyny dotyczącym farszu. Czy do cebuli dodajemy mak zamiast mąki, który jest w składzie farszu?!
Rozwiń
Przemek Leniak
Przemek Leniak (6 stycznia 2014 o 21:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
cebularz jest :-)
to najlepszy tekst prasowy od kilku lat
lubelski ze smakiem i przydatny
...
a przy okazji cebula co do zasady jest koszerna :-)
Rozwiń
Gość
Gość (6 stycznia 2014 o 20:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Witam przeczytałam przepis na cebularze ale coś tu nie GRA w składzie farszu mąka nie figuruje natomiast w opisie wykonania do sparzonej cebuli i odciśniętej należy dodać mąkę i włożyć do słoika..Pozdrawiam Krystyna

Rozwiń
Krzesimir
Krzesimir (6 stycznia 2014 o 17:58) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

A cebula musi być koszerna?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!