piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jak upiec w domu pyszną tartę francuską?

Dodano: 30 marca 2014, 00:01

Tarta to jeden z najbardziej znanych wypieków kuchni francuskiej. Podstawa to kruche ciasto, które może być słodkie lub słone. Na słodkie ciasto nakłada się jabłka, rabarbar, truskawki. Na słone: warzywa, mięso, grzyby.

– Polacy mają kulebiaki, Włosi pizzę, Hiszpanie tortillę, a Francuzi tarty. W zależności od naszej kreatywności powstaje farsz. Tarty są świetne jako przystawka, danie główne oraz potrawa na piknik podana na zimno – mówi Elżbieta Cwalina z Hades Szeroka. W Hadesie spróbujecie tarty baskijskiej z gruszką, prowansalskiej z ratatouille, szpinakowej z fetą orzeszkami i sosem czosnkowym, wiejskiej z ziemniakami i boczkiem, serowa z brokułami, z porami i migdałami.

Robimy tartę

– Zdarzyło mi się upiec tartę dla 200 osób. Łatwo nie było. Moja ulubiona tarta, którą przygotowuję dla przyjaciół to serowa z oliwkami, z zielonym pieprzem, kaparami. W sercu zostaje tradycyjna quiche lorraine z cudownym powiewem kuchni francuskiej; jednej z najlepszych kuchni świata – mówi Elżbieta Cwalina.

Nadzienie stanowią ubite jajka ze śmietaną oraz boczek. Serwuje się ją jako ciepłą przekąskę. Pochodzi z Lotaryngii i weszła do kanonu klasycznej kuchni francuskiej. Wielka Gastronomiczna Encyklopedia Larousse'a radzi: Wziąć 150 g mąki, 125 g masła, szczypta soli, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do posmarowanej masłem formy o średnicy 22 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 12 – 14 minut. Podsmażony w międzyczasie boczek wyłożyć na ciasto. Ubić 4 całe jajka, wymieszać z 300 ml śmietany, solą, pieprzem. Masę wlać do formy z ciastem i boczkiem. Wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Co do tarty? – Wiosną zielona sałata i lampka czerwonego wina – radzi Elżbieta Cwalina.

Jak to smakuje?

Smakuje, że hej. Tarta w Hadesie kosztuje 19 zł. Warto śledzić stronę Hadesu i zaczekać na promocję. Zapłacicie za jedną, zjecie dwie. Ja jadłem tartę z leśnymi grzybami, która pojawia się w karcie okazjonalnie. Doskonałe ciasto, dużo grzybów, dobry sos. Skosztujcie także tarty z gruszką, delikatnej, aromatycznej, kruchej.

Tarta to frajda, bo na stole ląduje ciasto prosto z pieca (odgrzaną łatwo poznać). Tarta to także dobry sposób, żeby zakosztować smaku dobrego sera. Tu w Lublinie mamy pole do popisu – wyjątkowe sery z Radzynia z różnymi ziołami lub sery z Ryk.

Co jeszcze z tartą?

Osobiście przepadam za tartą ze szpinakiem i serem pleśniowym. Podsmażamy szpinak na maśle, dodajemy posiekaną pietruszkę, rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut. Mieszamy ze śmietaną. Wykładamy na upieczony spód. Posypujemy dużą ilością pokruszonego sera pleśniowego. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Kiedy ser pleśniowy zastąpimy radzyńskim serem z czosnkiem niedźwiedzim, tarta odmieni nam się nie do poznania.
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!