wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jak upiec wiosenny torcik?

Dodano: 12 marca 2010, 06:52
Autor: SZ

Radzi Mantu. Torcik będzie czekoladowy. Z aromatem brandy. Zachęcamy do zamieszczania swoich przepisów na torciki po tekstem. Za najsłodszy - nagroda. Dobra książka kucharska.

Składniki

Masło i mąka do przygotowania formy, 140 g mąki tortowej, 100 g dobrego ciemnego kakao, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 250 gram cukru, 4 jajka ,150 ml oleju słonecznikowego.

Masa do przełożenia: 300 gram serka Mascarpone, 200 gram kremówki, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, (lub rozpuszczona czekolada), 100 gram brandy lub czystego alkoholu, ewentualnie gruszki z syropu.

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm ( tu zrobiłam w prostokątnej blaszce) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy połowę cukru.

Żółtka mieszamy z olejem i 125 ml wody, aż masa się spieni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Do miski z mąką wlewamy masę żółtkowo-olejowo-wodną, dodajemy też 1/3 ubitych białek i mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę białek i delikatnie, acz starannie, mieszamy metalową łyżką.

Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 40 minut. Próbujemy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy w formie.

Masa: Ubijamy bitą śmietanę z połową cukru.Serek ucieramy z resztą cukru, cukrem waniliowym, alkoholem i kakao. Do ubitego serka dodajemy stopniowo bitą śmietanęBiszkopt kroimy na trzy, blaty. Każdy nasączamy lekko syropem z gruszek z cytryną, lub naparem kawy z alkoholem i przekładamy masą. Gruszki układamy na drugim blacie.Ozdabiamy dowolnie.

Pozdrawiam Dziennik Wschodni, Mantu
Czytaj więcej o:
beata
annaiss
marekj
(11) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

beata
beata (1 kwietnia 2010 o 20:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Bardzo słodki tort figowy
Składniki:
-ciasto
25dag cukru pudru,
15 dag czekolady gorzkiej,
5 dag migdałów,
8 jajek,
20 dag fig,
aromat wanilinowy.
-krem
15 dag margaryny KASIA,
15 dag cukru pudru,
25 dag fig,
2 żółtka,
2 łyżki rumu,
aromat pomarańczowy.

-lukier
15 dag cukru pudru,
1 białko,
sok z ½ cytryny.

WYKONANIE

- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć na tarce.
- Figi umyć, zalać wrzątkiem, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Czekoladę zetrzeć na tarce.
- Jaja ubić z cukrem pudrem, startą czekoladą i aromatem do ciast, a następnie połączyć z migdałami i figami.
- Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem lub margaryna i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zimny placek przekroić poziomo na 2 części.
- Przygotować krem: figi zemleć np. w maszynce do mięsa lub pokroić w bardzo drobna kostkę; KASIĘ utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, rum, aromat pomarańczowy; zmielone figi i starannie wymieszać.
- Krążki ciasta przełożyć kremem. Wierzch polać lukrem.

Lukier:
Do miski wsypać cukier, dodać białko i sok z cytryny. Ucierać aż lukier zgęstnieje i powiększ
Rozwiń
annaiss
annaiss (22 marca 2010 o 13:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI

* 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
* 4 banany
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 15 dag masła
* 1 i 1/4 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1/2 szklanki kefiru
* tłuszcz do formy
* szklanka śmietany kremówki (36 proc.)
* 5 dag cukru pudru
* maliny i starta gorzka czekolada do dekoracji
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej; przestudzić. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę zmiksować z masłem, cukrem, jajkami, kefirem, masą bananową i stopioną czekoladą.Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Piec 45 min w temperaturze 180˚C.
Mikserem ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, posmarować ostudzone ciasto. Udekorować
malinami, posypać startą czekoladą
Rozwiń
marekj
marekj (19 marca 2010 o 07:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Gruszkowe wiosenne cudo


składniki:
Ciasto:

* 85 g mąki tortowej
* 85 g mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
* 4 jajka
* 170 g cukru pudru
* 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

Masa:

* 750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
* 3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 puszki gruszek w syropie
* słoik dżemu ananasowego niskosłodzonego
* 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Poncz:

* szklanka zimnej przegotowanej wody
* kieliszek brandy lub koniaku
* sok cytrynowy
* cukier sdo smaku

Sposób przygotowania:
Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.
Rozwiń
henryka66
henryka66 (19 marca 2010 o 07:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Składniki na ciasto:

* 2 białka
* 2 łyżki cukru
* pół łyżki mąki pszennej
* 40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

* 10 żółtek
* 10 łyżek cukru
* 5,5 łyżek mąki pszennej
* 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
* 340 ml mleka
* 170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:

* 340 g śmietany kremówki
* 200 g + 2 łyżki cukru
* 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat … itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.
Rozwiń
zbigi23
zbigi23 (19 marca 2010 o 07:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
TORT ROZKOSZY


składniki na 16 porcji:
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 2 białka
- 2 łyżki śmietany
- 300 ml kremówki
- 1/2 galaretki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- owoce do dekoracji
- wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z 15 dag cukru, jajkiem, białkami, śmietaną. Dodaj mąkę, zagnieć ciasto, zrób z niego 4 cienkie krążki. Piecz je ok. 10 min w 180 st. C.

2. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, ostudź. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałki. Kremówkę ubij z pozostałym cukrem pudrem.

3. Dwa krążki przełóż bitą śmietaną. Na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, zalej je galaretką, zastudź. Przykryj dwoma krążkami ciasta przełożonymi bitą śmietaną, udekoruj wiórkami i owocami.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (11)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!