poniedziałek, 19 lutego 2018 r.

Kuchnia

Jak zrobić dobre pączki - przepis, porady. Rozmowa z Dorotą Otachel

Dodano: 2 lutego 2016, 21:22

Rozmowa z Dorotą Otachel, właścicielką i szefową kuchni restauracji Old Pub w Lublinie.

• Pamięta pani smak pączków z rodzinnego domu? 

– Tak, smażyła je babcia Kazimiera. Pamiętam, jak ucierała żółta do białości, robiła rozczyn z drożdży i mąki, odstawiała do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dodawała jajka, mąkę, masło, skórkę z cytryny. wyrabiała, aż do konsystencji gęstego miodu. Ciasto nie mogło być w przeciągu, bo jakby go zawiało, to po dobrych pączkach.

• Co szło na nadzienie?

– Obowiązkowo konfitura z płatków róż. To była specjalność babci.

• Co jest ważniejsze w pączkach. Ciasto czy nadzienie?

– Zawsze ciasto. Nadzienie jest tylko uzupełnieniem.

• Od czego zależy sekret dobrego ciasta?

– Zawsze od bardzo dobrych składników. Począwszy od mąki, której każdy gatunek inaczej chłonie wilgoć, przez dobre jajka i dobre masło. Dużo zależy od odstawienia ciasta w spokojnie miejsce. I od ręki. Trzeba mieć do pączków dobrą rękę. Wtedy będzie piękny i pulchny, a nie gumowaty.

• Dodawać do ciasta spirytusu?

– Tak, to jeden z sekretów. po dodaniu spirytusu ciasto nie będzie nasiąkać tłuszczem podczas smażenia.

• Jakie nadzienie?

– Co kto lubi. Tradycyjnie - z konfitury z róży, albo malinowe. Na Lubelszczyźnie też żurawinowe. Można także zaszaleć z kajmakiem.

• A posypka?

– Jak pączek ma ciasto jak należy, dobrą konfiturę w środku to i z cukrem pudrem będzie smakował. Jak pączek kiepski, na tanich produktach, to posypkę sypać trzeba, żeby jakiś smak miał.

• Ile pani zje pączków w Tłusty Czwartek?

– Na siedmiu nie spocznę, bo kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, nie będzie mu się wiodło. A, że 7 to szczęśliwa liczba, to tyle pączków w ciągu dnia można zjeść bez obawy.

Tradycyjne pączki z konfiturą żurawinową

Składniki: 50 dag mąki, 8 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1/2 wanilii, 8 dag margaryny, sok z cytryny, 2 łyżki oleju, olej do smażenia, konfitura z żurawiny do nadziania.

Wykonanie: Zrobić rozczyn, jak wyrośnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić, rozwałkować i wykrawać pączki. Nadziewać żurawiną, smażyć na złoto.
(Maria Kowal, zespół śpiewaczy ze Starego Bidaczowa)

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy kulinaria Old Pub
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

komentarze (0)0
polubienia (0)0
19-02-2018

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!