czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Jak zrobić dobre pączki - przepis, porady. Rozmowa z Dorotą Otachel

Dodano: 2 lutego 2016, 21:22

Rozmowa z Dorotą Otachel, właścicielką i szefową kuchni restauracji Old Pub w Lublinie.

• Pamięta pani smak pączków z rodzinnego domu? 

– Tak, smażyła je babcia Kazimiera. Pamiętam, jak ucierała żółta do białości, robiła rozczyn z drożdży i mąki, odstawiała do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dodawała jajka, mąkę, masło, skórkę z cytryny. wyrabiała, aż do konsystencji gęstego miodu. Ciasto nie mogło być w przeciągu, bo jakby go zawiało, to po dobrych pączkach.

• Co szło na nadzienie?

– Obowiązkowo konfitura z płatków róż. To była specjalność babci.

• Co jest ważniejsze w pączkach. Ciasto czy nadzienie?

– Zawsze ciasto. Nadzienie jest tylko uzupełnieniem.

• Od czego zależy sekret dobrego ciasta?

– Zawsze od bardzo dobrych składników. Począwszy od mąki, której każdy gatunek inaczej chłonie wilgoć, przez dobre jajka i dobre masło. Dużo zależy od odstawienia ciasta w spokojnie miejsce. I od ręki. Trzeba mieć do pączków dobrą rękę. Wtedy będzie piękny i pulchny, a nie gumowaty.

• Dodawać do ciasta spirytusu?

– Tak, to jeden z sekretów. po dodaniu spirytusu ciasto nie będzie nasiąkać tłuszczem podczas smażenia.

• Jakie nadzienie?

– Co kto lubi. Tradycyjnie - z konfitury z róży, albo malinowe. Na Lubelszczyźnie też żurawinowe. Można także zaszaleć z kajmakiem.

• A posypka?

– Jak pączek ma ciasto jak należy, dobrą konfiturę w środku to i z cukrem pudrem będzie smakował. Jak pączek kiepski, na tanich produktach, to posypkę sypać trzeba, żeby jakiś smak miał.

• Ile pani zje pączków w Tłusty Czwartek?

– Na siedmiu nie spocznę, bo kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, nie będzie mu się wiodło. A, że 7 to szczęśliwa liczba, to tyle pączków w ciągu dnia można zjeść bez obawy.

Tradycyjne pączki z konfiturą żurawinową

Składniki: 50 dag mąki, 8 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1/2 wanilii, 8 dag margaryny, sok z cytryny, 2 łyżki oleju, olej do smażenia, konfitura z żurawiny do nadziania.

Wykonanie: Zrobić rozczyn, jak wyrośnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić, rozwałkować i wykrawać pączki. Nadziewać żurawiną, smażyć na złoto.
(Maria Kowal, zespół śpiewaczy ze Starego Bidaczowa)

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy kulinaria Old Pub
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!