wtorek, 30 sierpnia 2016 r.

Kuchnia

Jak zrobić dobry chłodnik

Dodano: 16 czerwca 2010, 09:53

Chłodny chłodnik to najlepszy sposób na przetrwanie upałów. Podajemy kilka przepisów na orzeźwiające zupy.

Głównymi bohaterami kwaśnych i pikantnych zup są pomidory, kiszone ogórki, szczaw i młode buraczki. Z nimi nawet najbardziej upalne lato można smacznie i przyjemnie przetrzymać.

Szczawiowa z jajkiem

Najpierw dokładnie umyty szczaw siekamy w grube kawałki (łakomczuchy nie podarują nawet ogonkom) i wrzucamy do garnka z roztopionym masłem.

Trochę soli, trochę pieprzu i smażymy na ostrym ogniu. Gdy listki będą z lekka chrupiące podlewamy je wodą, dusimy przez 5 minut. Następnie zalewamy bulionem, doprawiamy jogurtem lub śmietaną. Jeszcze trochę siekanego koperku i można zalewać ćwiartki jajek. Ja dodaję kapary – i szczawiowa gotowa.

Ogórkowa z koperkiem

Ziemniaki, marchew i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy dużo czosnku, krążki cebuli i zalewamy bulionem. Jeszcze ziele angielskie, laurowy liść i możemy spokojnie na patelni dusić kiszone ogórki, starte na tarce. Kto lubi, może do ogórków dodać posiekaną zieloną paprykę.


Gdy aromat z ogórków zapachnie w całym domu, wrzucamy je do zupy, całość doprawiamy solą z pieprzem i na talerzu posypujemy siekanym koperkiem. Do ogórkowej można dodać dobrej oliwy i kilka kropel tabasco. Pychotka.

No i chłodnik

Najlepszy z zup na upalne lato. Ile pań domu, tyle sposobów na chłodnik. Zawsze jednak trzeba mieć młode buraczki. Po ugotowaniu niech sobie stygną, a my do miski wrzucamy posiekany koperek oraz pokrojone w kostkę ogórki świeże i kiszone, pomidory, paprykę, kapary i co kto jeszcze z nowalijek ma. Warzywka solimy i skrapiamy oliwą. Dodajemy buraczki, pokrojone w ćwiartki.


Kolorowe pyszności możemy zalać zsiadłym mlekiem, jogurtem lub bulionem wymieszanym z aromatyczną wiejską śmietaną. Ja lubię mieć pod ręką młode kartofelki podlane masłem.
Ach co za smak. Po prostu palce lizać.
Czytaj więcej o:
Madzia
Alpro soya
.......mniam...
4 komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Madzia
Madzia (16 sierpnia 2010 o 16:01) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Fajne chłodniki sa na https://kuchennefigle.blogspot.com. Gazpacho i chłodnik litewski.
Rozwiń
Alpro soya
Alpro soya (28 czerwca 2010 o 12:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A ja najlepszy w domu

Zresztą różnie ludzie robią chłodniki, jedni owocowe, inni warzywne.

Ja polecam warzywny na śmietanie sojowej - trochę inny smaczek a też łatwiej przyswajalny dla organizmu: szczypiorek, koperek, łyżka koncentratu barszczu, pieprz, sól, sok z cytryny i Alpro soya Cuisine!

Zapraszam też do skorzystania z innych przepisów Alpro na [url="######www.alprosoya.pl"]######www.alprosoya.pl[/url]
Rozwiń
.......mniam...
.......mniam... (16 czerwca 2010 o 17:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A ja najlepszy jadłam w "Góralskiej izbie" na Głębokiej. Polecam!
Rozwiń
~Agata~
~Agata~ (16 czerwca 2010 o 16:54) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Najlepszy chłodnik jadłam w Okunince w Restauracji Słonecznej.Pycha!!!!!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24

CENEO