Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 czerwca 2010 r.
22:02
Edytuj ten wpis

Jak zrobić pierogi, które wygrały mistrzostwa w Bychawie?

1 0 A A

Kucharze z zamku w Baranowie Sandomierskim wygrali I Mistrzostwa Pierogowe w Bychawie. Fantastyczne pierogi z lina zwaliły z nóg jury, któremu przewodniczył Waldemar Hołówka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Czy pierogi mogą konkurować z największymi przebojami polskiej kuchni? Na XI Ogólnopolskim festynie "W krainie pierogów”, który w ostatnią niedzielę odbył się w Bychawie zadebiutował bezprecedensowy konkurs kulinarny w Polsce.

– Postanowiliśmy postawić kucharzy z całej Polski przed bardzo trudnym zadaniem. Chodziło o to, żeby każda z drużyn startująca w I Mistrzostwach Pierogowych stworzyła trzy rodzaje pierogów, które stanowiłyby fantazyjne trio – tłumaczy Waldemar Hołówka, przewodniczący jury.


Zadanie okazało się bardzo trudne. – Zrobić dobre pierogi to szuka. Zrobić je w trzech smakach, tak, żeby te smaki grały, to bardzo trudna sztuka – dodaje Mariusz Sawicki z baru "U Saszy”, który w konkursie reprezentował Bychawę.

Takie pierogi tylko u nas

Pierogi są mocną stroną kuchni Lubelszczyzny. W nałęczowskiej restauracji "Stara Apteka” można zjeść pierogi staroruskie, którymi zajadał się Bolesław Prus. To pierogi z kapustą i grzybami z dodatkiem posiekanych jajek na twardo. Próbowałem. Pyszne.


Na bychawskim festynie sprzedawano nawet czeburieki. To duże pierogi z siekanego mięsa, które jedli Tatarzy. Nadziewa się je siekaną wołowiną wymieszaną z jagnięciną i piecze w piecu. Można powiedzieć, że tatarski rarytas to zwielokrotnione kołduny litewskie.
Tradycja robienia czeburieków zachowała się w Łomazach, na skraju Lubelszczyzny. Turyści mogą ich spróbować w restauracji " U Fryzjera” w Kazimierzu Dolnym. Mongolskie pierożki chcą wprowadzić w swoich jurtach właściciele ośrodka jeździeckiego "Żurawiejka” we miejscowości Bukowa Mała na Polesiu.


Wielokulturowa kuchnia coraz chętniej pojawia się w menu restauracji i karczm na Lubelszczyźnie. – Za rok chcemy z Mistrzostw Pierogowych zrobić prawdziwy majstersztyk – zapewnia Mariusz Nawłatyna.
A my prezentujemy zwycięskie pierogi. Najpierw te od Saszy z Bychawy, potem zwycięskie z zamku w Baranowie Sandomierskim.

Rosyjskie pierogi od Saszy

Ruskie pierogi z pikantnym farszem i aromatem podsmażonej cebulki to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze są na drugi dzień.


Składniki:
NA CIASTO: pół kilo mąki pszennej, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli.
NA FARSZ: kilogram ziemniaków, pół kilo twarogu, 2 cebule, sól, pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, rozgnieść widelcem. Dodać pokruszony twaróg, delikatnie podsmażoną cebulę, wymieszać, doprawić solą z pieprzem i odłożyć, żeby farsz doszedł swoich smaków. Lepić pierogi, gotować w osolonej wodzie. To klasyka.


Mariusz Sawicki, który zajął w I Mistrzostwach Pierogowych III miejsce poszedł dalej. – Pierogi obsmażyłem na złoto i przygotowałem do nich bardzo mocny sos czosnkowy na bazie majonezu. Tajemnicy farszu nie zdradzę – śmieje się Mariusz Sawicki. Rosyjskie pierogi od Saszy, mocno obłożone czosnkiem i sosem czosnkowym wywołały na twarzach jurorów błogi uśmiech. Zdecydowanie wybiły się ponad inne pierogi Sawickiego.

Zwycięskie pierogi z lina

Małgorzata Ślęzak i Dorota Barszczewska z zamku w Baranowie Sandomierskim zachwyciły jurorów. – Dostaliśmy do spróbowania pierogi z kurkami, pierogi z rabarbarem i pierogi z lina z czerwoną soczewicą i marchewką. Czyli luksusowy tercet pierogów – mówi Waldemar Hołówka.


I rzeczywiście: staropolskie pierogi z kurkami o bardzo wyrazistym i charakterystycznym smaku zanęciły jurorów. Pierogi z lina były arcydziełem. A delikatne pierożki z rabarbarem były w sam raz na deser.
A oto receptura na najlepsze pierogi z Baranowa.


SKŁADNIKI:
50 dag wyluzowanego lina, 1 cebula, 2 marchewki, 20 dag czerwonej soczewicy, 1 żółtko, sól, świeżo zmielony pieprz, sos koperkowo-śmietanowy.
WYKONANIE:
Soczewicę namoczyć i ugotować. Cebulę zeszklić. Mięso lina zemleć, wymieszać z cebulą, soczewicą i tartą marchewką. Wymieszać, dodać 1 żółtko, doprawić solą z pieprzem. Do składników klasycznego ciasta pierogowego dodać tartą marchewkę. Nakładać farsz na ciasto, lepić pierożki (mogą być w kształcie rybek). Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z sosem koperkowo – śmietanowym.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 4 czerwca od 9 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem” najlepsze przepisy na pierogi z Bychawy, porady mistrzów, ciekawostki i nowe trendy w pierogach. Będą przepisy na kołduny, czeburieki, pierogi kresowe, bułgarskie, ukraińskie i gruzińskie. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz.

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Zobacz wszystkie komentarze

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Złoto Malwiny Kopron na mistrzostwach Polski AZS

Złoto Malwiny Kopron na mistrzostwach Polski AZS 0 0

W weekend zostały rozegrane Mistrzostwa Polski Akademickiego Związku Sportowego. Z imprezy w Łodzi w dobrych humorach wracały przede wszystkim zawodniczki AZS UMCS: Malwina Kopron, Karolina Kołeczek i Paulina Guba

Pseudokibice Legii zdemolowali dworzec w Kutnie [wideo]
film

Pseudokibice Legii zdemolowali dworzec w Kutnie [wideo] 0 0

Miało być święto piłki nożnej, skończyło się walkowerem. Finał ekstraklasy został przerwany po chuligańskich wybrykach pseudokibiców Lecha Poznań. Jednak to co działo się na boisku, miało także swoją kontynuację poza nim

Tylko 20 proc. towarów z Chin przechodzi przez Małaszewicze. "Omijają nasz kraj"

Tylko 20 proc. towarów z Chin przechodzi przez Małaszewicze. "Omijają nasz kraj" 0 1

Małaszewicze przyjmują tylko 20 proc. kontenerów z Chin w ramach Nowego Jedwabnego Szlaku. Takie informacje otrzymał z Ministerstwa Infrastruktury poseł Stanisław Żmijan

Krzysztof Żuk oczyszczony z zarzutu ws. biurowca

Krzysztof Żuk oczyszczony z zarzutu ws. biurowca 46 12

Krzysztof Żuk został ostatecznie oczyszczony z zarzutu w sprawie wynajęcia biur w nieistniejącym budynku. Chodzi o głośną sprawę biurowca przy Wieniawskiej. Korzystny dla Żuka werdykt wydała dziś Główna Komisja Orzekająca przy ministrze finansów

Leszek Bartnicki prezesem Motoru przynajmniej do końca sezonu

Leszek Bartnicki prezesem Motoru przynajmniej do końca sezonu 0 6

Po sobotniej porażce z Wisłą Sandomierz (0:1) prezes Motoru Lublin Leszek Bartnicki podał się do dymisji. W poniedziałek Rada Nadzorcza zdecydowała jednak, że szef klubu zostanie na swoim stanowisku przynajmniej do końca sezonu 2018/2019.

AZS AWF Biała Podlaska – Ostrovia Ostrów Wielkopolski 35:33

AZS AWF Biała Podlaska – Ostrovia Ostrów Wielkopolski 35:33 0 0

I LIGA PIŁKARZY RĘCZNYCH W przedostatnim meczu sezonu bialscy akademicy pokonali Ostrovię Ostrów Wielkopolski

Wykopał w ogrodzie pocisk artyleryjski

Wykopał w ogrodzie pocisk artyleryjski 3 1

Niewybuch wykopał w ogrodzie właściciel działki w Wólce Gołębskiej.

Lublin: Krwawa bójka po pracy. Zaatakował kolegę swojej byłej dziewczyny

Lublin: Krwawa bójka po pracy. Zaatakował kolegę swojej byłej dziewczyny 4 6

Miał grozić swojej byłej dziewczynie śmiercią, a potem zaatakował nożem jej kolegę. Niewiele brakowało, aby bójka zakończyła się tragedią. 24-letni Przemysław S. odpowie za to przed sądem

Noc Muzeów w Zamościu. Ciężko obejrzeć wszystko jednego wieczora [zdjęcia]
galeria

Noc Muzeów w Zamościu. Ciężko obejrzeć wszystko jednego wieczora [zdjęcia] 1 0

Od godziny 18 do 24 można było w sobotę wziąć udział w nocnym zwiedzaniu zbiorów muzealnych w Zamościu.

25. Święto Roweru w Lubartowie. Spodziewają się 15 tys. uczestników
24 czerwca 2018, 9:00

25. Święto Roweru w Lubartowie. Spodziewają się 15 tys. uczestników 1 0

Nawet 15 tysięcy uczestników spodziewają się organizatorzy jubileuszowego, 25. Święta Roweru w Lubartowie. Wśród uczestników zostanie rozlosowanych 25 rowerów.

24 godziny z mangą i anime
26 maja 2018, 11:00

24 godziny z mangą i anime 3 0

Co Gdzie Kiedy. Lubelskie Stowarzyszenie Fantastyki Cytadela Syriusza (ul. Lwowska 12) zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu 24h z... W sobotę, 26 maja o godz. 11 rozpocznie się wydarzenie 24 godziny z mangą i anime.

Ruski balet ponownie w Lublinie
30 maja 2018, 21:00

Ruski balet ponownie w Lublinie 0 0

Co Gdzie Kiedy. Klub Graffiti (al. Piłsudskiego 13) zaprasza na drugą odsłonę imprezy Ruski balet. Wydarzenie odbędzie się 30 maja o godz. 21.

Szkoła przerabia dawny magazyn. Baza dla nowego kierunku kształcenia
Magazyn
galeria

Szkoła przerabia dawny magazyn. Baza dla nowego kierunku kształcenia 0 0

W szkole rolniczej w Korolówce (pow. włodawski) gospodarskim sposobem dawny magazyn, a jeszcze wcześniej obora adaptowana jest na stajnię. Już niedługo będą tam cztery hucuły. W ten sposób powstaje baza dla nowego kierunku kształcenia, jakim jest hodowla koni.

Żurawie 2018: Kto dostanie Lubelskie Wyróżnienia Kulturalne?
26 maja 2018, 20:00

Żurawie 2018: Kto dostanie Lubelskie Wyróżnienia Kulturalne? 0 0

Poznaliśmy nazwiska 12 osób nominowanych do tegorocznych Żurawi – Lubelskich Wyróżnień Kulturalnych. Wśród nich są m.in. Aleksandra Cieślik – dziennikarka Radia Centrum, Jan Wąsak z tria „Pasażer”, z którym zdobył m.in. nagrodę publiczności na Open Stage oraz Jakub Bodys – fotograf kultury, portrecista.

Ewa Farna przeciw uzależnieniom - koncert w hali MOSiR
25 maja 2018, 20:00

Ewa Farna przeciw uzależnieniom - koncert w hali MOSiR 0 1

Co Gdzie Kiedy. Już 25 maja o godz. 20 w Hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli (al. Zygmuntowskie 4) wystąpi gwiazda polskiej sceny muzycznej - Ewa Farna! Artystka wystąpi w ramach akcji profilaktycznej przeciw uzależnieniom.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.