środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jak zrobić zakwas na żurek, białą kiełbasę i zamarynować mięso. Przepisy na tradycyjne święta

Dodano: 12 kwietnia 2017, 13:07

Jeszcze jest czas, żeby nastawić zakwas na żurek, zrobić białą kiełbasę, zamarynować mięso na wędliny i pieczyste.

Zaczynamy od zakwasu na żurek. Robi się go prosto, a przyrządzony na nim żurek będzie bardzo smaczny.

Zakwas

Składniki: 2/3 szklanki mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba, jeden ząbek polskiego czosnku
Wykonanie: mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka i wlać 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Dodać skórkę chleba i obrany czosnek. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Ukiszony żur powinien mieć kwaskowy smak i charakterystyczny, apetyczny zapach. Kto lubi, może dodać więcej czosnku.

Robimy białą kiełbasę

Składniki: kilogram schabu bez kości, kilogram łopatki, kilogram szynki wieprzowej, 5 łyżek soli, duża główka polskiego czosnku, 15 ziaren czarnego pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren gorczycy, 15 ziaren kolendry, 5 listków laurowych, jelita.

Wykonanie: na patelni uprażyć sól. Przyprawy podgrzać w średnio nagrzanym piekarniku. Czosnek posiekać i przełożyć do słoika, zakręcić wieczko.

Mięso bez błon i żył przemielić przez maszynkę z dużymi oczkami, wyłożyć na miskę, dodać sól i wyrabiać, aż stanie się kleiste. Dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i czosnek, następnie znowu wyrobić. Schować do lodówki.

Na drugi dzień jeszcze trochę mięso wyrobić i z pomocą maszynki do mięsa z nasadką lejkową nadziać jelita. Nie za mocno, bo kiełbasa może pęknąć.

Jak zrobić dobrą marynatę?

Najprościej iść do sklepu i kupić mieszankę peklującą. Najczęściej znajdują się w niej zioła i saletra. Saletra szybko zmiękcza mięso, ale lepiej jej unikać. Odradzamy także zakup już zamarynowanych łopatek i szynek, zamkniętych w folii. Mogą zawierać dużo saletry i konserwantów. Tymczasem w domu bez problemu zrobimy sobie "ekologiczną” marynatę. Wystarczy trzy dni i mięso przeznaczone na pieczenie czy wędzenie będzie gotowe.

Na 2 kilogramy mięsa wieprzowego lub drobiowego potrzebujemy szklankę wytrawnego białego wina, sok z 2 małych cytryn, 20 zgniecionych suszonych jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 2 liście laurowe.

Co dalej? Należy zagotować wszystkie składniki marynaty.

Umyte mięso ułożyć ciasno w kamionkowym naczyniu lub emaliowanym garnku, obłożyć pokrojonymi w plastry trzema cebulami i zalać wrzącą marynatą. Pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając. Mięso wyjąć z marynaty (marynaty nie wylewać), odcisnąć, natrzeć solą ze wszystkich stron i pozostawić w chłodnym miejscu, na co najmniej godzinę.

Zamarynowane mięso możemy uwędzić (schab, boczek, szynkę) lub upiec w piekarniku.

Pieczony boczek w majeranku

Składniki: kilogram zamarynowanego boczku, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka margaryny, 11/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól.

Wykonanie: czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Boczek osuszyć z marynaty. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Boczek natrzeć czosnkiem, majerankiem oraz papryką. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać stopioną margaryną i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i dodać do boczku. Piec jeszcze 15 minut. Upieczony boczek ostudzić i pokroić w cienkie plastry.

Schab na wędlinę i wielkanocny obiad

Piecze się go w maśle. Dzięki temu jest niesłychanie soczysty. Na zimno wygrywa z każdą wędliną. Na gorąco: będzie ozdobą wielkanocnego obiadu.

Składniki: 1 kawałek marynowanego schabu, 1 kostka masła, 15 ząbków czosnku, sól i pieprz, olej.
Wykonanie: schab osuszyć z marynaty. Czosnek przekroić na pół, naszpikować schab, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć schab na oleju z masłem. W garnuszku rozpuścić masło.

Schab ułożyć w foremce, która powinna być dopasowano do wielkości schabu. Zalać mięso gorącym masłem. Nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości. Pokroić w plastry, podawać na zimno i na gorąco.

Chrzan z kurkumą

Składniki: 50 dag korzeni chrzanu, 1 szklanka białego octu winnego, 2 szklanki cukru, pół łyżeczki kurkumy, 1 opakowanie mieszanki żelującej do dżemów, pół łyżeczki soli.

Wykonanie: chrzan obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z octem, wymieszać z cukrem, kurkumą i solą, odstawić na pół godziny. Podgrzewać 20 minut na bardzo małym ogniu. Mieszać, aż na powierzchni ukażą się bąbelki. Zdjąć z ognia, dodać środek żelujący, wymieszać. Napełnić słoiczki.

Chrzanówka

Składniki: 1 korzeń chrzanu, 0,5 litra dobrej wódki, 1 łyżka suszonej żurawiny, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Korzeń chrzanu ostrugać, rozciąć wzdłuż na krzyż. Z butelki odlać 100 g wódki. Włożyć korzeń chrzanu, wsypać rodzynki, dodać miód, zakręcić i odstawić na kilka dni. Stosować po obfitym posiłku, nie więcej niż 25 g.

Użytkownik niezarejestrowany
Mc
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (12 kwietnia 2017 o 13:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
SUPER SPRAWA Z TYMI PRZEPISAMI.PRZYNAJMNIEJ NIE WIDAĆ TU WSZECHOBECNEJ CHEMII W WYROBACH SPOŻYWCZYCH.POWINIEN BYĆ ZAKAZ STOSOWANIA CHEMII W PRZEMYŚLA SPOŻYWCZYM.
Rozwiń
Mc
Mc (29 marca 2015 o 18:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

No więc marynaty nie wylewać, ale co z nią zrobić? Odstawić do lodówki do użycia za rok?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!