poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jak zrobić żeberka? Przepisy na ostatnie podrygi zimy

Dodano: 5 kwietnia 2013, 15:01

Jak zrobić żeberka? Przepisy na żeberka (Jacek Świerczyński)
Jak zrobić żeberka? Przepisy na żeberka (Jacek Świerczyński)

Najlepsze są z zasmażaną kapustą. Potem z Sadurek. Makłowicz robi je na ruszcie, Bikont wyjada wędzone z kwaśnicy. Do zrobienia dobrych żeberek przyda nam się miód, sos sojowy, tabasco i majeranek. Zatem do dzieła.

Z domu rodzinnego najcieplej wspominam żeberka długo duszone na węglowej kuchni, podawane na zasmażanej kapuście. Dziś, kiedy takich kuchni już nie ma, najlepiej zrobić je w żeliwnym garnku, od środka pokrytym emalią.

Żeberka po lubelsku

Składniki: kilogram chudych żeberek, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku, mąka, sól kamienna na smak.

Wykonanie: pocięte żeberka posolić, natrzeć pieprzem i roztartym czosnkiem. Przełożyć do garnka, przekładając plastrami cebuli. Dodać resztę przypraw. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
Następnie oprószać mąką i każde żeberko oddzielnie obsmażać na patelni. Dusić do miękkości w garnku, dodając cebulę z marynaty. Pod koniec duszenia można dodać odrobinę śmietany.

Zasmażana kapusta

To danie można przygotować znacznie wcześniej. Kapusta musi być dobrego smaku. Włożyć 1 kg pokrojonej kapusty kiszonej do garnka z gotującą wodą (1/3 wys. garnka). Na wierzchu położyć sporą garść grzybów suszonych, 1 liść laurowy, kilka ziarnek pieprzu, 1 płaską łyżeczkę kminku. Gotować powoli ponad 1 godzinę. Usmażyć na oleju 1 sporą cebulę i wrzucić do garnka. Z kapusty zdjąć ugotowane grzyby i pokroić w paski. Jeśli stać nas na to, by było dużo grzybów, zostawiamy je w całości. Kapusta z całymi grzybami prezentuje się imponująco. Jeszcze chwilę gotować – i dodać zasmażkę z mąki.

Żeberka z Sadurek

Składniki: dwa jak najdłuższe paski żeberek, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy.
Na nadzienie: Mięso z łopatki jak na kotlety mielone, 2- 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, ziele angielskie, smalec do wysmarowania formy.

Wykonanie: żeberka gotować w przyprawach przez 50 minut. Wystudzić, połączyć przy pomocy nici i utworzyć z żeberek koło. Mięso z łopatki posiekać, doprawić, wyrobić. Koronę z żeberek włożyć do prodiża wysmarowanego smalcem, wypełnić farszem, wygładzić łyżką zmoczoną w wodzie. Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza. Piec dwie godziny, stopniowo podnosząc temperaturę. Wyłożyć na talerz jak tort. Podawać z ziemniakami obsmażanymi w ziołach i dobrym ogórkiem kiszonym.

Według Roberta Makłowicza

Składniki: kilogram żeberek, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki chili, 4 łyżki oliwy, kilkanaście kropli tabasco, 3 łyżki miodu, 1 łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz.

Wykonanie: żeberka pokrojone na porcje wymieszać z oliwą i przyprawami, odstawić do lodówki na 3 godziny. Piec na ruszcie w piekarniku, od czasu do czasu smarując żeberka miodem zmieszanym z octem jabłkowym.

Żeberka z imbirem

Składniki: kilogram chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz.
Marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed obiadem przygotować marynatę z wymienionych składników. Żeberka natrzeć solą z pieprzem, wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia zawinąć je w srebrną folię i upiec w piekarniku.

Żeberka po węgiersku

Żeberka pokroić na kawałki, posmarować miodem lipowym z obu stron, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażyć na patelni na złoto, potem dodać połówki cebuli.

Gdy żeberka się podduszą, dolać wody tak, by były przykryte i dusić 45 minut. Pod koniec duszenia możemy dołożyć przekrojonego pomidora i pół papryki. Odważni mogą dorzucić kawałek ostrej papryczki chili. Na końcu dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Najlepsze są z pieczonymi ziemniakami. Smacznego.

Po amerykańsku

Świat się do góry nogami przewraca. Moi znajomi pieką kurczaki, żeberka i co się da w coli. Kto lubi colę, będzie szczęśliwy.

Składniki: kilogram żeberek, 1 szklanka coli, 1 szklanka keczupu, 1 szklanka sosu barbecue.
Wykonanie: żeberka podzielić na porcje, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Colę wymieszać z sosem barbecue i keczupem. Zalać tą miksturą żeberka. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!