sobota, 16 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Janina Woźnica: Czernięciński ser suszony

  Edytuj ten wpis
Dodano: 20 kwietnia 2014, 16:00

Są sery korycińskie, sławne w całej Polsce. Na Lubelszczyźnie mamy nie gorsze sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone.

– Robimy je z pokolenia na pokolenie. Tak robiła babcia, tak robiła mama, robię ja - mówi Janina Woźnica, która podczas warsztatów zaprezentowała ser suszony. Jak go zrobić? Najpierw musimy mieć dobry twaróg. Najlepiej wiejski. Do tego wiejskie jaja z domowej hodowli. Od tych dwóch składników zależy jakość i smak sera.
– Biały ser twaróg należy dobrze utrzeć z solą i jajkiem (jajko można zastąpić 2 żółtkami), wyrobioną masę przełożyć do lnianego woreczka i suszyć po troszku na słońcu lub innym źródłem ciepła. Proces suszenia trwa około 3-4 dni w zależności od intensywności – mówi Janina Woźnica. Wspomina, że ser suszono także na skraju pieca chlebowego.
Sam ser jest pyszny, im dłużej leży i wyschnie, tym jego smak jest bogatszy. Na Wielkanoc można dodać go do żurku na święconce. – Jest dobry na kanapki, do sałatek, a pierogi ruskie z takim serem to jest dopiero smak – mówi Janina Woźnica.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: Janina Woźnica
Użytkownik niezarejestrowany
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (11 kwietnia 2017 o 17:06) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jak wyjąć ser z worka, aby się nie kruszył i nie przyklejał do worka?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!