piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Jeszcze Hildegarda: Ryba w skorupce bazyliowej


Wygląda, że to dobry pomysł. Święta mniszka ceniła ryby, polecała łączyć je ze świeżymi ziołami. Steki z ryby w bazyliowej skorupce. Warto przetestować.

Składniki

4 steki z ryby
sok z cytryny
sól
łyżka mąki orkiszowej
3 łyżki oleju słonecznikowego.


Na skorupkę:
3 łyżki posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżko oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki pszennej.

Wykonanie

Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić, obtoczyć w mące i smażyć po 5 minut z każdej strony.

Składniki na skorupkę zmiksować, doprawić do smaku, posmarować steki z wierzchu miksturą bazyliową i smażyć 2 minuty.

Z czym podać bazyliową rybę? Ja bym ją zjadł z pieczonymi ziemniakami obficie obtoczonymi w kminku.

Książka kucharska św. Hildegardy, www.kdc.pl

Komponowała muzykę, leczyła ziołami, nauczała jak zdrowo jeść. Na pierwszym miejscu stawiała orkisz, zaraz potem dużo warzyw, owoców, ziół i przypraw. Książkę czyta się jednym tchem, gotuje z nią bardzo przyjemnie.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!