czwartek, 23 listopada 2017 r.

Kuchnia

Jeszcze Hildegarda: Ryba w skorupce bazyliowej

  Edytuj ten wpis

Wygląda, że to dobry pomysł. Święta mniszka ceniła ryby, polecała łączyć je ze świeżymi ziołami. Steki z ryby w bazyliowej skorupce. Warto przetestować.

Składniki

4 steki z ryby
sok z cytryny
sól
łyżka mąki orkiszowej
3 łyżki oleju słonecznikowego.


Na skorupkę:
3 łyżki posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżko oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki pszennej.

Wykonanie

Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić, obtoczyć w mące i smażyć po 5 minut z każdej strony.

Składniki na skorupkę zmiksować, doprawić do smaku, posmarować steki z wierzchu miksturą bazyliową i smażyć 2 minuty.

Z czym podać bazyliową rybę? Ja bym ją zjadł z pieczonymi ziemniakami obficie obtoczonymi w kminku.

Książka kucharska św. Hildegardy, www.kdc.pl

Komponowała muzykę, leczyła ziołami, nauczała jak zdrowo jeść. Na pierwszym miejscu stawiała orkisz, zaraz potem dużo warzyw, owoców, ziół i przypraw. Książkę czyta się jednym tchem, gotuje z nią bardzo przyjemnie.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!