czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Karczma Bida w Bogucinie (opinie, recenzja)

Dodano: 26 kwietnia 2013, 11:30

Karczma "Bida" w Bogucinie (Waldemar Sulisz)
Karczma \"Bida\" w Bogucinie (Waldemar Sulisz)

Powinny być dwie gwiazdki. Jedna za dużo, druga za tanio. Jest jedna, bo tanio było i się zbyło.

Pierś z kaczki za 44 zł, grillowane krewetki za 52, stek z polędwicy z chłopskimi frytkami za 62, kotlet jagnięcy w tej samej cenie. Są jeszcze dania wellness dla tych, co dbają o linię: polędwiczki cielęce za 52, tańszy jest filet z soli za 44 i filet z kurczaka za 39 zł. I tak dalej. Dla miłośników chłopskiego jadła jest korytko grillowe dla 6 osób za 139 zł.

Karczma Bida to fenomen na kulinarnej mapie regionu. Hasło "dużo” ciągnie jak magnes. Do karczmy wpadliśmy po 20. Jak zwykle parking był pełen, dwie sale prawie w komplecie. Wesoło, gwarno, kelnerki uwijały się w rytm góralskiej muzyki.

Znaleźliśmy stolik z nr 23. Numer jest ważny, bo kelnerka nie podejdzie, nie powita, nie zaproponuje. Trzeba wziąć menu z bufetu, siąść, wybrać, podejść do bufetu i złożyć zamówienie. Zamówiłem śledzia po węgiersku z pieczarkami za 10 zł oraz na gorąco oscypek z żurawiną za 14 zł. Na stole wylądowały 4 plastry oscypka. I ogromna porcja śledzi. Oscypek był słony i do Paulanera za 12 zł zbyt słony. Ale do litrowych kufli, w którym pochłania się piwo z nalewaka – pewnie w sam raz.

Śledzie żywcem wyjęte z plastikowego pojemnika ułożono na całkiem sympatycznej mieszance pieczarek i cebuli w węgierskim sosie. Dwa smaki ze sobą konkurowały, ale przyjemnie.

Nad zupami długo się zastanawialiśmy widząc gigantyczne porcje fasolowej i kwaśnicy na sąsiednich stolikach. Moja partnerka wybrała sobie danie dnia, czyli zupę serową z grzankami za 10 zł, ja z włoskiej karty – krem ze świeżych pomidorów z bazylią w tej samej cenie. I co? Serowa w ogromnej misie pokryta była zapiekaną pierzynką z sera, boczku i ziół. Pachniała topionym serkiem i serową z torebki. W jej słonym smaku – to chyba ulubione klimaty kucharzy – dominowała mąka ziemniaczana. Było słono, gęsto, zawiesiście. Tak, by podbić pragnienie. Za to mój krem był pięknie podany na nowoczesnym talerzu, towarzyszyły mu gigantyczne grzanki. Grzanki były słone, ale krem zabłysnął słoneczną Italią. Było winnie, może zbyt koncentratowo, do szczęścia brakowało lepszej oliwy. I to było jedyne danie, które na spółkę zjedliśmy do czysta.

Nie da się ukryć, że od początku mieliśmy ochotę na dobre mięso z grilla z sałatkami. Tym bardziej że ów grill działa całodobowo. M zamówiła polędwicę wieprzową za 18 zł, do tego sałatę ze śmietaną, ja szaszłyk z szynki, boczku i cebuli za 16 zł i pomidory z cebulką.

Spróbowałem szaszłyka. Mięso było kruche, strasznie słone, boczek i cebula równie słona i zmęczona czekaniem. A polędwica piekielnie słona i zasypana przyprawami. Już przy drugim kawałku zaczął wydobywać się delikatny zapaszek. Nie udało się go zatuszować solą, saletrą i przyprawami. Bez komentarza. Nasza ocena? Zapłaciliśmy 110 zł. Jedna gwiazdka.

A Wy co sądzicie o Karczmie Bida? Czekamy na opinie na forum poniżej

Karczma Bida w Bogucinie

Bogucin 175 d,
tel. 081 723 69 39
Czynne całą dobę.
Można płacić kartą


Czytaj więcej o:
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Gość
(130) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (3 listopada 2016 o 22:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
UWAGA !!! moje 2 koleżanki pracowały na kuchni. Polityka firmy oparta jest na recyklingu !!! dać klientowi ogromną porcję której i tak nie da się zjeść i wróci na kuchnie, następny niczego nieświadomy klient dostanie odpadki. Tam się nic nie marnuje !!!
Rozwiń
Gość
Gość (23 sierpnia 2016 o 17:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
kkklllll
Rozwiń
Gość
Gość (10 marca 2016 o 23:45) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Trzeba było zamówić pieczoną golonkę, wziąć chleb i musztardę jak to zwykły tirowiec z reguły robi a nie wymyślać z karty dnia jakieś zupki dobre dla prostytutek to byście się najedli do syta, nie słono i z rozmachem.
Rozwiń
Gość
Gość (20 października 2015 o 08:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
szaszłyk z szynki, boczku i cebuli ???- tego nie robią z tego ktoś tu meci, jest z szynki , słoniny i cebuli
Rozwiń
superktos
superktos (15 maja 2015 o 12:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

"Pierś z kaczki za 44 zł,
grillowane krewetki za 52,
stek z polędwicy z chłopskimi frytkami za 62,
kotlet jagnięcy w tej samej cenie,
polędwiczki cielęce za 52,
filet z soli za 44
filet z kurczaka za 39 zł"


... pyszota, ale nie dla bidnych Lubelaków.

BIDA Z NĘDZĄ - co to za ceny.... 

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (130)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!