sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Karczma Biesiada w Wojciechowie (recenzja)

  Edytuj ten wpis
Dodano: 9 sierpnia 2013, 15:22

Cztery gwiazdki za lokalny koloryt i klimat, piękne położenie, kwiaty na skarpie, karkówkę w borowikach i opiekaną golonkę.

Ale od początku. Z Lublina do Karczmy Biesiada w Wojciechowie jedzie się niewiele ponad pół godziny. Karczma znajduje się kilkanaście metrów od sławnej kuźni, jest położona na wzniesieniu, z którego widać staw, rzeczkę. Na miejscu toczą się dysputy przy żeberku i czystej, zadziwia serdeczność miejscowych, – którzy, tak jak obsługa – mają dla przybyszów naturalny uśmiech. Takich miejsc się nie zapomina.

Na zakąskę zamówiliśmy "Śledzia w oleju z cebulką” za 6 zł, "Kąski z kurczaka” za 9 zł, piwo pszeniczne za 4.50 zł i sok pomarańczowy za 4 zł. Śledzik był smaczny, zrobiony od ręki, jeszcze lepsze były złociste, chrupiące kawałki piersi z kurczaka. Skromna panierka i świeże mięso – to prosty przepis na sukces.

Moja towarzyszka skusiła się na wiejski chłodnik, ale bez ziemniaków ze skwarkami – za 7 zł, ja postawiłem na flaczki za 6 zł. Chłodnik nie zachwycił, w gęstej śmietanie było jajko, trochę ogórka i koperku, ale wszystko bez wyrazu. Dużo lepsze były flaki – bardzo świeże, na rosole, z marchewką, delikatnie doprawione – powinny bardzo smakować paniom.

Drugie dania w Biesiadzie to wyjątkowo męska sprawa. Można zjeść tradycyjnego schabowego, schab po wiejsku z boczkiem i jajkiem, żeberka, pierś z kurczaka, karkówkę w borowikach, szaszłyki i golonkę. M. zamówiła sobie karkówkę w borowikach (10.50 zł) z frytkami (4.50 zł) oraz surówką z marchwi i ananasa (4.50 zł), ja golonkę opiekaną (14 zł) i pszeniczne za 4.50 zł. I co? I takiej karkówki dawno nie jedliśmy. Soczysta, mięciutka i przede wszystkim przyrządzona z dobrej jakości świeżego mięsa.

Znakomite były borowiki w sosie, grzybów było dużo. Frytki jak frytki, marchewka z ananasem smakowita. Moja golonka – zbyt mocno wysmażona – kryła pod chrupiącą skórką świeże, aromatyczne mięso. I choć jadłem golonki równie dobre albo nawet lepsze, to – w wojciechowskiej Biesiadzie najsilniejszym atutem jest dobre gatunkowo mięso – przyrządzane w bardzo tradycyjny sposób. Właściciel nie kryje, że starannie dobiera lokalnych dostawców mięsa – i to jest chyba sukces lokalu.

Na deser nie przepuściliśmy ruskim pierogom za 9 zł, – które są oprócz golonki – przebojem wojciechowskiej restauracji. Ponieważ na dworze temperatura oscylowała blisko 38 stopni – zimna Perła z beczki za 4.50 była wskazana. Pierogi z doskonałego ciasta, dopiero, co wyjęte z wody zostały okraszone skwarkami z boczku. I nie wiadomo, co było lepsze. Czy nadzienie w środku, czy te skwarki?

Nasza ocena? Zapłaciliśmy 85.50 zł. Za dużo smacznego i dobrego jedzenia. Z serca dajemy cztery gwiazdki. Z jednej strony za rodzinną kameralną atmosferę karczmy, w której uśmiech jest na porządku dziennym. Z drugiej za świeże, domowe jedzenie i naturalne smaki. Kto chce dobrze zjeść, nie przepłacić i pogadać o życiu z sąsiadem przy stoliku – nie będzie żałował.

Karczma Biesiada w Wojciechowie

Wojciechów 151 a, tel. 81 517 72 02
Czynne od 12 do 20

Nie można płacić kartą


  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Gość
kuba
Andrzej
(24) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (25 grudnia 2013 o 18:26) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Ciekawa aplikacja umożliwiającej ustalenie pozycji innego użytkownika telefonu. Wejdź na strone: http://fw.pl/polozenietel
Następnie wypełnij obydwa pola i kliknij "szukaj numer"
a zobaczysz gdzie jest i co robi.

Rozwiń
kuba
kuba (25 grudnia 2013 o 14:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

a ja poprosze o recenzje miejsc gdzie mozna pojechac z małymi dziecmi (placyk zabaw) i z dobrym jedzeniem. Ja jakos takich nie znajduje....

300 metrów od karczmy przy PKS jest plac zabaw.

Rozwiń
Andrzej
Andrzej (24 października 2013 o 14:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Wiele lat porównuję golonki w różnych lokalach, ale ta z Wojciechowa jest najlepsza. Poza nia polecam pieczonego prosiaka na święto kowali lub sylwestra. Mniam mniam ....

Rozwiń
gabrys
gabrys (27 sierpnia 2013 o 07:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

bywam tam czesto i wszystko jest dobre .Obsluga Kasia ,Ania,Terenia sa suuuuuuuuper....

Rozwiń
:-)
:-) (13 sierpnia 2013 o 02:05) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Dużo jadłem w tej restauracji. Najpyszniejsza golonka w tym kraju!!!! Ale największy sukces Włodka to... Ania Z. Od tylu lat... taka miła... Słuchajcie drodzy goście, to ona się do was tak uśmiecha. To ona wam to gotuje. Chwalić, chwalić i chwalić!!!!!!!!!

niewiele jest takich miejsc, a miejsca tworzą ludzie- Ania jest wspaniała i ten uśmiech :))

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (24)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!