sobota, 16 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Karczma "W zagrodzie”. Recenzja

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 czerwca 2012, 06:42

 (Fot. Waldemar Sulisz)
(Fot. Waldemar Sulisz)

Mają szynkę Panie Kochanku, taką, że Radziwiłł przewraca się w grobie.

Do wizyty w karczmie zachęciły mnie potrawy sygnowane nazwiskiem księcia Radziwiłła, obietnica na stronie restauracji, że "doświadczony kucharz zadba o niepowtarzalny smak” mojego zamówienia, a "personel się pięknie prezentuje i wysławia”.

Strumyczek z kaskadą

Wyruszyłem więc w podróż, do pokonania mając 150 km do celu. Z Lublina polecam trasę przez Włodawę, można nasycić oko nadbużańskim pejzażem. Rozłożyste, stylowe zabudowania karczmy "W zagrodzie” stoją w połowie trasy z Białej Podlaskiej na Terespol, tuż przed miejscowością Zalesie.

Zza ogromnej ilości samochodów na parkingu i parkujących w pobliży tirów wyłania się piękny dach kryty strzechą, potem karczma budowana przez górali, liczne altany i niespodzianka: strumyczek z kaskadą dla dzieci, w którym mogą chlapać się do woli.

W środku zastaliśmy istny młyn, przyjęcie, nadmiar gości i kelnerki biegające z błyskiem w oku. Oraz wspaniały piec, który jest ozdobą restauracji. Brawo dla architekta, który ozdobił wnętrze w taki sposób.

Jaka dobra ta soljanka

Zajęliśmy miejsce przy stole stojącym w podcieniach. Walały się na nim resztki jedzenia, nie było serwetników, o bukieciku ani pomarzyć. Po 15 minutach doczekaliśmy się zaaferowanej kelnerki.

Na pytanie co może polecić, poleciła wszystko, bo dobre. Próbowałem dopytać się o charakter kuchni, poszczególne potrawy, znów powtórzyło się, że wszystko jest dobre. To było podejrzane.

Na zakąskę zamówiliśmy śledzie po cygańsku (10 zł), z zup "solankę” i grzybową po 8 zł. Po kolejnych 15 minutach dostaliśmy jedzenie. Śledzie były bardzo dobre z cebulką, pieczarką, kiszonym ogórkiem, ale sos zrobiono na słodko-kwaśnym gotowcu.

Zupy to potężne porcje. "Solanka” czyli tak naprawdę ukraińska soljanka (solanka to roztwór soli) ugotowana na rosole zawierała bardzo dużo dobrego mięsa. Była pyszna! Z grzybową było gorzej, miała przyzwoity smak, dużo łazanek i mało grzybów. Soljanka zapowiadała, że drugie dania będą równie smaczne.

Radziwiłł przewraca się w grobie

Zjedliśmy, czekając na kelnerkę, żeby jak się umówiliśmy, wybrać drugie. Czekaliśmy ponad pół godziny. Kiedy kelnerka się pojawiła, ponowiłem pytanie, co warto zjeść, czego nie. Co jej tu smakuje, co smakuje gościom, czy są jakieś regionalne potrawy osadzone w tradycji. Zero inwencji i polotu. Gdzie ten "personel, który się pięknie prezentuje i wysławia”?

Po przejrzeniu karty trafiliśmy na potrawy sygnowane nazwiskiem Radziwiłła. Schowane w głębi karty, powinny być wyeksponowane na pierwszej stronie menu. Z malowniczą historią magnata, który zaprzęgał do powozu niedźwiedzie, lubił dobrze zjeść i opowiadać niestworzone historie.

Choć kusiły mnie szaszłyki ks. Radziwiłła (17 zł) zamówiliśmy szaszłyki z jagnięciny (22 zł) i szynkę Radziwiłła Panie Kochanku (14 zł). Kelnerka obiecała, że szaszłyki będą świeżutkie, szynka soczysta, poleciła ziemniaczki zasmażane za 4 zł. Do tego sałatkę z ogórka i pomidora w cenie 6 zł.

Czekaliśmy kolejne pół godziny. I co? Szaszłyki z jagnięciny to był dramat. Twarde, zeschnięte kawałki mięsa poprzeplatane zgrillowaną cytryną. Ileż musiały się należeć, żeby tak wyglądać? Zamiast soczystszego, kruchego mięsa z jagnięciny była jakaś jej podróbka. Twarda, spieczona, nie do zjedzenia. Kiedy udało się nożem przepiłować owe szaszłyki, wnętrze odkrywało kolejne pokłady ignorancji kucharza.
Ogórek i pomidor żywcem wyjęty z lodówki, zero przypraw i śmietana, ziemniaczki były "wytaplane” w oleju, rodem z taniej garkuchni.

A moja szynka? Spieczone kawałki mięsa z grilla. Zamiast plastra aromatycznej szynki doprawionej nadbużańskimi ziołami dostałem kawałki kiepsko przyrządzonego mięsa z rusztu. Gdzie ta soczystość, świeży smak, aromat, który ongiś uwodził? W każdym przydrożnym barze dają lepsze jedzenie. Radziwiłł przewraca się w grobie.

Deser

Przy zamawianiu drugiego wskazaliśmy też desery: sernik (8 zł) i puchar lodowy ( 8 zł). Ja dostałem sernik wraz z drugim daniem i jedząc broniłem go przed muchami. Osoba mi towarzysząca – dostała deser w pół godziny po zmaganiu się z szaszłykami, udającymi jagnięcinę. Desery były bardzo smaczne, kawa gorąca i aromatyczna, na rachunek czekaliśmy ponad pół godziny.

W sumie walczyliśmy z szaszłykami, obsługą, i czasem ponad trzy godziny.

Nasza ocena Karczmy \"W zagrodzie\"

W weekendy omijajcie to miejsce z daleka, dużo czekania, obsługa niezorganizowana i bezradna, jedzenie przygotowane bez serca, na odczepnego. Jak jest na co dzień, nie wiem.

Karczma "W zagrodzie”
Horbów Kolonia, tel. 83 375 75 45
Czynne 24 h przez 7 dni, można płacić kartą.

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
cheap north face jackets
jazzz
Chełmianin N
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

cheap north face jackets
cheap north face jackets (24 września 2012 o 10:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
certainly e mail owner
Xmhzmy-liliyu0924The reasons why the particular Nike Blazer shoes or boots are usually thus well-known could be because of their particular vintage seem and also ease and comfort. That is constructed of suede plus a midsole which is light-weight. The particular boot is fairly resilient and also enables you to generate your personal old style type. In order to very own a couple of these kinds of shoes or boots with a less costly value, you then may well take into account finding a lower price from your reputable on the web web site or perhaps be aware of presents around the s.[url="http://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/"]Nike Factory Store [/url]hoes or boots. Since they will be thus well-known you can find unethical vendors on the web which are able to help make income marketing phony goods with a less costly value. They will use the customer鈥檚 weeknesses and also promote in their mind bump offs with a less costly value. It really is ok to be able to need it the particular Nike Blazer shoes or boots with a less costly value yet no suggest that you must acquire imitations with the shoes or boots. Listed below are a number of the approaches.[url="http://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/"]Nike Factory Outlet[/url] to steer clear of getting artificial Nike Blazer shoes or boots with a great web store: Any time getting the Nike Blazer boot coming from web sites for instance craigs list, be aware of an individual users. The particular provided again on their users can inform you perhaps the eBayer provides one thing to hide or perhaps if they are usually unethical vendors. In the event the nourish again contains feedback for instance 鈥渟ells imitations鈥or perhaps markets 鈥渇ake products鈥 you then must avoid th.[url="http://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/"]Cheap Nike Shoes[/url]em. Things that are increasingly being marketed on the web should use a apparent outline. The particular outline will allow you to decide whether or not an individual genuinely wish to acquire that particular merchandise. The particular outline typically contains along with, the particular dimensions, between some other related information. When you can find simply no information with the goods, then you can certainly e mail owner and have these to get a in depth outline. Merely declaring the mercha.[url="http://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/"]nike factory store outlet[/url]ndise merchandise will be traditional will not actually meet the criteria the item being authentic since furthermore counterfeiters know in which consumers desire to notice these kinds of specific terms. The particular Nike blazer shoes or boots outline needs to be with a apparent photo with the boot. In the event the photo looks fuzzy or perhaps won't have the mandatory information, next usually do not acquire that. Counterfeiters will not pay out distinct awareness of specific information .[url="http://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/"]http://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/[/url]because they're out there to produce a income. Examine the particular photo with the Nike boot that you will be about to acquire with all the authentic the one that you've got from your Nike internet site. Go through the emblem and also in which it really is placed, the particular shades, and so forth. Make certain you examine the 2 images keenly to be able to recognize whether or not everything you are usually planning to acquire is in fact traditional. Ultimately, you should buy your Nike blazer shoes or boots with a less costly value and so you are interested in any owner who's the greatest lower price. Understand that any time one thing will be also excellent being correct next that possibly will be. Several vendors promote the particular Nike blazer shoes or boots with unbelievably lower rates which will allow you to issue perhaps the merchandise is in fact the true a single.
Rozwiń
jazzz
jazzz (10 września 2012 o 10:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
W Zagrodzie byliśmy wraz z rodziną w ciagu tygodnia. Było bardzo sympatycznie i smacznie no i co dla mnie ważne - dość obfite porcje. Polecam
Rozwiń
Chełmianin N
Chełmianin N (8 lipca 2012 o 17:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Dodane: 7 lipca 2012, 08:34
Nie ma coś takiego,jak" Kulinarna Mapa Lubelszczyzny" kolego,
a prawda jest taka,że istnieje"Kulinarna Mapa Lubelskiego".
Autor wciąż majaczy,zaś ja doprowadzę,że ktoś wytłumaczy,
lepiej samemu błąd naprawić i z godnością kulturalną go strawić.
W głowie się zagotowało i wschodnie tereny Lubelszczyzną się nazwało,
Radziwiłł w grobie się przewraca,bo nie może znieść takiego pajaca.
Rozwiń
taxi12
taxi12 (29 czerwca 2012 o 17:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Co do dużej ilości gości w tej karczmie zgodzę się jak najbardziej. Ale chyba to o czymś świadczy, że ludzie lgną do tego miejsca i często tam wracają. Jestem taksówkarzem więc w miarę często tam bywam. Co do komentarza na temat szaszłyków jagnięcych to chyba człowiek który je jadł nie zna się na rodzajach mięsa i czego można się po nich spodziewać, oczekiwać. Jagnięcina tak jak i np. indyk nie są typami mięs gdzie możemy się zachwycać jej miękkością czy soczystością -także minus dla osoby która to stwierdziła. Pan piszący ten artykuł chyba nie jest zawodowym kucharzem tylko kimś kto ma już swoje zdanie na temat jakiegoś dania nawet przed spróbowaniem go. Z tego co się orientuje to niestety ale tak- w weekendy to miejsce przechodzi istne oblężenie dlatego sam staram się jeśli już jechać tam w porze wieczornej gdzie widać jeszcze jak pracownicy ogarniają się po dziennej "nawałnicy" pracy i ludzi. Ja osobiście jestem spokojnym człowiekiem, to że przyjdzie mi czekać na kelnerkę czy na jedzenie około 10-15 min nie jest dla mnie problemem. Staram się zrozumieć to że nie jestem jedynym klientem i że nie przyjechałem do baru szybkiej obsługi. A co do kelnerek no to niestety zdarzają się takie które się dopiero uczą i to widać na pierwszy rzut oka, ale czy my urodziliśmy się ze wszystkimi umiejętnościami i praktyką. Przez całe życie się tego uczymy. Niechce nikogo bronić ale nikt nie jest idealny, panie ( bo chyba tylko panie są pracownikami tej restauracji) też są ludźmi i widzę czasami jak już pod koniec którejś z ich zmian gdzie pracowały 12 godz. padały i słyszałem niechcący że dopiero idą do toalety...
Rozwiń
czysmakuje.blogspot.com
czysmakuje.blogspot.com (22 czerwca 2012 o 11:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Niestety w większości restauracji nie inwestuje się w obsługę i to jest problem...Natomiast nieinwestowanie w kuchnię to już jest tragedia...
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!