wtorek, 17 października 2017 r.

Kuchnia

Karp z borowikami. I racuszkami cebulowymi

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 listopada 2009, 11:51

Bardzo cenię talent kulinarny Andrzeja Malinowskiego. Szanuje polską kuchnię, twórczo ją dopełnia. Zna się na rybach. W kuchni potrafi być prestidigitatorem. Zrobiliśmy z nim karpia. Polecam.

Składniki

2 filety z karpia, sól, pieprz, 1 cebula.
Na farsz: 4 borowiki mrożone, 2 suszone na smak, 1 marchewka, sól, pieprz, natka.
Na racuszki: 1 cebula, 2 jajka, mąka, sól, pieprz.
Na sos: 1 pomidor, 1 papryka.
Oliwa na smażenie.

Wykonanie

Filety z karpia posypujemy rozgniecioną cebulą, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Robimy farsz. Na oliwie podsmażamy borowiki pokrojone w kostkę, dodajemy posiekaną cebulę, następnie startą marchewkę, doprawiamy solą z pieprzem.

Do piekarnika nastawionego na 220 stopni Celsjusza wkładamy paprykę i pomidor. Kiedy skórka mocno się podpiecze, wyjmujemy, studzimy i obieramy. Rozkładamy filety na desce. Na każdy nakładamy farsz, zawijamy, spinamy wykałaczką i podsmażamy na oliwie.

Podsmażone zawijasy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut. Teraz racuszki: cebule kroimy w piórka. Po 15 minutach bierzemy trochę cebuli w palce, obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i rzucamy na oliwę. Smażymy na złoto.

Robimy sos: miksujemy pokrojoną paprykę i pomidora z resztką farszu. Doprawiamy solą z pieprzem. Wyciągamy filety z karpia z piekarnika. Kroimy na ukos. Podajemy z cebulowymi racuszkami i odrobiną sosu.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
marysia
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

marysia
marysia (8 listopada 2009 o 19:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Przepis jest znakomity i bardzo ładnie wygląda. Trochę to jednak kosztowne no i smażenia dużo, i pracy...
Dla leniwych i nie rozpieszczonych pieniędzmi ludzi polecam szybkie i proste danie z pstrąga.
Pokrojone w paseczki warzywa (marchewka, seler, pietruszka) układamy wraz z filetami pstrąga i gotujemy na parze.
Gdy warzywka są półtwarde, wyjmujemy i krótko smażymy na patelni polewając sosem. (Sos: woda, tochę sosu sojowego, trochę powideł sliwkowych i odrobina koncentratu pomidorowego .) Podsmażone warzywa w sosie posypujemy tymiankiem i tartą skórką z cytryny.
Pstrąga skrapiamy sokiem cytrynowym i okładamy warzywami.

Marysia
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!