piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

KGW Sosnowa Wola: Lomińszka

Dodano: 25 maja 2014, 00:01

Tak nazywa się w gminie Dzierzkowice lemieszka. To uparowane ziemniaki wymieszane z mąką, które je się z jednej misy. Lemieszka musi być obficie zasypana skwarkami i polana stopionym tłuszczem.

Doskonale smakuje z kwaśnym mlekiem, wybitnie z barszczem z kiszonej sałaty. Gospodynie z Sosnowej Woli wpadły na pomysł, żeby lemieszkę jeszcze podpiec. Jeszcze lepszy pomysł polega na uformowaniu z lemieszki kul lub kotlecików. Jakież to jest dobre.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki, 20 dag słoniny lub boczku, 2 średnie cebule.

Wykonanie: ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec wsypujemy mąkę i gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Następnie ugniatamy, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy masa będzie gotowa, nabieramy łyżką stołową formując kulki.

Nakładamy na talerz i polewamy smażoną słoninką. Bardzo dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty. Można kule podsmażyć na złoto, i podać w postaci kotlecików.
Czytaj więcej o: kuchnia
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!