wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

KGW Sosnowa Wola: Lomińszka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 25 maja 2014, 00:01

Tak nazywa się w gminie Dzierzkowice lemieszka. To uparowane ziemniaki wymieszane z mąką, które je się z jednej misy. Lemieszka musi być obficie zasypana skwarkami i polana stopionym tłuszczem.

Doskonale smakuje z kwaśnym mlekiem, wybitnie z barszczem z kiszonej sałaty. Gospodynie z Sosnowej Woli wpadły na pomysł, żeby lemieszkę jeszcze podpiec. Jeszcze lepszy pomysł polega na uformowaniu z lemieszki kul lub kotlecików. Jakież to jest dobre.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki, 20 dag słoniny lub boczku, 2 średnie cebule.

Wykonanie: ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec wsypujemy mąkę i gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Następnie ugniatamy, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy masa będzie gotowa, nabieramy łyżką stołową formując kulki.

Nakładamy na talerz i polewamy smażoną słoninką. Bardzo dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty. Można kule podsmażyć na złoto, i podać w postaci kotlecików.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!