Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 maja 2015 r.
16:27

W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami

0 0 A A
Danuta Pietrusik z Kodnia (Fot. Waldemar Sulisz)
Danuta Pietrusik z Kodnia (Fot. Waldemar Sulisz)

Carpaccio po myśliwsku, dzikie nóżki, jajecznica z twarogiem, pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim, płucka po litewsku, kopytka z marchwią, tort z pokrzywy i fanaberia rabarbarowa. W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami. W miejscowych potrawach słychać echa potraw litewskich, żydowskich i polskich.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wiosną Kodeń pachnie Bugiem, zielnikiem klasztornym i kwiatem jabłoni. W domach gdzieniegdzie piecze się sękacz. Na podwórkach w centrum miasteczka jeszcze pasą się krowy. Z ich mleka powstaje pyszny ser, z sera twarożek z lubczykiem. Jak zrobić ser w domu?

- Zsiadłe mleko podgrzać, wlać do płóciennego woreczka i zawiesić nad miską, żeby odciekła serwatka. Z serwatki będzie chłodnik. Położyć na deseczce, przykryć drugą i obciążyć - mówi Danuta Pietrasik, która od lat tropi sekrety kuchni Sapiehów. Specjalizuje się z suszonych wędlinach dojrzewających. Ostatnio podaje surowe polędwiczki.

Carpaccio z polędwiczki wieprzowej

Składniki: 4 polędwiczki wieprzowe, 2 litry wody przegotowanej, 8 listków laurowych, 10 ziaren jałowca, 1 łyżeczkę gorczycy, 10 ziaren angielskich, pół szklanki soli.

Wykonanie: do przegotowanej wody wsypujemy sól, przyprawy i gotujemy 10 minut. Wkładamy polędwiczki, marynujemy dobę. Wyciągnąć, obsuszyć, schłodzić, kroić na cienkie plastry.

Jajecznica z kodeńskiego klasztoru

Składniki: 8 jaj, 20 dag twarogu, pół szklanki kremówki, 4 łyżki posiekanych liści czosnku, masło, biały pieprz, sól.

Wykonanie: jaja wybić do miski, dodać zmielony twarożek, śmietankę, czosnek i razem wymieszać. Następnie doprawić solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną i smażyć ciągle mieszając. Podawać z przysmażonymi ziemniakami.

Podwieczorek żniwiarzy

W książce "Smaki Pogranicza" wydanej z inicjatywy starosty bialskiego Tadeusza Łazowskiego, można znaleźć kilkanaście intrygujących przepisów, które wzbogacają wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny. Jak na przykład smaczne smarowidło do chleba.

Składniki: 2 kg słoniny, 1 kg mięsa, 2 duże ząbki czosnku, sól.

Wykonanie: słoninę pokroić i stopić. Łyżką cedzakową wybrać skwarki. Do stopionego tłuszczu włożyć przekręcone przez maszynkę o dużych oczkach mięso. Smażyć na wolnym ogniu, gdy się zarumieni dodać drobno posiekany czosnek i sól. Odstawić do zastygnięcia, potem przekładać do słoików.

Płucka po litewsku

Kodeń kiedyś należał do Wielkiego Księstwa Litewskiego. Echa litewskiej kuchni powracają, mieszają się z kuchnią żydowską i prawosławną.

Składniki: 50 dag płucek cielęcych, 2 małe cebule, 2 marchewki, 3 jaja, 3 ziemniaki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1/4 szklanki bulionu, 2 łyżki margaryny, łyżka octu winnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, listek laurowy, pieprz i sól.

Wykonanie: płucka zalać zakwaszoną wodą, odstawić na godzinę. Ugotować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić w paski. Na stopionym tłuszczu kłaść płucka, plastry cebuli i marchewki, oprószyć pieprzem, pokruszonym listkiem, skropić bulionem, dusić pół godziny. Ugotować jajka na twardo, ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać. Pokroić ziemniaki w kostkę, posiekać jajka, dołożyć do płucek. Wymieszać, zalać śmietaną, posypać natką.

Pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki: na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, sól. Na nadzienie: 50 dag niedźwiedziego czosnku, 3 łyżki oleju, 20 g natki pietruszki, sól, koperek.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść twarde ciasto, przykryć serwetką i odstawić na 40 minut. Cienko rozwałkować, skropić wodą. Czosnek drobno posiekać, delikatnie podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, wymieszać. Na jednej połowie ciasta rozłożyć łyżeczką farsz co 2 centymetry. Przykryć drugą połową ciasta, kieliszkiem wyciskać pielmieni. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem i posypane świeżym koprem.

Kreplech po kodeńsku

Składniki: 40 dag wątroby wołowej, 30 dag cebuli, 10 dag margaryny, szklanka oleju, 2 jaja, łyżka mąki, pieprz, sól.

Wykonanie: wątrobę umyć, osuszyć, upiec na ruszcie, Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać podsmażoną cebulę, uprzednio pokrojoną w grubszą kostkę. Dodać posiekane jajka na twardo, przyprawy. Z mąki, wody i jaj zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3 centymetry. Nakładać farsz, zlepić brzegi, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Usmażyć na oleju na złoto.

Kopytka marchwiowe

Wiosną Danuta Pietrasik dodaje do kopytek młodą marchew. Albo pokrzywę, niedźwiedzi czosnek, szczypiorek. Kopytka są kolorowe, lekkie, bardzo smaczne.

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 40 dag mąki pszennej, sól, 1 marchewka.

Wykonanie: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę, sól i startą marchew. Wyrobić ciasto, uformować wałek, kroić na ukos, gotować w osolonej wodzie (można z pokrzywą, ze szpinakiem).

Tort z pokrzywy

Za słodyczami nie przepadam. Tortów nie lubię. Ale ten - lekki, puszysty, wręcz dietetyczny - to prawdziwe dzieło sztuki, które wyszło z kuchni Danuty Pietrasik.

Składniki: na ciasto: 30 dag listków pokrzywy, 4 jaja, niepełna szklanka cukru, szklanka oleju, 2,5 szklanki mąki krupczatka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Na poncz: sok z 2 cytryn, pół szklanki pigwówki, 1 łyżka cukru. Do przełożenia: 1 słoiczek dżemu żurawinowego, pół litra bitej śmietany. Do dekoracji: suszona żurawina, truskawki.

Wykonanie: Pokrzywy opłukać, sparzyć wrzątkiem. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wymieszać z odcedzoną pokrzywą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec około godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Odciąć wierzch, nasączyć ponczem. Posmarować dżemem, następnie ubitą śmietaną. Wierzch pokruszyć, posypać bitą śmietanę. Udekorować żurawiną i truskawkami.

Fanaberia rabarbarowa

Wielka kuchnia Sapiehów to doskonałe potrawy z dziczyzny. Tu nawet zimne nóżki robiły się z dzika. Dodatkiem do wędlin i mięsiw były aromatyczne sosy warzywne i owocowe. - Fanaberia rabarbarowa to rodzaj szybkiej konfitury, którą podaje się do mięs na zimno. Robi się ją bardzo szybko i łatwo - mówi Danuta Pietrasik.

Składniki: 1 kg rabarbaru, pół szklanki cukru, 1 cebula czerwona, łyżeczka gorczycy, łyżeczka kolorowego pieprzu, łyżka jabłkowego octu winnego.

Wykonanie: rabarbar obrać, pokroić w kawałki, zasypać cukrem. Po 30 minutach wrzucić do garnka, dodać posiekaną cebulę, rozsmażyć. Dodać gorczycę, pieprzem, 1 łyżkę octu jabłkowego. Można posolić. Odstawić.

Pozostałe informacje

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]

Niestety, po raz kolejny można o występie Motoru napisać to samo – niewykorzystane sytuacje i błędy w defensywie. W czwartkowy wieczór drużyna Mateusza Stolarskiego prowadziła z Chrobrym Głogów 1:0, ale musiała się zadowolić remisem.

Polała się krew. I to kilkanaście litrów
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

Polała się krew. I to kilkanaście litrów

Za nami Wampiriada, czyli akcja Niezależnego Zrzeszenia Studentów UMCS i RCKiK. Przez dwa dni, kilkadziesiąt osób honorowo oddało swoją krew.

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego
galeria

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego

Narodowy Bank Polski wyemitował srebrne monety, upamiętniające wprowadzenie w 1924 roku waluty odrodzonego państwa polskiego. Setna rocznica złotego w obiegu jest nie lada gratką dla kolekcjonerów. W czwartek stali od wczesnego rana w kolejkach, aby pieniądz kupić.

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz otworzy lubelską listę Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Znamy także nazwiska liderów dwóch innych ugrupowań w regionie, które wystawią swoich kandydatów. "Jedynką" Koalicji Obywatelskiej będzie posłanka Marta Wcisło, a Konfederacji były europoseł Mirosław Piotrowski.

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

To nie była pierwsza taka awantura, ale tym razem matka nie wytrzymała. Wezwała policję do wyrodnego syna. 27-latek został aresztowany.

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Od 1 maja nowym prezesa zarządu LW Bogdanka będzie Zbigniew Stopa. Jego zastępcą ds. produkcji zostanie Bartosz Rożnawski, a Sławomir Krenczyk będzie wiceprezesem ds. rozwoju.

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?
Wideo

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?

9 czerwca odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Wiemy, już kto będzie kandydował z listy Koalicji Obywatelskiej w okręgu nr 8, obejmującym województwo lubelskie. Czołowych pięć miejsc zajęli obecni parlamentarzyści. Jedynką będzie Marta Wcisło, a dwójką Krzysztof Grabczuk. Na kolejnych pozycjach znaleźli się: Małgorzata Gromadzka, Michał Krawczyk i Krzysztof Bojarski.

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

W związku z obchodami 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie we współpracy z beneficjentami Funduszy Europejskich przygotował szereg atrakcji. Ich kulminacją będą zaplanowane na 10 i 11 maja br. Dni Otwarte Funduszy Europejskich (DOFE). Już teraz zachęcamy jednak do skorzystania z propozycji przygotowanych przez tzw. „Lokomotywy Funduszy Europejskich”.

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Od poniedziałku nikt z bliskich nie miał z nim kontaktu. Trwają poszukiwania zaginionego 61-latka z gminy Końskowola.

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Była informacja, a zaraz po tym błyskawiczna reakcja. Dzięki temu funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei na gorącym uczynku zatrzymali złodzieja paliwa. 59-latek spuścił z cysterny ok. 115 litrów.

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Przed nami kolejna chłodna, a miejscami nawet mroźna noc. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie o przymrozkach w wielu powiatach województwa lubelskiego.

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Na kary bezwzględnego więzienia skazane zostało rodzeństwo z Zamościa. Wyrok, który zapadł w czwartek to finał głośnej swego czasu interwencji z czasu pandemii. Mateusz i Kamila K. zostali oskarżeni m.in. o czynną napaść na funkcjonariuszy, którzy zwrócili im uwagę na brak maseczek.

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna
galeria

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna

Dzieci z Wysokiego w gminie Zamość, ale też wszystkie inne, które odwiedzą Centrum Kultury Dawnej w tej miejscowości mogą już korzystać z nowego placu zabaw. Jest piękny, ekologiczny i bezpieczny. Wszystkie elementy są drewniane, a całość nawiązuje do miejsca, w którym się znajduje.

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Nazwa zobowiązuje, więc szykuje się prawdziwa kulturalna impreza. Katolicki Uniwersytet Lubelski przedstawił lineup tegorocznych Dni Kultury Studenckiej – KULturalia 2024, które w tym roku będą wyjątkowe.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium