piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kościuszko na Wielkanoc

Dodano: 17 marca 2005, 14:16

Oto dwa bardzo smakowite przepisy Jana "Naczelnika" Kościuszki, twórcy kilku restauracji "Chłopskie jadło", wielkiego admiratora staropolskich smaków i polskiej tradycji. Wielkiego smakosza.

Wielkanocna zupa chrzanowa

Sporządzana była w Galicji z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, takich jak kiełbasa i boczek, gęstej wiejskiej śmietany serwatki, kopru i dużej ilości tartego chrzanu. Podawana zwyczajowo z ćwiartowanymi jajami.
Weź resztki wędlin jakie zostaną Ci z wielkanocnego śniadania: kawałki szynki, swojskiej kiełbasy, boku świńskiego, salcesonu i co tam jeszcze masz. Wrzuć je do garnka z serwatką, dodaj kilka łyżek tartego chrzanu i gotuj około godziny. Na koniec wlej sporo kwaśnej śmietany (bacz, żeby było zawiesiste) dodaj kopru i przed podaniem wkrój jajo (jedno na chłopa). Podawaj w głębokich miskach i nie zapomnij o wiejskim chlebie.

Żur

Ta jedna z koronnych polskich zup zawiera w sobie wszystkie elementy smakowe polskiej kuchni - jest w niej wywar z mięsa z kawałkami kiełbas, co nadaje jej treściwości, jest też zakwas tak charakterystyczny dla naszej kuchni oraz cały bogaty bukiet uzyskiwany czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Dopełnieniem tego smaku jest serwatka, na której oryginalny żur polski musi być przyrządzany.
Prawdziwy żur przygotowywać należy w glinianych lub kamionkowych garnkach, zalewając zimną osoloną wodą ziarno żytnie pospołu z mąką, dodając skórkę razowego chleba i parę pałek czosnku. Tak przygotowany zaczyn przechowywać w chłodnym miejscu, aż do ukiszenia. Osobno gotować w serwatce kawałki białych kiełbas i krojonych ziemniaków doprawiając jedynie majerankiem, solą i pieprzem, a po ugotowaniu połączyć z ukiszonym już uprzednio żurem, otrzymując w ten sposób tę jedną z najlepszych polskich zup. W niektórych regionach polskich dodawano suszonych grzybów i poćwiartowanych jaj, a w bogatszych domach taką polewką zalewano plastry szynki.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!