niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Krewetki, ormiański szaszłyk i kiełki w zupie

Dodano: 3 maja 2015, 17:00
Autor: sz

Krewetki są na topie. Duża w tym zasługa Ivo Violante, który w swojej knajpie podaje pastę z owocami morza. Gdzie jeszcze w Lublinie można bezpiecznie zjeść krewetki?

Dobry makaron z krewetkami i borowikami zjecie w restauracji Chleb i Wino przy szosie kraśnickiej. Krewetki mogą być w skorupce lub obrane, w złożeniu z borowikami i sosem śmietanowym – bardzo nam smakowały.

Polecamy także skwierczące krewetki z patelni w Ulicach Miasta. Podawane na gorącej, żeliwnej patelni, w sosie maślano cytrynowym, obłożone czosnkiem – są pyszne.

Ormiański szaszłyk

W restauracji Armenia są już szaszłyki. Podawane w lawaszu lub na talerzu – z kolendrowym akcentem – smakują. Ale w soboty lub niedziele możecie trafić na szaszłyki z jagnięciny i baraniny.

Szaszłyki w Armenii pieką się w piecyku. Ale wkrótce właściciele Armenii otwierają drugą knajpę na rogu Bernardyńskiej i Żmigrodu. Będzie tam piec opalany drewnem – i szaszłyki z takiego pieca – to dopiero będzie smak!

Kiełki

Na liście największych obciachów popełnianych przez szefów kuchni w restauracjach należą kiełki na talerzu dodawane do wszystkiego. Do sałatek, do pierogów, do kotleta, do steku.

Ostatnio szef kuchni jednej z lubelskich restauracji w kiełkowaniu na talerzu przeszedł samego siebie. Nie dość, że zupę wsadził do szklanki, to jeszcze dowalił do zupy garść kiełków.

Kucharze prześcigają się w pomysłach, a tymczasem na Zachodzie furorę robi ruch „Chcemy talerzy”. Klienci mają już dość jedzenia podawanego w słoikach, na taflach kamienia, na desce i mówią: chcemy zwykłych talerzy. 

Czytaj więcej o: Lublin jedzenie krewetki
Gość
Gość
Gość
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (4 maja 2015 o 07:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jakie to szczęście, że Ivo serwuje krewetki, bo do tej pory nikt w Lublinie nie miał dań z owocami morza. Dzięki Ivo. Gdyby nie Ty nie byłoby gdzie zjeść owoców morza, dzięki Tobie stajemy się prawdziwą m-e-t-r-o-p-o-l-i-ą!:)
Rozwiń
Gość
Gość (3 maja 2015 o 19:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Sulisz przestań z tym Ivo on pokazał swoją klasę w top szefie Szkoda było oglądać go na tle innych przeciętnych polskich kucharzy pozdrawiam
Rozwiń
Gość
Gość (3 maja 2015 o 19:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A znakomicie przyrządzone krewetki w Carmen przy lubelskim Rynku? U tego IVO jedzenie jest niedobre, nie piszcie o tym. Taki pseudowłoski fastfood, a nie restauracja...
Rozwiń
Gość
Gość (3 maja 2015 o 18:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Testujemy
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!