poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kto dostanie Złotą Łyżkę 2012?


Dwa lata temu Emilia Leszcz z Sielsko Anielsko odebrała nagrodę z rąk redaktora naczelnego Dziennika
Dwa lata temu Emilia Leszcz z Sielsko Anielsko odebrała nagrodę z rąk redaktora naczelnego Dziennika

Już po raz 10 nasza redakcja wręczy najlepszej restauracji w regionie "Złotą Łyżkę”. Przedstawiamy restauracje nominowane do nagrody Dziennika Wschodniego.

W 2003 roku po raz pierwszy wręczyliśmy "Złotą Łyżkę” Dziennika Wschodniego. Wybór padł na nieistniejący już "Pavillon” w Nałęczowie. Staramy się doceniać raz restaurację z regionu, raz z Lublina lub okolicy. W tym roku wręczymy "Złotą Łyżkę” po raz 10. Okrągły jubileusz zobowiązuje. Przestawiamy dziesięć restauracji nominowanych do jubileuszowej edycji naszej nagrody.

Restauracja Browar Grodzka 15

O tym, że warzą piwo na miejscu i jest to prawdziwe piwo, wiadomo. Warto wspomnieć, że właściele pierwszego w Lublinie browaru restauracyjnego z pietyzmem odremontowali staromiejską kamienicę, atutem miejsca jest fantastyczny taras, z którego rozciąga się widok na wzgórze zamkowe. Jeśli chodzi o kuchnię, to w restauracji można zjeść dobre mięsa, rzecz jasna marynowane w piwie. Chyba najsłynniejszą potrawą jest golonka w dwóch odmianach (dla pań i panów), dobre są żeberka i o dziwo pizza śródziemnomorska z karczochami i dużą ilością rukoli.

Dwa Księżyce w Kazimierzu

Autorska kuchnia Bożeny Doraczyńskiej, fantastyczna zupa zacierkowa, ruskie pierogi w parmezanie, naleśniki ze szpinakiem. Czyli domowa kuchnia na najwyższym poziomie. Restauracja od lat trzyma bardzo wysoki poziom, jadają tu celebryci, aktorzy i politycy. Naturalna kuchnia oparta na naturalnych składnikach, świeże zioła i pyszne sosy sprawiają, że to najlepszy adres w Kazimierzu.

Carmen w Lublinie

Znów autorska kuchnia w wykonaniu Ismaela Hernándeza. Jej przebojem są tapas, niewielkie hiszpańskie dania pachnące szafranem, anyżem, czosnkiem i dobrą oliwą, świeże owoce morza i Rabo de Toro, czyli bycze ogony w winie.

Właściciel i szef kuchni w jednej osobie przywiązuje wielką wagę do świeżych składników. Jest to szczególnie ważne przy owocach morza, w których "Carmen” się specjalizuje.

Mandragora w Lublinie

To coś więcej niż restauracja. To także ośrodek kultury i miejsce na klimatyczne koncerty. Choć restauracja specjalizuje się z kuchni żydowskiej, to wielkie wzięcie mają ruskie pierogi z ogromną ilością czosnku.

Poziom potraw bywa różny, czasem pośpiech spowodowany notorycznym "obłożeniem” stolików wymusza pośpiech w kuchni. Szczególnie polecamy genialną wątróbkę po żydowsku i słynny czulent.

Sitarska w Biłgoraju

Powstała z pasji Grzegorza Borowego, stoi w miejscu żydowskiej karczmy i piekarni, kusi potrawami z kuchni żydowskiej, domowymi zupami, fantastycznymi pierogami i pirogiem biłgorajskim na gorąco. To także miejsce na koncerty, wystawy i spotkania biznesowe. Właściciel wciąż udoskonala menu, wprowadza nowe potrawy, a ponieważ sam ceni dobrą kuchnię, klienci są zadowoleni.

Kardamon w Lublinie

To klasyczna restauracja biznesowa z klimatyzowanym pomieszczeniami. Miejsce upodobali sobie lokalni politycy i biznesmeni. Ponieważ w Kardamonie podaje się regionalne potrawy z naszego regionu, chętnie goszczą tam obcokrajowcy.

I choć czasem zdarzają się wpadki, to poziom potraw bywa wysoki. Kto lubi polską kuchnię, dobre sosy, grzyby i zupy, będzie zadowolony.

Przystań w Lublinie

To restauracja z legendą. W tym miejscu mieściła się ongiś jedna z kultowych knajp w PRL, w której można było zjeść ozorki w sosie chrzanowym, świetną golonkę, rumsztyk i karpia w śmietanie. Po dwóch metamorfozach dziś jest to luksusowa restauracja z tradycyjną, wyśmienitą kuchnią polską, dancingiem i kelnerami w dawnym stylu

Restauracja "W młynie” w Jakubowicach Murowanych

Stuletni młyn, malowniczo położony na skrzyżowaniu szlaków Polesia i Doliny Ciemięgi stał się jedną z bardziej niezwykłych restauracji w regionie. Z tyłu rozciąga się wiejski ogród nad Bystrzycą, stoliki stoją między jabłoniami, w razie deszczu można ucztować na dwóch tarasach. Restauracja słynie z potraw przygotowywanych techniką "Sous - vide”, genialnej kaczki, polędwiczek i wyśmienitych deserów. W dodatku, dania zachwycają urodą na talerzu.

Zajazd rybacki Pustelnia w Woli Rudzkiej

Całe szczęście, że pod Opolem Lubelskim jest restauracja, gdzie można zjeść rewelacyjne ryby w umiarkowanej cenie. Największym hitem jest karp w śmietanie, odfiletowany tak, że nie ma w nim żadnej ości. I choć można zjeść w Pustelni pstrąga, szczupaka, a nawet halibuta – to karp w śmietanie jest boski. A na specjalne zamówienie może być jesiotr. Idealne miejsce dla miłośników ryb na Lubelszczyźnie w klimatach rodem z PRL.

Restauracja 16 stołów w Lublinie

Zamyka listę nominowanych restauracji. Pracuje tam jeden z najlepszych szefów kuchni w Lublinie, co przekłada się na smak potraw. Nowoczesna, lekka kuchnia oparta na naturalnych składnikach, świeże warzywa i zioła sprawiają, że miejsce jest modne.

Warto dodać, że szef kuchni stara się być na bieżąco z najnowszymi trendami w kuchni światowej, co owocuje unikalnymi zupami, wyśmienitymi rybami, sałatkami i deserami.

Laureaci Złotej łyżki

Pavillon w Nałęczowie
Polonia w Lublinie
Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich.
Hades w Lublinie
Zajazd Marta w Pułankowicach
Old Pub w Lublinie
U Elizy w Piaskach
Sielsko-Anielsko w Lublinie
Siwy dym w Celejowie
Czytaj więcej o:
Adam
Marcin
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Adam
Adam (14 października 2012 o 15:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Najlepsze jadło jest w moim domu,jest to jadło domowe.Po restauracjach chodzą tylko nieroby posiadający kupę szmalu.
Rozwiń
Marcin
Marcin (14 października 2012 o 14:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
śmiech na sali, pewnie wstydzą się nawet niektórzy z nominowanych, że znaleźli się w tak "doborowym towarzystwie"...

Ale jazda. Dawno mnie nikt tak nie rozbawił
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!