piątek, 15 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Kuchnia jest lepsza niż seks

  Edytuj ten wpis
Dodano: 27 lutego 2006, 18:30

Nie znam innej aktywności, która wykonywana codziennie – mogłaby mi sprawiać porównywalną radość - mówi o gotowaniu mistrz Kurt.

Oto rozmowa

Co Pan robił w Dworze Anna w Jakubowicach?
– Na zlecenie Centrum Polskich Hoteli Historycznych wizytowałem Dwór Anna, przyglądałem się pracy Andrzeja Malinowskiego, tutejszego szefa kuchni. Coś podpowiedziałem, coś doradziłem. Zjadłem kaczkę w sosie malinowym.
Kiedy przyjechał Pan do Polski?
– W 1991 roku, żeby otworzyć hotel Bristol. Warszawa jeszcze nie wzbudziła się z PRL-owskiego snu. A tu renomowany hotel w wytwornych wnętrzach. Skusiłem się. Na otwarcie sprowadziłem żywe homary i ostrygi.
Co na to Polacy?
– Dla jednej z ważnych osobistości sprowadziłem nawet świeże kogucie grzebienie. Bo kuchnia jest lepsza niż seks.
Na pewno?
– Nie znam innej aktywności, która wykonywana codziennie – mogłaby mi sprawiać porównywalną radość.
Czy to prawda, że kucharze boją się Kurta Schellera gorzej niż diabła?
– Moi kucharze tak. Jak mi coś nie smakuje, to rzucam talerzem o ścianę. Działa. Jak klient zwróci danie, kucharz musi go przy mnie zjeść. To też działa.
Pracuje Pan od piątej rano?
– Zaczynam wysyłać pierwsze sms-y. Potem kawa. O wpół do szóstej spacer z psem. O szóstej jestem w swojej restauracji „Rialto”. W południe kwadrans na sen. Pracuję do 21. W domu biorę butelkę czerwonego wina ( na serce) i wystawiam nogi na stół. Do wanny idę z kieliszeczkiem whisky.
Czy polska kuchnia jest dobra?
– Wyśmienita. W Europie liczy się jeszcze kuchnia francuska i rosyjska.
W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od polskich jak przyrządzać ryby. Teraz Pan uczy Polaków?
– Inaczej. Ciągle się od Was uczę. I próbuję podpowiadać, że można zachować smak i jeść cokolwiek lżej.
Ulubiona polska zupa?
– Żurek. Na zakwasie i kiełbasie. Ale z przepiórczymi jajkami.
Drugie?
– Może karp w piwnym sosie.
Ukochane danie?
– Filety z sandacza przekładane szynką i farszem z sandacza, śmietany, jajek i koperku.
Kiedy znów przyjedzie Pan do Lublina?
Przyjąłem zaproszenie na IX Turniej Nalewek Kresowych, który odbędzie się 5 maja w Dworze Anna.

I przepis od Kurta

Pierogi z sandaczem
Składniki:
100 g ciasta nie pierogi, 300 g fileta z sandacza, 2 jaja na twardo, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, bułka namoczona w mleku, 1 cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Cebulę przesmażyć, sandacza i jaja posiekać. Dodać bułkę, natkę, wyrobić i przyprawić. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki o średnicy 7 cm, nakładać farsz, skleić pierogi i ugotować. Podawać ze zrumienionym masłem
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!