niedziela, 17 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Kuchnia z tradycją, czyli podpiwek i inne smaki (podajemy przepisy)

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 czerwca 2014, 18:30

Senne i malownicze Wysokie szczyci się prawami miejskimi od 1368 roku. Stał tu zamek obronny, zniszczony w XVII wieku. Murowane piwnice pełne skarbów zapadły się w 1895 roku. Był tu także dwór drewniany z alkierzem. Dziś śladem dawnej świetności jest przepiękna plebania, która dogorywa cichutko pod bokiem kościoła.

Do Wysokiego najlepiej wpaść po 17, kiedy słońce wyzłaca uliczki z resztką żydowskiej zabudowy. - Panie, to wszystko żydowskie tu było - mówi jeden z mieszkańców.

W latach 1887-1890 Wysokie nawiedziła straszliwa epidemia cholery. Zginęła ponad połowa mieszkańców. Pod koniec XIX wieku stała tu synagoga, gorzelnia oraz browar. Spoglądam na malutki domek rozmalowany jak w Prowansji na błękitne kolory. - A pan to może Żyd - dopytuje się obserwator. - Jak nie Żyd, to co tak ich domy ogląda - mówi zdecydowanym tonem. Synagogi już nie ma, zostały domy i kramy, stare framugi. Idealne do fotografowania miasteczka, którego nie ma.

Pamięć smaków

Przed wojną musiała tu być żydowska piekarnia, bo mieszkańcy jeszcze pamiętają smak cebularzy. Placków pokrytych wygniecioną cebulą i parzonym makiem. Pamiętają także groch sprzedawany w garnkach na ulicy.

Gdzieniegdzie błyśnie we wspomnieniach karp po żydowsku i kugiel; rodzaj babki ziemniaczanej.
Składniki: 1, 5 kg ziemniaków, 15 dag cebuli, 3 jaja, 5 dag macy, sól i pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, pokruszoną macą oraz solą i pieprzem do smaku dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku przez godzinę (do chwili aż powierzchnia będzie chrupiąca). Początkowo można piec pod folią, aby nazbyt nie spalić potrawy.

Zasmakuj w Tradycji

Na kolejnych warsztatach Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w miejscowości Wysokie - produktów i ludzi było mniej, niż zwykle. Ale gotowanie na żywo z udziałem przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich Łosień, Giełczew, Dragany i Wysokie pod wodzą ekipy kucharzy z Fundacji "Qulturalne Qulinaria” szło jak z płatka. Uczestnicy warsztatów ugotowali zupę z czereśni z łazankami oraz zrazy wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi.

Na stołach znalazły się jaglaki i gryczaki, bardzo smaczne fajercarze (placki na sodzie pieczone na blasze), parowańce, doskonałe ciasto truskawkowe, przedobre kluski z makiem i wielce aromatyczna nalewka z winogron.

Co smakowało nam najbardziej? Monika Mrozek przygotowała zjawiskową zupę zacierkową, kapusta z grochem i grzybami godna było najlepszej restauracji. A podpiwek serwowany w zabytkowych butelkach gasił pragnienie. Stąd już o krok do produkcji domowego piwa, które powinno stać się hitem i znakiem rozpoznawczym tej miejscowości.

Rynek, którego nie ma

Dziś trudno sobie wyobrazić jak wyglądał rynek w Wysokiem. Być może tak, jak w Goraju. Zapewne stały tu domy podcieniowe. Warto poszukać murowanych domów, które mają nadwieszone, drewniane piętro. To właśnie rodzaj podcienia bez podparcia.

Zapewne w jednym z takich domów mieściła się żydowska karczma, w której podawano kugel, kreplech (pierogi z wołowiny) oraz czulent, który grzał się w szabaśniku. Jak smakował? Oto przepis. Zróbcie w domu i sprawdźcie smak tradycji.

Składniki: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.

Wykonanie: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości. Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić. Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec kilka godzin.

Irena Maj: Kapusta z grochem

Składniki: 2 główki słodkiej kapusty, ½ kg pieczarek, 3-4 cebule, ½ l śmietany, ½ kg grochu lub fasoli Jaś, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku, olej do smażenia.

Wykonanie: groch lub fasolę moczymy 12 godzin w zimnej wodzie. Kapustę siekamy drobno, solimy, lekko ugniatamy ręką i zostawiamy na 8 godzin. Groch gotujemy a następnie ugniatamy tłuczkiem. Pieczarki utarte na grubej tarce podsmażamy na oleju. Kapustę lekko obgotowujemy lub tylko sparzamy. Wszystkie składniki mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Stanisława Goleń: Piróg gryczany

Składniki (na 4 osoby): ciasto drożdżowe:1 kg mąki, 7 jajek, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 kostka margaryny, 10 dag drożdży, 1 szklanka śmietany. Farsz:1 kg kaszy gryczanej, 1 l mleka, 2 ½ kostki masła, 1 kg twarogu, 1 szklanka kwaśnej śmietany, mięta.

Wykonanie: należy wyrobić luźnie ciasto drożdżowe. Kaszę gotuje się w mleku. Kiedy jest gęsta, dodaje się 1 kostkę masła i zapieka w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do wystudzonej kaszy dodaje się pokruszony na drobno ser, roztopioną pozostałą część masła, śmietanę, miętę. Pieróg piecze się w prostokątnej blasze. Składa się z 2 warstw ciasta pomiędzy którymi jest farsz.

Władysława Plich: Podpiwek

To jeden z najciekawszych produktów, jakie spotkałem podczas Warsztatów Zasmakuj w Tradycji. Podpiwek jest niezwykle aromatyczny, ma mocną goryczkę, stosownie chmielony smakuje wybornie i wybornie gasi pragnienie. Bardzo polecamy na upały.

Składniki: 15 l wody, 1 kg cukru, 2 dag drożdży, garść chmielu
Wykonanie: zagotować wodę, rozpuścić cukier. Po wystudzeniu dodać drożdże i chmiel. Jeden dzień trzymać w dużym naczyniu (bańka). Potem przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć po tygodniu.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy Wysokie
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!