sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: cebularze, schabowy, forszmak, flaki i pierogi św. Jacka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 lipca 2010, 11:57
Autor: (sz)

W piątkowym Magazynie Dziennika Wschodniego zaprezentujemy drugi odcinek cyklu "Kulinarna mapa Lubelszczyzny” a w nim legendę cebularzy, schabowego po lubelsku, słynny forszmak i flaki.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny to wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego. Chcemy w nim pokazać wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny, w której przenikają się smaki białoruskie, ukraińskie, tatarskie, ruskie, żydowskie, włoskie i węgierskie.

– W waszej kuchni jeszcze czuć smak Rzeczpospolitej Obojga Narodów – mówił w kaplicy Trójcy Świętej podczas ubiegłorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku Robert Makłowicz. To on razem z Piotrem Bikontem pierwszy zaczął promować nasze kulinarne dziedzictwo w Polsce.

W piątkowym (23 lipiec) Magazynie Dziennika Wschodniego przedstawimy historię cebularzy lubelskich, potrawy znanej w Polsce i Europie. Podamy przepisy na schabowego po lubelsku (w panierce z kaszy gryczanej) i forszmak oraz pierogi św. Jacka. Znajdzie tam także przepis na papieski piernik, ulubione ciasto Karola Wojtyły, które w Lublinie piekła mu Maria Wahl.

Partnerem cyklu Kulinarna mapa Lubelszczyzny jest województwo lubelskie.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!