środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Dynia w 5 smakach


 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

Jest pyszna, bardzo zdrowa i niezwykle smaczna. Tylko trochę zapomniana w polskiej kuchni. Dziś potrawy z dyni wracają do łask, a stolicą dyniowego zagłębia w naszym regionie są Wisznice.

W lubelskich restauracjach coraz częściej można spotkać zupę z dyni na słodko i na ostro. Najmodniejsza jest zupa dyniowa z imbirem. Do zupy możecie dodawać chrupiący boczek czy dobry żółty ser. Ale warto zacząć od wersji wegetariańskiej. I połączyć dynię na przykład z porami. Na dobry początek przepis z regionu

Zupa dyniowa z Wisznic

Składniki: 1 słodka dynia, woda, sos sojowy, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, listki pietruszki
Wykonanie: dynię ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść. Doprawić do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołową - pieprzem i imbirem. Posypać listkami pietruszki.

Z miodem

Składniki: 1 kg dyni, 1 por, 2 marchewki, 1 łyżka miodu, koperek, sól, pieprz, 1 łyżka oleju z pestek dyni.
Wykonanie: do garnka wkładamy pokrojoną dynię, dodajemy kawałki pora i marchewki, zalewamy wodą i doprawiamy miodem. Gotujemy pół godziny, dodajemy posiekany koperek. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek, do każdej dajemy odrobinę oleju.

Pieczona dynia z miodem

Składniki: 4 małe dynie, miód, masło, sól, pieprz.

Wykonanie: dynie kroimy na pół, wybieramy miąższ i pestki. Do każdej połówki dajemy po 2 łyżki miodu i masła. Doprawiamy solą z piperzem, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy do mięs. Pycha.

Na zimę

Składniki: 4 kg dyni, 1,5 litra octu z białego wina, cytryna, laska wanilii, kawałek świeżego korzenia imbiru, 1,5 kg cukru, 1 - 2 laski cynamonu, łyżka goździków.

Wykonanie: dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce.
Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować.

Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować godzinę w temperaturze 200ºC. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny.

Na deser

Dynię obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem. Dodać masło i udusić. Kiedy powstanie gładka masa, zdjąć z ognia. Dodać orzechy, doprawić kardamonem, skórką z cytryny i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.

Przełożyć dynię do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika (190 stopni Celsjusza) na 20 minut. Pokroić na kawałki. Podawać z pikantnymi dżemami. Lub bitą śmietaną.

Co siedzi w dyni

Przede wszystkim beta karoten, który wzmacnia system odpornościowy, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Dynia dostarcza potrzebnych minerałów, takich jak: sód, potas, magnez, wapń żelazo i fosfor. Oraz witamin z grupy B, witaminę C i kwas foliowy. Prawdziwe skarby kryją się w pestkach dyni, które trzeba ususzyć i się nimi zajadać. Zawierają duża białka i cynku oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Garść pestek dziennie to obowiązkowy posiłek panów po czterdziestce, ponieważ cynk chroni prostatę.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!