niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Jak zrobić dobrą pigwówkę?

  Edytuj ten wpis
Autor: (sz)

 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

W ogrodach dojrzewają owoce pigwowca i pigwy. Jeśli zaczynamy przygodę z nalewkami, najlepiej zacząć od pigwowca. Nalewka będzie słodsza i bardziej aromatyczna. Najważniejsze są owoce.

– Musimy znać miejsce ich pochodzenia, po to, żeby upewnić się, czy nie rosły na przykład przy drodze. Starajmy się nie kupować owców na targu, lepiej popytać znajomych i poszukać takich, co hodują pigwowca – mówi Marek Dyrka, który wielokrotnie zdobywał laury na turniejach nalewek organizowanych w Lublinie.

Na drugim miejscu jest spirytus, a dokładnie jego mieszanka. 1 litr spirytusu mieszamy z 400 ml przegotowanej wody i odstawiamy na kilka dni po to, żeby na dno opadły ewentualne zanieczyszczenia. Delikatne zlewamy odstały spirytus, który teraz ma około 60 % mocy.

Na 1 kg owców pigwowca będziemy potrzebować ponadto 1 kg cukru. Oraz przyprawy: cynamon, goździki, skórkę pomarańczową czy suszony korzeń arcydzięgla.

Owoce pigwowca kroimy na ósemki, usuwamy nasiona i układamy warstwami w słoju, przesypując cukrem, dolewamy 150 ml spirytusu i odstawiamy na 3 tygodnie.

Gdy cukier się rozpuści, dolewamy resztę spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nastaw przez filtr, do owców wsypujemy przyprawy i czekamy 3 tygodnie na drugi nastaw. Mieszamy, filtrujemy i butelkujemy.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!