czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Lebiodki

Dodano: 20 stycznia 2011, 15:29
Autor: (SZ)

 (Fot. Waldemar Sulisz)
(Fot. Waldemar Sulisz)

To przepyszne paszteciki nadziewane ...lebiodą. - Tak się u nas w domu gotowało - wspomina Helena Opolska z Markuszowa

Składniki:
Na ciasto: 2 szklanki mąki, 12,5 dag margaryny lub masła, pół szklanki śmietany, 2 dag drożdży, sól, gałka muszkatołowa.
Na farsz: 50 dag lebiody lub 1 opakowanie szpinaku, 50 dag białego sera, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, żółty ser na posypkę, olej na smażenie.

Wykonanie:
Przesiać mąkę, posiekać masło lub margarynę. Wymieszać śmietanę z drożdżami i solą. Dodać do mąki, wsypać startą gałkę muszkatołową na smak.

Zagnieść ciasto, przykryć miską, żeby odpoczęło.
Posiekać lebiodę lub szpinak. Wrzucić na patelnię, dodać trochę wody, dusić do odparowania. Przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, roztarty czosnek, sól, pieprz. Można dodać trochę podsmażonego boczku na smak. Wyrobić smak, jak trzeba doprawić.

Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty, nałożyć farsz, zawinąć ciasto. Kroić jak krokiety.
Posypać startym żółtym serem i upiec w piekarniku na złoto.


Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!