czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczeń z żubra

Dodano: 17 września 2010, 15:16
Autor: (SZ)

To przysmak, który od wieków królował na polskim stole. Choć to dziś bardzo rzadka rzecz, pieczeni z żubra można popróbować w zajeździe "Marta”.

– Pieczeń jest bardzo aromatyczna. Mięso ma zdecydowany smak. Można go przechowywać w zamrażarce. Najlepiej w ziołach. Po rozmrożeniu rumienimy go na silnie rozgrzanym tłuszczu z cebulą, podlewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu. Koniecznie pod przykryciem. Pod koniec duszenia można dodać namoczone śliwki, powidła i przyprawy. Mięso wyjmujemy a sos zaprawiamy mąką. Powinien być słodko-kwaśny – radzą gospodarze zajazdu.


Przyprawy do żubrowej pieczeni to suszone śliwki, powidła wiśniowe, sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki, imbir, ziele angielskie i listki laurowe. Myśliwski zestaw przypraw doskonale nadaje się do wieprzowiny lub drobiu. Kurczak na dziko smakuje wyśmienicie.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!