sobota, 18 listopada 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Przewodnik dla smakoszy

  Edytuj ten wpis
Dodano: 15 lipca 2010, 11:35

Chcemy w przystępny sposób przedstawić wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny – w której jak mówi Robert Makłowicz – czuć jeszcze smak Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Chcemy odkryć przed turystami bogate kulinarne dziedzictwo, które powstało za sprawą krzyżowania się w Lublinie wielkich traktów handlowych: z Krakowa do Wilna oraz z Wrocławia, Poznania i Gdańska do Lwowa i Kijowa.

I pokazać jak smak lubelski splata się z kuchnią Wschodu, na potrawy nadbużańskie nakłada się bogactwo kuchni żydowskiej, w okolicach Kraśnika z kuchnią żydowską styka się kuchnia galicyjska, w Zamościu kuchnia włoska z kuchnią ormiańską, w Zwierzyńcu pobrzmiewa jeszcze francuski smak kuchni Marysieńki Sobieskiej. A w Łomazach odżywa wspaniała kuchnia polskich Tatarów.

Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny wyznaczyliśmy podstawowe szlaki smaku. Każdy zaprezentujemy w piątkowym Magazynie Dziennika Wschodniego. W każdym opiszemy najciekawsze potrawy, podamy przepisy. A ponieważ dziedzictwo kulinarne splata się z historią i kulturą – opowiadając o smakach, wskażemy także, co warto na takim szlaku zobaczyć.

Dołączymy także ciekawostki związane z szeroko pojętą kulturą stołu. Na fotografiach pokażemy potrawy, ciekawe miejsca a nawet naczynia i sztućce – które można zobaczyć w wybranych muzeach.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!