środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Robimy wędliny na święta

Dodano: 22 marca 2013, 12:39

Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Domowe wędliny pachną czosnkiem, majerankiem i świętami<br />
 (Macie
Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Domowe wędliny pachną czosnkiem, majerankiem i świętami
(Macie

Wiosna to zieleń rzeżuchy, trawy i wschodzącego owsa. Warto, żeby wielkanocne potrawy też były zielone, pachnące ziołami, lżejsze. Ale podstawą są wędliny. To już ostatni moment, żeby je samemu przygotować.

Dobra biała kiełbasa to podstawa wielkanocnego żurku. Możecie ją kupić w sklepie, ale także zrobić samemu w domu. Okazuje się, że wcale to nie jest skomplikowane.

Biała kiełbasa

Składniki: kilogram schabu bez kości, 1 kg łopatki tłustej, 1 kg szynki wieprzowej, 5 łyżek soli, 1 duża główka polskiego czosnku, 15 ziaren czarnego pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren gorczycy, 15 ziaren kolendry, 5 listków laurowych, jelita.

Wykonanie: na patelni uprażyć sól. Przyprawy podgrzać w średnio nagrzanym piekarniku. Czosnek posiekać i przełożyć do słoiczka, zakręcić wieczko. Mięso bez błon i żył przemielić przez maszynkę z dużymi oczkami, wyłożyć na miskę, dodać sól i wyrabiać, aż stanie się kleiste. Dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i czosnek, następnie znowu wyrobić.
Schować do lodówki.

Na drugi dzień jeszcze trochę mięso wyrobić i z pomocą maszynki do mięsa z nasadką lejkową nadziać jelita. Nie za mocno, bo kiełbaska może pęknąć. Ugotować lub po 2-dniowym przesuszeniu uwędzić.

Pieczony schab

Składniki: 1 kawałek schabu, 1 kostka masła, 15 ząbków czosnku, sól i pieprz, olej.
Wykonanie: schab dokładnie oczyścić. Czosnek przekroić na pół, naszpikować schab, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć schab na oleju z masłem. W garnuszku rozpuścić masło. Schab ułożyć w foremce, która powinna być dopasowano do wielkości schabu. Zalać mięso gorącym masłem. Nakryć folią aluminową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości. Pokroić w plastry. Podawać na zimno i na gorąco.

Boczek w majeranku

Składniki: kilogram chudego boczku, 12 ząbków czosnku, 3 łyżki suszonego majeranku, pół łyżeczki tymianku, sól, 1 listek laurowy, kilka ziaren jałowca, olej, pół przyprawa do peklowania mięsa.

Wykonanie: połowę czosnku rozgnieść, dodać pozostałe zioła i zmielone przyprawy, wymieszać, zalać olejem, wyrobić do uzyskania gęstej pasty. Boczek naszpikować pozostałym czosnkiem, powstałą pastą natrzeć boczek, przełożyć do miski i schować do lodówki na kilka dni. Przewracać 2 razy dziennie. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Po schłodzeniu zawinąć w folię i schować do lodówki, żeby boczek nabrał smaku.

Pasztet myśliwski

Składniki: po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego z łopatki, 20 dag surowego boczku, 50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej, 1 kajzerka, po 1 cebuli i marchewce, 2 dag suszonych grzybów, 3 jajka, 1 liść laurowy, po 4 ziarna ziela angielskiego i jałowca, 6 ziaren pieprzu oraz łyżeczka majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz czarny mielony.

Do przygotowania formy: 15 dag długich, wąskich i cienkich plasterków słoniny, 1 łyżka margaryny, 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie: grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godziny. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie. Do masy wbić jajka oraz dodać przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić.

Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godziny. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry.

Pieczona łopatka

Składniki: 2 kg łopatki, 1 szklanka octu winnego, pół szklanki madery, pół szklanki oliwy z oliwek, 2 cebule, czosnek, sól, pieprz czarny, 4 listki laurowe, 1 łyżka suszonego estragonu na smak.

Wykonanie: z octu, oliwy, madery, czosnku, listków laurowych, cebuli, pieprzu, estragonu i soli zrobić marynatę. Zalać łopatkę w glinianym garnku. Po 3 dobach mięso wyjąć, ułożyć w brytfannie, wstawić do gorącego piekarnika i piec 2 godziny. Podlewać pozostałą marynatą.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!