Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 lutego 2013 r.
12:46
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Schab w pigwówce, dereń w zupie

0 1 A A
Małgorzata Kalicińska, autorka "Domu nad rozlewiskiem”
Małgorzata Kalicińska, autorka \"Domu nad rozlewiskiem”

W sobotę 9 marca do Kazimierza Dolnego przyjadą pasjonatki nalewek z całej Polski. Wezmą udział w konkursie, będą dyskutować o wykorzystaniu nalewek w kuchni. Wymienią się sprawdzonymi przepisami, a my je opublikujemy. Czy nalewka może być przyprawą?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Może i to bardzo. – Do czystej zupy grzybowej dodawałam swego czasu kieliszek orzechówki. Przyjemnie jest doprawić mięso wiśniówką. A do deseru dodać nalewkę kawową – mówi Małgorzata Kalicińska, autorka "Domu nad rozlewiskiem”, która prywatnie świetnie gotuje. Okazuje się, że nalewki, które są polską specjalnością, przed wojną były z upodobaniem wykorzystywane w roli przyprawy.

Śliwowica z grilla

Polskie nalewki mogą być podstawą wielu marynat do mięsa. – Najczęściej stosuję nalewkę na suszonych śliwkach lub śliwowicę. Marynuję kawałki mięsa, następnie pieką na grilla. Okazało się, że gdy mięso zamarynujemy w nalewce, to podczas grillowania wytwarza się dużo mniej szkodliwych substancji, które mogą być rakotwórcze – mówi Eulalia Paszkiewicz z Giżycka, która przyjedzie do Kazimierza na X jubileuszowy Turniej Panien Apteczkowych.

Jak zrobić dobrą marynatę z nalewką?

Na 2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego potrzebujemy kieliszek śliwowicy, sok z 2 małych cytryn, 10 pokruszonych suszonych śliwek, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 2 liście laurowe.

Co dalej? Zagotować wszystkie składniki marynaty. Umyte mięso ułożyć ciasno w kamionkowym naczyniu lub emaliowanym garnku, obłożyć pokrojonymi w plastry trzema cebulami i zalać wrzącą marynatą. Pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając. Mięso wyjąć z marynaty (marynaty nie wylewać), odcisnąć, natrzeć solą ze wszystkich stron i pozostawić w chłodnym miejscu, na co najmniej godzinę. Podczas grillowania mięsa można skrapiać je marynatą.

Zupa z derenia

Owoce na nalewki mogą być bazą wyjściową do zup. – W naszej rodzinnej tradycji oraz kuchni myśliwskiej, którą się zajmuję, ważną rolę pełni zupa dereniowa. Zawsze część owoców mrozimy, po to, żeby mieć je do dyspozycji zimą. Z derenia robię pyszną zupę owocową – mówi Danuta Pietrusik z Kodnia.

SKŁADNIKI: 20 dag owoców derenia, łyżeczka mąki ziemniaczanej, cukier, woda, goździki na smak.
WYKONANIE: dereń należy przebrać, zalać wrzątkiem i ugotować. Odcedzić, przetrzeć przez sito, usunąć pestki, dodać do zupy. Doprawić cukrem, goździkami, zagotować.

Schab w pigwówce

SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu środkowego bez kości, 50 g pigwówki, 2 łyżki margaryny, 3 łyżki miodu, 4 łyżki płatków mig-dałowych, 2 łyżki soku z cytryny, po pół łyżeczki utłuczonych goździków i ziela angielskiego, 1 łyżeczka estragonu, sól, czarny pieprz.

WYKONANIE: goździki i ziele angielski zmieszać z estragonem, pieprzem i solą. Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, głęboko ponakłuwać, polać sokiem z cytryny, potem dwoma łyżkami wina i odstawić na 2 godziny.

W brytfannie stopić 1 łyżkę margaryny, włożyć mięso, polać pozostałą stopioną pozostałą margaryną i piec 70 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Podczas pieczenia polewać mięso najpierw wodą a potem wytworzonym sosem. Płatki migdałowe włożyć do torebki foliowej, pokruszyć wałkiem, a następnie połączyć z miodem oraz 1 łyżką wina. Otrzymaną pastą pokryć mięso. Do brytfanny wlać resztę wina i piec schab 15 minut.

Indyk w agrestówce

Oto przepis inspirowany badaniami prof. Jarosława Dumanowkiego i staropolską kuchnią. Z dodatkiem agrestówki będzie pyszne danie.

SKŁADNIKI: 80 dag udźca z indyka bez kości, 10 dag agrestu, 4 szklanki rosołu, 4 żółtka z jajek kurzych, 4 kromki długiej bułki, 25 ml oliwy, kieliszek agrestówki, szczypta estragonu.

WYKONANIE: mięso opłukać, natrzeć estragonem i włożyć do garnka. Zalać wrzącym rosołem i gotować na małym ogniu. Po 40 minutach dodać agrest. Bułkę pokroić w kostkę, skropić oliwą i upiec w piekarniku na złoty kolor. Po ugotowaniu mięsa podzielić go na 4 porcje i wraz z agrestem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Powstały sos wzmocnić agrestówką, po częściowym odparowaniu zaciągnąć roztrzepanymi żółtkami.

Nalewki i potrawy

Jałowcówka świetnie nadaje się do bigosu. – Doprawiam bigos na sam koniec, żeby nadać mu ostatni sznyt – mówi Danuta Pietrusik z Kodnia. – Nalewki dobrze komponują się z pieczystym. Używam wytrawnych nalewek – dodaje Elżbieta Cwalina, która także pojawi się w Kazimierzu Dolnym.

Do potraw można także dodawać owoce z nalewek. Kurczaka możemy piec z pigwą, dziczyznę ze śliwkami, wieprzowinę z gruszkami z groszkówki. Możliwości kombinacji jest wiele. – Nie zapominajcie o deserach. Kieliszek malinówki dodany do lodów owocowych polepsza ich smak – dodaje Eulalia Paszkiewicz. A z zamrożonych owoców nalewkowych robimy konfitury, które są świetnym dodatkiem do mięsa – radzi Danuta Pietrusik.

Jak zrobić konfiturę do mięs? Na 50 dag derenia dajemy 1 kg cukru i pół litra wody. Wodę z cukrem gotujemy, gdy zrobi się syrop, dodajemy wydrylowane owoce derenia. Gotujemy 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, gotujemy jeszcze raz, aż owoce będą miękkie. Przekładamy do wygotowanych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu. Idealne do mięs.

X TURNIEJ PANIEN APTECZKOWYCH

Pasjonatki nalewek z całej Polski przyjadą na X jubileuszowy Turniej Panien Apteczkowych w sobotę 9 marca 2013 do Kazimierza Dolnego żeby zaprezentować swoje nalewki w konkursie, wymienić się doświadczeniami, zdobyć nowe i "odpocząć” od mężczyzn.

Zjazd towarzyszy cyklowi wydarzeń "Kazimierz bywa kobietą”. To cykl koncertów, wystaw, spotkań, warsztatów i rozmów organizowanych w związku ze Świętem Kobiet, na które do magicznego miasteczka przyjeżdżają malarze, aktorzy i dziennikarze.

W tym roku w Kazimierzu pojawią się pasjonatki nalewek, które wzorem dawnych panien apteczkowych, zajmujących się wytwarzaniem nalewek w polskich dworach – założyły w Lublinie nieformalne Towarzystwo Panien Apteczkowych.

Na jego czele stanęła aktorka Ewa Dałkowska, która zasiada w kapitule oceniającej nalewki podczas Turniejów Panien Apteczkowych odbywających się w Lublinie. Było już 9 takich konkursów, jubileuszowy X odbędzie się właśnie w Kazimierzu. A dokładnie w Domu Architekta SARP.

Organizatorzy: Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku, Urząd Miasta w Kazimierzu Dolnym, Kazimierski Ośrodek Kultury, Promocji i Turystyki. Kontakt, zgłoszenia nalewek: Dom Architekta SARP, Rynek 20, tel. 81 883-55-44, 609-931-500




Pozostałe informacje

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

Razer Viper V3 Pro: Mysz przetestowana przez e-sportowców

Razer Viper V3 Pro: Mysz przetestowana przez e-sportowców

53 gramy za 649 złotych. Tyle waży i tyle kosztuje myszka Razer Viper V3 Pro stworzona we współpracy z najlepszymi e-sportowymi graczami, takimi jak Zekken, mistrz i MVP ostatniego Valorant Champions Tour Masters Madrid.

Gdzie spędzić rajskie wakacje w Grecji? 3 Najpiękniejsze wyspy, które Was zachwycą!

Gdzie spędzić rajskie wakacje w Grecji? 3 Najpiękniejsze wyspy, które Was zachwycą!

Słoneczna i gościnna Grecja to ponadczasowy kierunek turystyczny, który od wielu już lat bije rekordy popularności wśród wycieczkowiczów z Polski i nie tylko. Nasi rodacy polubili kraj Afrodyty za jego bogatą historię i monumenty historyczne, wspaniałe plaże oraz jej mieszkańców, którzy zawsze znajdują czas na kawę i długie rozmowy.

Kontrterrorysta na czterech łapach
ZDJĘCIA I WIDEO
galeria
film

Kontrterrorysta na czterech łapach

Benji to owczarek belgijski, który wraz ze swoim przewodnikiem stawia czoła najgroźniejszym przestępcom. Od ponad roku służy w lubelskim oddziale kontrterrorystycznym. Teraz Benji będzie pełnić służbę w nowym wyposażeniu bojowym.

Afera przetargowa. Rozprawa apelacyjna odroczona przez Sąd Okręgowy

Afera przetargowa. Rozprawa apelacyjna odroczona przez Sąd Okręgowy

Biznesmeni i urzędnicy z Białej Podlaskiej zamieszani w aferę przetargową nie zgadzają się z wyrokiem. We wtorek Sąd Okręgowy w Lublinie odroczył jednak rozprawę apelacyjną.

Ergonomia w pracy zdalnej: Jak biurko regulowane wysokościowo wpływa na zdrowie?

Ergonomia w pracy zdalnej: Jak biurko regulowane wysokościowo wpływa na zdrowie?

W dobie rosnącej popularności pracy zdalnej, ergonomia stanowiska pracy staje się tematem, któremu nie można odmówić znaczenia. Jednym z kluczowych elementów, który może znacząco poprawić komfort i zdrowie pracujących z domu, jest biurko z regulowaną wysokością. Dlaczego jest ono tak ważne i jakie korzyści zdrowotne przynosi jego stosowanie?

Pierwsze 100 dni wojewody na 4+
Zdjęcia/Wideo
galeria
film

Pierwsze 100 dni wojewody na 4+

— Mam poczucie, że wykonaliśmy dobrze, rzetelnie swoją pracę. Czy jestem zadowolony? Nie jestem. Zawsze chciałbym więcej, szybciej, lepiej — mówił wojewoda lubelski Krzysztof Komorski, podsumowując pierwsze miesiące na stanowisku.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium