środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak

Dodano: 1 marca 2013, 15:40

Ugotowane na parze mięso możecie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową (Maciej Kaczanowski)
Ugotowane na parze mięso możecie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową (Maciej Kaczanowski)

Lubicie gotować na parze. Dostaliśmy rekordową ilość przepisów. Oto wybrane propozycje, które pozwolą wam poczuć wiosnę w kuchni.

Pulpety cielęce gotowane na parze to świetne jedzenie dla dzieci i dla dorosłych. Zaczynamy zabawę od bardzo dietetycznego – ale też bardzo dobrego – posiłku.

Składniki: 50 dag mielonej cielęciny, 1 jajko, 4 łyżki dowolnych kiełków, łyżka posiekanej natki, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz ziołowy, łyżka ziaren sezamu.

Wykonanie: mięso wyrobić z jajkiem, kiełkami, natką, koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe pulpety. Obtaczać w sezamie. Gotować na parze 20-30 minut. Podawać z ryżem na sypko i gotowanymi warzywami na parze.

Faszerowana pierś kurczaka

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, opakowanie szpinaku, opakowanie sera feta, 1 mały śmietankowy serek topiony, 2 średnie marchewki, brokuły ok.10 różyczek, pół niewielkiej cukinii oraz podobna ilość dyni, kasza kuskus – pół opakowania.

Przyprawy: wg uznania tymianek, estragon, oreagano, pieprz czarny, czosnek granulowany, koperek, kurkuma, oliwa z oliwek

Wykonanie: marynujemy pierś w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano. Pierś nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera feta. Farsz: na patelni w małej ilości oliwy z oliwek podsmażamy czerwoną cebulkę, dodajemy szpinak, ser feta oraz mały śmietankowy serek topiony. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem. Przygotowaną pierś kładziemy na najniższym poziomie parowaru. Czas gotowania na parze 20 minut.

Przygotowujemy warzywa, tj. brokuły, kawałki marchewki, cukinii i dyni. Przyprawiamy ulubionymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankem. Warzywa zajmują środkowy poziom parowaru. Gotujemy na parze aż zmiękną. Kaszę skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy estragonem i kurkumą. Kasza na najwyższym poziomie w parowarze. W łatwy i szybki sposób mamy pięknie prezentujące się danie, pełne aromatów i smaków.

Fenkułowe łódeczki z łososiem i warzywami

Składniki: koper włoski, surowy łosoś 1 porcja, jogurt grecki, ząbek czosnku, koperek, suszone pomidory, ziemniaki (młode pasują najlepiej), marchewka, miód, cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, pieprz, sól.

Wykonanie: łososia umyć pod zimną wodą i upewnić się, że nie zawiera ości. Nie filetować. Przygotować glazurę z łyżeczki miodu, połowy łyżeczki musztardy i 2 łyżeczek soku z cytryny. Połączyć składniki w jednolity sos i pokryć nim łososia jedynie od strony mięsa. Ułożyć w naczyniu parowym skórą do dołu. Wierzch posypać szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Koper włoski rozdzielić na "łódeczki” i umyć. Marchewki umyć, obrać, jeśli są duże przekroić na pół tak, by zmieściły się w naczyniu a następnie połowy przekroić wzdłuż. Ziemniaki obrać, jeśli są to ziemniaki młode wystarczy je tylko umyć i oczyścić. Marchewkę oraz ziemniaki ułożyć w naczyniu razem, a łódeczki z kopru włoskiego osobno. Rozpocząć gotowanie.

W międzyczasie przygotować sos jogurtowy. Kilka łyczek jogurtu greckiego połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżeczką soku z cytryny. Kilka suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do jogurtu.

Wyjąć z naczynia łososia i delikatnie oddzielić mięso od skóry. Ostrożnie, lecz sprawnie połączyć z sosem jogurtowym, by mięso nie rozdrobniło się za bardzo. (Trzeba pamiętać, że łosoś będzie bardzo gorący, ale też takiego chcemy zjeść, więc sos nie musi pokrywać go z każdej strony, równie dobrze możemy rozdrobnić łososia i polać go sosem bez mieszania).

Na talerzu wyłożyć ziemniaczki z marchewką oraz łódeczki kopru włoskiego. Napełnić je połączonym uprzednio z sosem jogurtowym łososiem. Ziemniaki i marchewkę skropić oliwą z oliwek, posolić do smaku. Całość można posypać pietruszką, koperkiem lub drobnym szczypiorkiem. W wolnym miejscu na talerzu opcjonalnie można dodać łyżkę sosu jogurtowego. Smacznego!

Ryba w sosie pomarańczowym

Składniki: 600 g filetów dorsza, 600 g kopru włoskiego, 6 dymek, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta białego pieprzu, kostka bulionu. Sos: 4 pomarańcze, 10 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 20 g półwytrawnego sherry, 100 g soku z pomarańczy, 100 g kwaśnej śmietany.

Wykonanie: koper włoski i cebulę pokroić w plasterki. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem. Ułożyć na koprze i razem z cebulą umieścić w parowarze na 20 minut. Do wody dodać kostkę bulionową. Obrane pomarańcze zmiksować. Mąkę wymieszać z sherry, sokiem pomarańczowym, śmietaną, cukrem. Sos zagotować, dodać mąkę, chwilę gotować. Otrzymanym sosem polać rybę i warzywa. Podczas gotowania ryby możemy ugotować ziemniaki.
Czytaj więcej o:
Ana P
Iza
1
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Ana P
Ana P (5 marca 2013 o 16:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Czy możemy prosić o odpowiedź czy to wygrane przepisy czy tylko wybrane propozycje ?
Rozwiń
Iza
Iza (5 marca 2013 o 15:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
W jaki sposób można odebrać wygraną?
Rozwiń
1
1 (5 marca 2013 o 13:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
a tak konkretnie to kto wygrał?
Rozwiń
magda
magda (3 marca 2013 o 08:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
to wygrane?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!