piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Suchyni (przepisy)

Dodano: 30 kwietnia 2014, 14:00

Wszystkiego mogłem się spodziewać. Z wyjątkiem tego, że na kulinarnej mapie województwa lubelskiego spotkam najprawdziwszą, podlaską kiszkę ziemniaczaną. Przysmak kultowy, jeszcze lepszy od sławnej babki ziemniaczanej z Supraśla czy Kruszynian

Kolejny przystanek warsztatów "Zasmakuj w Tradycji” odbył się w Suchyni koło Kraśnika. Przypomnijmy, że spotkania odbywają się w ramach projektu trzech Lokalnych Grup Działania z Lublina, Kraśnika i Biłgoraja. Chodzi o zwrócenie uwagi na tradycyjne i lokalne produkty, odkrywanie zapomnianych smaków i pokazywanie ciekawych miejsc. Z Podlasia przez Chicago do Lublina Kiszka ziemniaczana to niezwykle prosta potrawa. Wzorzec możecie w czerwcu zobaczyć w Supraślu pod Białymstokiem, gdzie odbywają się bardzo poważne Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Zresztą do wyrobu kiszki czy babki używa się tego samego nadzienia. Babka nazywa się tam kartoflakiem, kuglem (dziedzictwo kuchni żydowskiej) a nawet rejbakiem czy bugajem. O ile na dotychczasowych warsztatach na Lubelszczyźnie babkę ziemniaczaną można było spotkać i od podlaskiej nie była gorsza, to ziemniaczaną kiszkę zobaczyłem i jadłem po raz pierwszy. - Historia jest prosta. Mój mąż pochodzi spod Białegostoku. Jak się pobraliśmy, to jadł te nasze lubelskie dania i jadł. W końcu poprosił: A może zrobisz mi to, co zawsze robiła moja mama. Jak ja za tym tęsknię - opowiada Dorota Panasiewicz. Kiedy zapytała, za czym tak tęskni odparł: To prawie jak pieczona kiełbasa, tylko w środku są ziemniaki z boczkiem i cebulą. - Zrobiłam raz i drugi, posmakowało. Potem wyjechałam do Chicago. Tam piekłam kiszkę, babkę i nasze pirogi gryczane. Od roku Dorota Panasiewicz znów jest w Polsce i znów sąsiadki z Suchyni, znajomi z Kraśnika i Lublina zajadają się kiszką. - Do przepisu poniżej dodajmy kilka sekretów, bez których danie się nie uda. Pamiętajmy o napełnianiu kiszki maksimum w 2/3 objętości i nakłuciu jej widelcem, nie będzie pękać podczas pieczenia. W połowie pieczenia musimy ją na blasze odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron.

Przekaż tradycję Na warsztatach swoje potrawy prezentowała Maria Zuba z córką Eweliną. Kiedy tylko spróbowałem ich wędlin, przypomniał mi się jeden smak, którego nie potrafię zapomnieć. Na Europejskim Festiwalu Smaku warsztaty wyrobu wędlin poprowadził Marian Zuba. Zbieżność nazwisk? Tak. - Tak, to ten smak. Ale Mariana, mojego męża już nie ma z nami - mówi smutno Maria Zuba. Matka i córka pokazały klasę. - Razem robiliśmy wędliny, razem wędziliśmy, pamiętałyśmy receptury, postanowiłyśmy kontynuować tradycję ojca - mówi Ewelina Zuba. Poza wędlinami panie zaprezentowały fantastycznego karpia faszerowanego w galarecie. Składniki: karp świeży, marchewka, bułka, mleko, jajka, cebula, masło, zielona pietruszka, pieprz i sól. Wykonanie: z karpia zdejmujemy skórę, mięso odfiletowujemy, kręcimy przez maszynkę z bułką namoczoną w mleku i uduszoną cebulą na maśle. Dodajemy pozostałe składniki, dobrze wyrabiamy farsz i nadziewamy skórę ryby. Okręcamy gazą, sznurujemy i parzymy w bulionie około jednej godziny. Studzimy, wykładamy na półmisku i zalewamy galaretą. Chleb ze smalcem Na koniec dwa przepisy od Ewy Daśko, na chleb domowy i smalec do niego. Składniki na chleb: 1 kg mąki pszennej, ½ kg mąki ziemniaczanej, 5 szklanek ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 5 łyżeczek soli, 2 łyżki oleju, dowolne ziarna (np. słonecznik, dynia, siemię lniane), zakwas. Wykonanie: wszystkie składniki wyrabiamy razem i przekładamy do foremek uprzednio wysmarowanych olejem. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin; aż wyrośnie. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp 180°C. Przed upieczeniem możemy posmarować białkiem jajka i posypać makiem. Składniki na smalec: ½ kg mięsa wieprzowego mielonego, 250 g smalcu, 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku, ½ kwaśnego jabłka, sól, pieprz. Mięso podsmażamy na smalcu, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy. Następnie dodajemy jabłko starte na tarce, na koniec czosnek przeciśnięty. Doprawiamy do smaku. Co warto zobaczyć? Zasmakuj w Tradycji to także odkrywanie ciekawych miejsc. Gmina Kraśnik również posiada perełki, które w trakcie zbliżającego się weekendu majowego koniecznie należy odwiedzić. - W Spławach Drugich koło Kraśnika funkcjonuje Izba Tradycji Cegielnianej. Wśród kilkuset eksponatów są cegły z całego świata, zdjęcia i artykuły prasowe. Tradycje kraśnickiej cegły sięgają średniowiecza a okolice Kraśnika są określane krajowym zagłębiem cegły. Dla osób kochających rowery polecam szlak rowerowy Kraśnik-Lwów gdzie na wyróżnienie zasługuje kaplica p.w. Św. Trójcy w Stróży Kolonia stanowiąca cenny przykład architektury sakralnej, późnobarokowej z 2 połowy XVIII w. o rzadkim w Polsce założeniu na planie trójkąta - mówi Wioletta Wilkos, prezes LGD Kraśnik
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!