czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Lato ze smakiem

  Edytuj ten wpis
Dodano: 29 czerwca 2005, 10:28

Przez dwa miesiące wakacji najciekawsze restauracje naszego regionu będą na terenie hali Makro w Lublinie prezentować to, co mają najlepszego w karcie. I podawać Czytelnikom Dziennika interesujące przepisy. W niedzielę 3 lipca od godz. 12 do 16 gości Makro ugoszczą kucharze z restauracji "Przez Kresy”.

Przy starym samowarze

Gdy przed kilku laty otwarto na Starym Mieście w Lublinie kresową restaurację nie kryłem radości. Bo wreszcie mogłem zjeść ukochaną soljankę. Ostrą, pikantną zupę o ogórkowym smaku. Z odrobiną mięsa. Posilną, kwaśną. Doskonałą na obiad i na porannego kaca.
Ja gotuję soljankę bardzo prosto. Do dużego garnka wrzucam posiekany wędzony boczek, do tego ziemniaki i warzywa pokrojone w kostkę. Jak to się poddusi - daję kiszone ogórki, zalewam bulionem i na końcu dużo zalewy z kiszonych ogórków. Czasem podleję zupę śmietaną, czasem dodam kaparów, czasem zielonego pieprzu. Bardzo mi soljanka smakuje.

Kartacze zwane cepelinami

To słynna potrawa kresowa z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to duże owalne pyzy z nadzieniem mięsnym przypominające kształtem powietrzne statki. Oto przepis.
Karkówkę podgotować do średniej miękkości z listkiem laurowym i pieprzem naturalnym. Wywar mięsny pozostawić do gotowania kartaczy. Mięso zemleć z cebulą i ząbkiem czosnku. Wymieszać i dodać ulubione przyprawy do smaku. Podsmażyć na patelni przez 10 minut.
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Wycisnąć, a wytrącony krochmal dodać do ciasta. Masę sparzyć wywarem mięsnym. Z wymieszanego ciasta formować placki i zawijać w nie kule z przygotowanego mięsnego farszu. Wrzucać do wrzącego wywaru. Czas gotowania kartaczy zależy od ich wielkości oraz od tego czy do ciasta dodaje się mąki i gotowanych ziemniaków. Spore kartacze z surowego ciasta gotują się około 2 godzin. Kartacze podajemy ze skwarkami i cebulką.
W restauracji "Przez Kresy” podają też żarkoje. Znakomitą zapiekankę z mięsa, cebuli, ziemniaków i warzyw. W kamionkowym naczyniu. Prosto z pieca. Po prostu palce lizać.

Przepis na popis

Żarkoje
Składniki: 600 g łopatki wieprzowej, 2 cebule, 4 ziemniaki, 4 papryki, 4 pomidory, 4 szklanki bulion, 8 łyżek startego żółtego ser, sól, pieprz
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z plastrami cebuli, doprawić solą z pieprzem. W 4 żaroodpornych kokilkach układamy warstwy mięsa i cebuli, na to cząstki pomidora i paseczki papryki, zalewamy bulionem, na to kładziemy ziemniaki w plastrach. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Na wierzch sypiemy stary żółty ser i jeszcze raz zapiekamy. Smacznego.

Uwaga konkurs

Lato ze smakiem
Kto w piątek, 1 lipca o godz. 12 zadzwoni do hali Makro pod numer 0-8174 94 500 wew. 556 i odpowie na pytanie od czego pochodzi nazwa soljanka - dostaje zaproszenie do restauracji "Przez Kresy”. W niedzielę, 10 lipca w hali Makro zaprezentuje się restauracja "Knajpa u Fryzjera” z Kazimierza.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!