wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Łopatka po kołobrzesku

Dodano: 22 września 2009, 08:10

Pieczona z tymiankiem i rozmarynem, podana z zieloną fasolką, frytkami i sałatką z buraczków ćwikłowych. Autorem przepisu jest Bogumił Andrzejczak z Kołobrzegu, zwany Boguniem.

Składniki:
60 dag łopatki lub karkówki, sól, czosnek, rozmaryn, tymianek, pieprz, listek laurowy, tłuszcz do smażenia.


Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Oprószyć pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, uformować w roladę, obwiązać sznurkiem, zawinąć w folię i schować na 3 godziny do lodówki.


Obsmażyć na gorącym tłuszczu, podlać wodą, dodać listek laurowy, dusić po przykryciem do miękkości, od czasu polewając sosem. Pokroić w plastry, podawać z fasolką, frytkami i sałatką z buraczków.

Zielona fasolka

Fasolkę przełożyć z puszki do garnka, dodać sól, pieprz, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Dusić na małym ogniu, na koniec posypać zieloną natką pietruszki.

Buraczki

Ugotować buraki na parze, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Posolić, oprószyć pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać łyżkę oliwy.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!