poniedziałek, 18 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Łosoś niejedno ma imię

  Edytuj ten wpis
Dodano: 28 sierpnia 2006, 12:23

Ma niezrównany smak. Choć nie jest tani, lekarze namawiają do tego, żeby chociaż raz w miesiącu zjeść łososia. Można z niego zrobić pysznego tatara i jeszcze lepsze carpaccio. Doskonały z grilla, świetnie smakuje z w sosie. A jakie dobre można z łososiem zrobić pierożki.

Tatar z łososia

Składniki:
20 dag świeżego łososia w kawałku, 10 dag wędzonego łososia w kawałku, 2 łyżki kaparów, sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżka posiekanego szczypiorku i natki, biały pieprz i sól.
Wykonanie:
Mięso obrać ze skóry, pokroić w skośne plastry, potem w paski.
Dość grubo posiekać tasakiem lub ostrym nożem.
Mięso doprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą.
Wymieszać z oliwą, formować małe porcje.
Podawać na talerzu posypanym grubo zmielonym pieprzem w towarzystwie kaparów.
Ozdobić szczypiorkiem i natką.
Razowy chleb i czosnkowe masło nie zaszkodzą.

Carpaccio z łososia

Składniki:
Bardzo świeży filet z łososia, oliwa, pęczek koperku, 1 cytryna, kapary, imbir w zalewie, czerwony pieprz.
Wykonanie:
Z łososia długim, wąskim nożem ściąć jak największe, ale bardzo cienkie plastry ryby. Zamarynować w oliwie z dodatkiem posiekanego koperku i soku z cytryny.
Ułożyć na półmisku.
Na plastrach położyć po plasterku imbiru, skropić marynatą, ozdobić jak najświeższym koperkiem.
Przybrać kaparami oraz czerwonym pieprzem.
Do kompletu potrzeba świeżej bagietki i ziołowego masła.
Pyszności.

Łosoś z grilla

Składniki:
4 kawałki łososia grubości 2 cm, 4 łyżki sklarowanego masła, sok z limonek, po łyżeczce świeżego oregano, bazylii, pietruszki, sól, pieprz.
Wykonanie:
W miseczce wymieszać masło z pietruszką, ziołami i sokiem z limonek. Natrzeć łososia solą z pieprzem, odczekać, posmarować marynatą.
Rozgrzać ruszt lub patelnie grillową.
Piec 5 minut, obrócić, piec 10 minut.
Jak najczęściej polewać marynatą, wtedy mięso będzie soczyste, ale chrupiące.
Podawać z warzywami z grilla lub wody.
Albo z ziołowymi kartoflami.

Łosoś pod pierzynką

Składniki
Filet z łososia, 25 dag masła, 2 łyżki chrzanu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Zmiksować masło na puszysty krem.
Połączyć z bułką tartą, chrzanem, żółtkami, dodać pianę ubitą z trzech białek.
Kiedy pierzynka jest gotowa, nakryć nią dzwonka łososia, skropione sokiem z cytryny, natarte pieprzem i solą.
Wstawić do piekarnika, piec 35 minut.
Podawać z kartoflami polanymi masłem i posypanymi koperkiem.
Albo z ogórkami w czosnkowej śmietanie.

Łosoś w sosie śmietanowym

Składniki:
Filet z łososia, 1 cebula, 2 pietruszki, pól selera, listek laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz. Na sos: 1 łyżka masła, pół łyżki mąki, 2 szklanki bulionu, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego koperku, pół łyżki posiekanej natki pietruszki, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Na warzywach i przyprawach ugotować bulion.
Łososia podzielić na porcje, włożyć do wywaru. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i gotować na małym.
Przygotowac sos. Roztopić masło, rozetrzeć z mąką, rozprowadzić bulionem.
Dodać szklankę śmietany, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i natkę.
Na koniec delikatnie doprawić gałką muszkatołową.
Łososia ułożyć na półmisku, polać sosem, podawać z koperkowymi ziemniakami.

Pierożki z łososiem

Składniki:
Filet z łososia, łosoś wędzony, 2 cebule, 10 dag suszonych pomidorów, pół pęczka świeżego koperku, sól, biały pieprz. Na ciasto: 20 dag mąki, 2 żółtka, oliwa, woda, sól.
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w ściereczkę, niech odpocznie.
Surowe i wędzone mięso z łososia posiekać, dodać drobno posiekane pomidory suszone
Obydwa rodzaje filetów z łososia należy drobno zmielić, dodać drobno posiekane suszone pomidory, zeszkloną cebulę oraz posiekany koperek.
Farsz dokładnie wyrobić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zrobić pierogi, ugotować w osolonym wrzątku.
Pierożki z łososiem doskonale smakują skropione oliwą i obsypane posiekanymi suszonymi pomidorami. Do tego jak najwięcej sałatek.
Można je także zrumienić i posypać parmezanem.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!