środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Lubelskie ze smakiem. Najlepsze produkty nagrodzone (zdjęcia)

Dodano: 29 grudnia 2015, 20:16
Autor: sz

Olej świąteczny roztoczański z nagrodą główną, piwo Jagiełło Chmielaki najlepsze według Czytelników. Podczas wtorkowej Gali Finałowej w Dworku Jabłonna doceniliśmy to, co najlepsze. A nie ma nic lepszego od dobrej żywność pochodzącej od lokalnych, sprawdzonych producentów.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

W plebiscycie Dziennika Wschodniego wzięło udział 20 produktów spożywczych, które są kulinarną wizytówką regionu. Kapituła konkursu w składzie: Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego, Piotr Skwarek, szef kuchni restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski i Waldemar Sulisz po wnikliwej ocenie przyznała główną nagrodę olejowi świątecznemu roztoczańskiemu, produkowanemu przez Olejarnię świąteczną w Ruszowie koło Zamościa. To wyborny olej tłoczony ze smakiem. Wystarczy umoczyć w nim chleb i skosztować, żeby odbyć sentymentalną podróż w dawne czasy.

Dodatkowo kapituła przyznała trzy wyróżnienia, które otrzymały: Miody odmianowe lubelskie z Pasieki hodowlanej Z. i M. Janikowie, szynka wierzejska tradycyjna z Zakładu Mięsnego Wierzejki i makowiec lubartowski z Baru cukierniczego Marii Siej w Lubartowie.

W głosowaniu czytelników, którzy na 20 produktów oddali 3133 głosów pierwsze miejsce zajęło Piwo Jagiełło Chmielak z Browaru Jagiełło, drugie – chleb żytni naturalny z piekarni Emark s.c. w Bychawie, a trzecie polędwica wędzona z Wisznic, firmowana przez GS Samopomoc Chłopska w Wisznicach. Zwycięzca plebiscytu i zdobywcy trzech pierwszych miejsc w głosowaniu czytelników zostały nagrodzone kampanią reklamową na łamach Dziennika Wschodniego oraz na www.dziennikwschodni.pl.

– Wybieram nasze, lubelskie produkty. Kupując, dajemy pracę osobom z naszego województwa, podatki zostają w naszym regionie. A poza tym po prostu wiemy, co jemy – mówi Krzysztof Wiejak.

(fot. Dorota Awiorko)
(fot. Dorota Awiorko)
Czytaj więcej o: kuchnia Wisznice browar Jagiełło
Gość
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (13 stycznia 2016 o 21:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Warto byloby wypromować piróg biłgorajski. To pisze różowa wroclawianka
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!