wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Maria Włodarczyk: Napoleonka

Dodano: 11 maja 2014, 15:45

Napoleon był w Motyczu, odpoczywał pod lipą. W całej gminie Konopnica jego pobyt to legenda. Czy lubił konopnickie napoleonki? Nie wiemy. Ale do dziś wypieka się tu napoleonki z przepysznym budyniowym nadzieniem.

Składniki: ciasto: 25 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 żółtko, 1/4 szklanki wody, szczypta soli. Na masę: pół litra mleka, 6 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, pół opakowania budyniu śmietankowego.

Wykonanie: z produktów ugotować masę budyniową. Do ostudzonej masy dodać pół kostki masła i zmiksować na jednolitą masę. Na stolnicy przesiać mąkę i podzielić na 4 części. 3 części mąki zagnieść z żółtkiem i wodą, a ostatnią część mąki posiekać z margaryną. Ciasto z mąki rozwałkować, na środku położyć ciasto z margaryny i zrobić kopertę, składać kilkakrotnie ( jak ciasto francuskie). Podzielić na dwa placki, rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C.
Czytaj więcej o: kuchnia
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!