Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 stycznia 2016 r.
9:53

Mule: jak przyrządzić, z czym jeść - porady, przepisy

0 4 A A

Zimą mule są najlepsze. Ich muszle są wypełnione smacznym mięsem. Do Lublina świeże mule przyjeżdżają dwa razy w tygodniu. Filippo Orlando z włoskiej restauracji Arte del Gusto radzi, jakie mule kupować, jak je przygotować i jak przyrządzić. Buon appetito.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Owoce morza to fascynujący temat, który w Polsce i w Lublinie zaczyna być na topie. Mule, zwane inaczej omułkami, są najchętniej kupowane przez Polaków. To zasługa dobrej ceny i faktu, że można je kupić świeże. Mule to jadalna grupa małży. W Lublinie można także kupić małże wenus (wongole) oraz sercówki. Kto ma szczęście, trafi na brzytwy: mają podłużne muszle i bardzo smaczne mięso.

Zakupy

Kiedy mule mają najsmaczniejsze mięso? Wedle obiegowej opinii, powtarzanej przez blogi i magazyny kulinarne - latem. Latem - w ciepłej wodzie - mule odbywają tarło. Ich mięso jest gorzkie. Zimą mule nabierają wagi, ich muszle są przepełnione pysznym mięsem.

Gdzie kupić świeże mule?

Najlepiej w specjalistycznych hurtowniach, bo w Lublinie póki co nie mamy sklepów sprowadzających świeże owoce morza. Kupując, warto wcześniej upewnić się, kiedy będzie świeża dostawa.

Mule żyją średnio 5 dni. Najlepiej kupić je pierwszego dnia i od razu przyrządzić swoje ulubione danie.

- Mule do swojej restauracji kupujemy we włoskiej hurtowni - mówi Anita Włodarczyk z Trattoria Bagatto.

A kiedy nie ma świeżych muli? Zostają mrożone. Też da się je przyrządzić, ale ich smaku nie da się porównać do smaku świeżych muli.

Obróbka

Kupione mule wyciągamy z opakowania i płuczemy pod zimną wodą. Za pomocą ostrego noża oczyszczamy muszle z narośli i osadów oraz usuwamy tak zwane bisiory, przypominające zwisające nitki. Do gotowania nadają się mule zamknięte. Jeśli trafimy na mule z uchylonymi muszlami, należy lekko stuknąć muszlą o blat stołu. Jeśli się zamknie: nadaje się do garnka. Te, które zostaną otwarte możemy jeszcze wrzucić do garnka z zimną wodą. A nuż która się zamknie?

W przypadku muli mrożonych nie powinniśmy mieć taki dylematów. Do głębokiego mrożenia idą wyłącznie zamknięte mule. Z tego też powodu wiele osób decyduje się na zakup mrożonych muli.

Garnek

Mule można przyrządzać na głębokiej patelni lub w garnku. Kto chce przyrządzać mule często powinien zaopatrzyć się w specjalny garnek do muli. To garnek emaliowany z pękatą pokrywką w kształcie mniejszego garnka. Łapiąc za cztery uszka, z łatwością możemy potrząsać garnkiem pełnym muli. A operacja potrząsania jest jednym z najważniejszych elementów decydujących o udanej potrawie.

Taki garnek ma bardzo praktyczny walor. Podajemy w nim mule na stół, odkrywamy, przykrywka służy do odkładania pustych muszli.

Receptura

Mule po marynarsku. Zajadałem się takimi podczas ostatniej edycji festiwalu „Europa na widelcu” we Wrocławiu. Od rana do świtu przyrządzał je na oczach widzów francuski restaurator. Wziąłem od niego przepis i tak najczęściej mule w domu przyrządzam.

Do dużego garnka wlewam szklankę bulionu warzywnego, wrzucam grubo pokrojoną cebulę, marchew i por. Do tego dużo natki pietruszki, selera i świeży tymianek. Po trzech minutach wrzucam pierwszą porcję wcześniej przygotowanych muli, doprawiam solą z pieprzem.

Przykrywam, dolewam białego wina, gotuję na mocnym ogniu 3 minuty, co minutę mocno potrząsając garnkiem. Wszystkie muszle powinny być otwarte. Wykładam na półmisek. Jeśli trafi się zamknięta muszla, ląduje w koszu.

Takie mule najlepiej smakują z bagietką posmarowaną dobrym masłem. Na stole stawiamy sól i pieprz. W czasie, gdy mule znikają z półmiska, w garnku gotują się kolejne mule, podlane kolejną porcją białego wina.

Najlepsza jest ostatnia porcja, kiedy muli już jest mało, ale sosu, który nabierał smaku kilka razy pod rząd: dużo. Francuzi i Belgowie jedzą mule po marynarsku ze złocistymi, chrupiącymi frytkami. Też dobre.

Od Filippo Orlando

- Co jest najlepsze w mulach? To, że przyrządza się je w sumie 7-8 minut - mówi Filippo Orlando, włoski kucharz z restauracji Arte del Gusto w Lublinie. Najważniejsza zasada? - Im mniej składników, tym lepiej. Im krócej w garnku, też.

Twój ulubiony przepis? - Do garnka wlewam dobrą oliwę. Wrzucam pół łyżki posiekanej cebuli, pół łyżki posiekanego czosnku i dużo zielonej pietruszki. Mule bardzo ją lubią. Wsypuję oczyszczone mule, wlewam szklaneczkę białego wytrawnego wina. Doprawiam solą z pieprzem. Gotuję, potrząsając garnkiem, aż wszystkie muszle się otworzą. Podaję z podgrzanym pieczywem, natartym czosnkiem.

Twój drugi ulubiony przepis? - Jak wyżej oliwa, cebula i czosnek. Plus zielona pietruszka. Teraz dodaję ostre papryczki, kilka plastrów cytryny i sos pomidorowy. Wrzucam mule, podlewam białym wytrawnym winem, doprawiam solą jak trzeba. Gotuję 2-3 minuty dłużej. Równie dobre, jak pierwsze. A może nawet lepsze.

Trzeci przepis? - Niech będą mule po wenecku. Jak zawsze oliwa, cebula, czosnek i zielona pietruszka. Wsypuję mule, plasterki cytryny oraz dużo zielonego pieprzu. Gotuję 3 minuty, potrząsając garnkiem. Teraz wlewam szklankę dobrej śmietany, duszę jeszcze 3 minuty. To jest dobre jak drugie, a może jeszcze lepsze - śmieje się Filippo Orlando.

Porady

Włoski kucharz nie ukrywa, że na mulach trzeba się znać. Zanim człowiek się pozna, popełnia błędy. Najczęstszy błąd? - Przeciągamy mule na ogniu. Mają delikatne mięso z odcieniem morskiego smaku. Wystarczy, że potrzymamy je w garnku zbyt długo, ich mięso gorzknieje, robi się gumowate i bez smaku. Drugi grzech, to dodawanie zbyt wielu składników i przypraw, które zagłuszą smak muli. A przecież o ten smak nam chodzi najbardziej - mówi Filippo Orlando. - Teraz - zimą -mule mają najlepszy smak. Gotujcie je jak najczęściej. A jak macie ochotę na mule, a w sklepie są tylko mrożone, kupcie te mrożone. Są wstępnie pasteryzowane, po otwarciu głęboko mrożone. Należy je rozmrażać powoli. A następnie działać wedle podanych przepisów - dodaje Orlando.

A jak już nacieszycie się mulami z bagietką, kolej na eksperymenty z mulami i makaronami. Ale to już osobny temat. - Zgrać mule, dodatki i rodzaje makaronu to wyższa szkoła jazdy - śmiej się Filippo.

Pozostałe informacje

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów
Wideo
film

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów

Nadszedł ten dzień, na który czekali wszyscy obserwatorzy ptasiej telenoweli z komina elektrociepłowni Wrotków. Do gniazda wróciły odchowane przez sokolnika pisklęta.

Bitwa o Europę nabiera tempa - czy Mirosław Piotrowski ma szansę  na mandat?
Dzień Wschodzi
film

Bitwa o Europę nabiera tempa - czy Mirosław Piotrowski ma szansę na mandat?

Opadł bitewny kurz walki o samorządy, a na horyzoncie kolejna bitwa. Tym razem o miejsca w parlamencie europejskim. Po przerwie do Brukseli chce wrócić prof. Mirosław Piotrowski. Był już europosłem przez 3 kadencje z poparcia Ligi Polskich Rodzin oraz Prawa i Sprawiedliwości. Tym razem kandyduje z listy Konfederacji. Z jakimi szansami na sukces? Zapraszamy do obejrzenia.

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Zwycięstwa odniosły Ekolodzy Eco-World, Kelnerzy MTS Akapelka i Piekarze Adampol Team

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Wczoraj rolnicy przed domem wójta Dorohuska Wojciecha Sawy wylali gnojówkę i podpalili opony. Był to odwet za rozwiązanie protestu na granicy.

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie
Wybory 2024

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie

W pierwszej turze wyborów jego przewaga nad urzędującym prezydentem sięgnęła 2854 głosów. W drugiej była jeszcze większa. Różnica wyniosła 6035 głosów. O nocy wyborczej, planach na przyszłość, również kadrowych i jego konkurencie rozmawiamy z Rafałem Zwolakiem, zwycięzcą wyborów prezydenckich w Zamościu.

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał niektóre partie mąki migdałowej. Wszystko przez nadmiar aflatoksyn

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

W spotkaniu rewanżowym o piąte miejsce Bogdanka LUK Lublin pokonała Trefl Gdańsk 3:1. Tym samym w przyszłym sezonie będzie reprezentować nasz kraj w Pucharze Challenge.

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo
27 kwietnia 2024, 20:00

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo

Zapraszamy na kolejny koncert z cyklu Peryferia. Tym razem wystąpi wystąpi saksofonista Marek Pospieszalski. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 27 kwietnia o godzinie 20.00.

Lubelski wieczór w Zgrzycie
27 kwietnia 2024, 20:00

Lubelski wieczór w Zgrzycie

W najbliższą sobotę w Fabryce Kultury Zgrzyt zobaczymy, co ciekawego dzieje się na lubelskiej scenie rockowo – metalowej. Zagrają dwie lubelskie kapele: Slave Keeper i Last Jump oraz gościnnie Iron Head.

Młodzi Raperzy i Raperki poszukiwani

Młodzi Raperzy i Raperki poszukiwani

Tworzysz muzykę a w Twoich żyłach płynie rap? Warsztaty Kultury zapraszają do udziału w konkursie

Przed nami kolejna zimna noc. IMGW wydaje alert dla Lubelszczyzny

Przed nami kolejna zimna noc. IMGW wydaje alert dla Lubelszczyzny

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydaje alerty meteorologiczne dla całej Polski. Przymrozki nie ominą także województwa lubelskiego.

Strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami

Strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami

Najbliższe 3 miesiące w policyjnym areszcie spędzi 37-letni mieszkaniec powiatu łęczyńskiego, który groził śmiercią swoim sąsiadom, strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami w dzieci. Za popełnione czyny grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności.

Powiat włodawski. Znamy wszystkich wójtów gmin
Wybory 2024

Powiat włodawski. Znamy wszystkich wójtów gmin

Znamy rezultaty niedzielnego głosowania. W gminie Włodawa bez zmian, ale mieszkańcy z gmin Wyryki i Stary Brus postanowili, że ich mała ojczyzna potrzebuje diametralnych zmian.

Tymczasowo strach przechodzić

Tymczasowo strach przechodzić

W miniony czwartek na tymczasowym przejściu dla pieszych przy ulicy Filaretów (w pobliżu dawnej kładki łączącej osiedle Piastowskie i osiedle Mickiewicza) doszło do potrącenia pieszego. Mieszkańcy wspomnianych osiedli zorganizowali dziś, 22 kwietnia, spotkanie, w którym udział wzięli przedstawiciele rady miasta, rady dzielnicy oraz kierownik Wydziału Zarządzania Ruchem Drogowym i Mobilnością UM Lublin.

Przepis na udaną rozmowę o pracę
galeria

Przepis na udaną rozmowę o pracę

22 kwietnia br. ruszyła kolejna edycja warsztatów Lublin Skills Up. To cykl bezpłatnych spotkań wspierających kompetencje na rynku pracy

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium