Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 lutego 2014 r.
18:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa: Jak przyrządzić słynne piaseckie flaki?

0 3 A A

Radzi Jaga Sieczkarz, właścicielka baru Barrakuda w Lublinie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Flaki to potrawa nierozerwalnie związana z Piaskami pod Lublinem. Podawano je w restauracji Rarytas. - Są najlepsze w Polsce - wpisał się do księgi pamiątkowej Wiktor Zin. Chwaliły je Maryla Rodowicz i Anna Seniuk. Zajadał się nimi Wiesław Gołas. - Mój ojciec Ryszard Sieczkarz stworzył Rarytas. Kazał kucharzom kłaść na każdej porcji flaków kawałek świeżego masła - mówi Jaga Sieczkarz, jego córka. Przyrządzamy flaki Jak gotowano flaki w Rarytasie? Najpierw na kościach i przyprawach przygotowywano esencjonalny wywar. Wielokrotnie czyszczone i sparzone flaki zalewano zimną wodą i wywarem. Gotowano cztery godziny. Jarzyny (seler, pietruszka, por, cebula) krojono w paski, zalewano małą ilością wody i duszono. Na tłuszczu rumieniono mąkę, rozprowadzano wywarem z flaków. Dodawano uduszone i pokrajane flaki, po zagotowaniu przekładano do misek, skrapiając każdą porcję masłem. Czy słynne piaseckie flaki można przyrządzić w domu? - Jasne, że tak. Dziś już nie trzeba się tyle natrudzić. Gotowe, pokrojone, wstępnie obgotowane flaki możemy kupić w sklepie - mówi Sieczkarz. Składniki: 1 kg kości wołowych, 1,5 kg flaków, 1 włoszczyzna bez kapusty, 1 cebula, pół kostki smalcu, 4 łyżki mąki, 1/3 kostki masła, majeranek, sól, pieprz. Wykonanie: na kościach i włoszczyźnie (odłożyć 1 marchewkę i 1 pietruszkę) ugotować wywar. Odszumować, odcedzić. Wrzucić flaki. Gotować 40 minut. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić mąkę, zrobić rumianą zasmażkę, dodając wodę. Dodać do flaków. Na patelni zeszklić cebulę, dodać do potrawy. Ta tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i pietruszkę, wrzucić do garnka z flakami, doprawić solą z pieprzem i gotować 15 minut, na koniec wrzucić masło i doprawić roztartym w rękach majerankiem. Jak to smakuje? Jadłem flaki w Rarytasie. Pierwszy raz z Anną Seniuk w latach osiemdziesiątych. Lubię delikatne flaki z dobrym mięsem w restauracji "U Elizy”; też w Piaskach. Chwalę sobie flaki w Karczmie Piastowskiej, mieszczącej się w Niemcach. Ale kiedy Jaga Sieczkarz zrobiła je według przepisu ojca, byłem wzruszony. Świeże, parujące, ze wspaniałym posmakiem wołowiny - bardzo mi smakowały. Ich gęstość pochodziła z tego, że ugotowano je na kościach, co sprawia, że po zastygnięciu tworzą galaretę. Tak jak ojciec, Jaga położyła na mojej porcji dodatkowy kawałek masła (mimo, że masło już w nich było). Delikatny aromat majeranku mieszał się z aromatem historii, bo na ścianach Barrakudy wiszą rodzinne fotografie. Co jeszcze do flaków? Flaki z Barrakudy są niemal kanoniczne. Kiedy do gotującego się rosołu dodamy oczko wołowe, pokrojone następnie w paseczki, flaki będą bardziej na bogato. Możemy jeszcze spróbować zrobić "trippa alla fiorentina”. Czyli flaki po florencku. Flaki robione na sposób włoski gotuje się w aromatycznym rosole z dodatkiem pomidorów i wina. Jest w nich także więcej warzyw (szalotka, seler, czosnek) i ziół. Na wydaniu posypuje się każdą porcję tartym parmezanem i świeżą miętą. Można także dodać odrobinę szafranu.

Pozostałe informacje

Nieudana wyprawa do Bydgoszczy, PZL Leonardo Avia Świdnik zakończyła sezon

Nieudana wyprawa do Bydgoszczy, PZL Leonardo Avia Świdnik zakończyła sezon

PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała decydujące spotkanie w ćwierćfinale play-off z BKS Visłą Proline Bydgoszcz 1:3. Tym samym zakończyła sezon 2023/2024.

Trzeci mecz z Chrobrym Głogów też wyrównany, ale medalu Azotów Puławy w tym roku nie będzie

Trzeci mecz z Chrobrym Głogów też wyrównany, ale medalu Azotów Puławy w tym roku nie będzie

W trzecim decydującym spotkaniu ćwierćfinału play-off Azoty Puławy przegrały na wyjeździe z Chrobrym Głogów 24:26. Tym samym przegrali rywalizację o półfinał 1-2. Rafał Przybylski i spółka zagrają co najwyżej o piąte miejsce.

Lublin. Hospicjum zbiera na pompę. Można pomóc

Lublin. Hospicjum zbiera na pompę. Można pomóc

Trwa internetowa zbiórka na pokrycie kosztów wymiany uszkodzonej pompy w Hospicjum Dobrego Samarytanina w Lublinie.

Poleje się krew. Wampiriada studentów
Nasz patronat
galeria

Poleje się krew. Wampiriada studentów

Nie tylko wampiry potrzebują krwi. Uniwersytet Marii Curie - Skłodowskiej we współpracy z RCKiK zapraszają na wiosenną akcję honorowego krwiodawstwa.

Emeryci narzekają na godziny otwarcia poczty. Co zrobi centrala?

Emeryci narzekają na godziny otwarcia poczty. Co zrobi centrala?

Filia poczty otwiera się zbyt późno – tak uważają mieszkańcy jednego z łukowskich osiedli. W ich imieniu o zmianę godzin pracy placówki prosi centralę radny Łukasz Bober.

Piotr Wylężoł i jego miłość do muzyki
18 kwietnia 2024, 19:00

Piotr Wylężoł i jego miłość do muzyki

18 kwietnia w Klubie Muzycznym, w ramach cyklu Jazz w CSK wystąpi kwartet Piotra Wylężoła, który zaprezentuje materiał z ostatniej płyty.

Ponad 200 maturzystów odwiedziło lubelską „Wyspę"
Zdjęcia
galeria

Ponad 200 maturzystów odwiedziło lubelską „Wyspę"

Wirtualna rzeczywistość, warsztaty dziennikarstwa, negocjacji czy badanie i analiza pisma. Ponad 200 uczniów odwiedziło Wyższą Szkołę Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie.

Pierwsza pojawiła się na kampusie 40 lat temu. KUL sadzi kolejne magnolie
galeria

Pierwsza pojawiła się na kampusie 40 lat temu. KUL sadzi kolejne magnolie

Są nieodłącznym symbolem kampusu głównego KUL. Teraz także „Poczekajka” doczekała się tych pięknych roślin. Jednak na pełen rozkwit magnolii trzeba będzie poczekać kilka lat.

Lubartowska komenda chwali się wynikami. 7 zatrzymanych w ciągu doby

Lubartowska komenda chwali się wynikami. 7 zatrzymanych w ciągu doby

Lubartowska policja chwali się skutecznością. W ciągu doby zatrzymała 7 poszukiwanych m.in. za kradzież czy rozboje.

Studenci z kół naukowych przyjrzą się wsi
NASZ PATRONAT

Studenci z kół naukowych przyjrzą się wsi

Przed nami V Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem „Środowisko-Roślina-Zwierzę-Produkt”.

Kradzież elektrośmieci sprzed remizy. Strażacy apelują o pomoc

Kradzież elektrośmieci sprzed remizy. Strażacy apelują o pomoc

Podłość ludzka nie zna granic- denerwują się strażacy z Komarówki Podlaskiej. Ktoś ukradł im elektrośmieci, które były zbierane przed remizą.

Na UMCS poturlali kule
FOTO
galeria

Na UMCS poturlali kule

Za nami VII Akademicki Turniej o Puchar Rektora UMCS „Boccia Cup 2024”. To sportowa rywalizacja, ale też lekcja wzajemnego poszanowania.

Lublin. Feromonowe pułapki na szkodnika kasztanowców

Lublin. Feromonowe pułapki na szkodnika kasztanowców

Szrotówek kasztanowcowiaczek szczególnie upodobał sobie kasztanowce białe w Lublinie. Na 70 najcenniejszych drzewach miasto zawiesiło 210 pułapek na tego szkodnika.

Jak siedzieć, żeby nie bolało
WIDEO
film

Jak siedzieć, żeby nie bolało

Z Ireneuszem Hałasem, fizjoterapeutą rozmawiamy o prawidłowej postawie ciała, o tym jak unikać urazów podczas siedzenia przy biurku w pracy czy w szkole.

Ekipa z Elektryka ratuje najlepiej. Wygrali mistrzostwa w pierwszej pomocy
Dużo zdjęć
galeria

Ekipa z Elektryka ratuje najlepiej. Wygrali mistrzostwa w pierwszej pomocy

Musieli się wykazać znajomością teorii, ale przede wszystkim udowodnić swoje umiejętności w praktyce. Uczestnicy XXX Mistrzostw Pierwszej Pomocy PCK zorganizowanych przez Akademię Zamojską mieli do wykonania szereg skomplikowanych zadań.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium