czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Na co zamienić mięso? 10 przysmaków, których musisz spróbować w czerwcu

Dodano: 17 czerwca 2017, 10:07

W czerwcu na warzywniakach jest świeżo, sezonowo i lokalnie. Jeszcze są szparagi, dojrzewają czereśnie na pierogi, a rzodkiewka do sałat i twarożku jest najsmaczniejsza. Soczysta fasolka szparagowa z masłem i bułką zachwyca smakiem dzieciństwa, a pierwsze kurki w śmietanie z młodymi ziemniakami oddam za najlepszy stek z grilla

Czerwiec to także idealny czas na odstawienie mięsa. Obfitość owoców i warzyw plus pierwsze grzyby i dobre młode ziemniaki skłaniają ku diecie owocowo-warzywnej, która - w skrócie - oczyści organizm z toksyn i poprawi nasze samopoczucie. W dodatku dania warzywne dodają energii. Oto 10 smacznych i zdrowych propozycji.

Botwina czyli chłodnik

Składniki: pęczek botwiny, pęczek rzodkiewek i pęczek koperku. 3 ogórki gruntowe, litr kefiru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1 cytryna, szczypiorek.

Wykonanie: umyć botwinkę, posiekać razem z buraczkami. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru, gotować 5 minut, schłodzić. Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru razem z pokrojonym koperkiem i roztartym czosnkiem. Dosłodzić, dodać sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. Zalać kefirem, obficie posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, niech się przegryzie.

Bób najlepszy z wody

Najlepiej gotować go w osolonej wodzie przez 3 minuty, żeby był ale dente. Można posypać go na talerzu świeżo zmielonym pieprzem. Gdy chcemy zrobić z bobu drugie danie, na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy kilka ząbków posiekanego czosnku i dużo zielonego koperku. Wrzucamy bób, mieszkamy i podajemy z młodymi ziemniakami.

Czereśnie i pierogi

Składniki: klasyczne ciasto na pierogi, 50 dag czereśni, pół kostki masła, 1 opakowanie śmietany, cukier, cynamon.

Wykonanie: z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką krążki. Na każdą porcję nakładać po kilka połówek czereśni. Zlepić, ugotować w osolonej wodzie. Na talerzach polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Podawać ze śmietaną.

Fasolka szparagowa

Składniki: 25 dag fasolki, łyżka podpieczonych orzeszków piniowych, łyżka namoczonych drobnych rodzynek, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki oliwy, grubo mielony kolorowy pieprz.

Wykonanie: fasolkę ugotować. Na oliwie powoli zeszklić cebulę. Dodać fasolkę, rodzynki i orzeszki. Wymieszać, dusić kilka minut. Doprawić pieprzem i zieloną pietruszką. Fasolka świetnie smakuje solo, jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs.

Groszek w strąkach

Na targu i w sklepie można kupić duże strąki zielonego groszku. To doskonały dodatek do mięs. Wystarczy go blanszować, następnie podsmażyć na maśle.

Strąki groszku po blanszowaniu doskonale sprawdzą się w sałatkach łączonym z mięsem. Na przykład z plastrami wołowiny na zimno. Zielony groszek w strąkach pasuje do makaronów.

Młode ziemniaki

Najlepsze są z kwaśnym mlekiem. Ale z zapiekance też są bardzo dobre.
Składniki: kilogram młodych ziemniaków, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżka masła, 1/2 kg sera lub bryndzy, 1 szklanka śmietany, 2 jajka.

Wykonanie: ugotować ziemniaki w mundurkach. Oczyścić, duże pokroić, posolić, posypać pieprzem. Kłaść cienką warstwą w naczyniu, dodać masło, posypać serem albo bryndzą i polać śmietaną. Tak przygotować 2-3 warstwy, z tym, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków. Polać z wierzchu śmietaną, nakryć przykrywką i dusić w piekarniku 30-40 minut. Na koniec przykrywkę na 5-10 minut zdjąć, żeby górna warstwa ziemniaków się zarumieniła.

Ogórki małosolne na soljankę

Składniki: 1,5 kg kury, 25 dag karczku, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, 4 kiszone ogórki, listek laurowy, sól, pieprz, chili, lubczyk, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, pół szklanki kwaśnej śmietany.

Wykonanie: zalać mięso zimną wodą, dodać listek bobkowy, pieczoną cebulę, sól, pieprz. Ugotować esencjonalny bulion. Na maśle podsmażyć warzywa i ziemniaki pokrojone w plastry. Dodać do garnka z przecedzonym bulionem. W małej ilości wody udusić plasterki kiszonych ogórków. Dołożyć do zupy wraz z kawałkami mięsa. Zaprawić śmietaną i mąką. Zagotować. Przyprawić lubczykiem i chili.

Rabarbar

Składniki: 2 kg rabarbaru, 2 główki czosnku, 2 ostre czerwone papryki, 10 słodkich papryk, szklanka cukru, 2 łyki soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżka 10% octu.

Wykonanie: rabarbar obrać ze skórki. Paprykę zemleć w maszynce. Dodać sól, cukier, olej. Gotować 20 minut na wolnym ogniu, dodać roztarty czosnek z octem, gotować 10 minut. Wlać do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzować.

Rzodkiewka

Najlepsza jest na chlebie z masłem. Rzodkiewki dodaje się do twarożku, chłodnika, sałatek i sosów jogurtowych. W restauracjach na topie jest młoda rzodkiewka z łodyżkami. Krojoną na pół smaży się na maśle i podaje do mięs. Najnowsza moda to rzodkiewki kiszone, które kisi się tak samo jak ogórki małosolne.

Szparagi z rokpolem

Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych, 1 łyżka masła, 10 dag sera pleśniowego, 2 szklanki śmietany, sól, pieprz.

Wykonanie: zielone szparagi wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową, wrzucić do naczynia i wymieszać ze stopionym masłem, aby były dokładnie oklejone. Na tarce zetrzeć ser, wrzucić do garnka, wlać słodką śmietankę, postawić na ogniu i delikatnie mieszając, zagotować. Doprawić solą z pieprzem.

Czytaj więcej o: kuchnia
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!