sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Na grzyby. Są kanie. I gąski


Pazurki na kapeluszu, ruchomy pierścień na trzonie. Po przełamaniu pusta nóżka w środku. To gwarancja smacznej kani. Zrobiona jak schabowy smakuje jak on. A pierogi z gąsek nie mają sobie równych.

Kanie wyrosły pod Zaklikowem. Tak jak gąski, które w piaszczystym terenie czują się jak ryba w wodzie. Gąsek jest tak dużo, że grzybiarze zbierają po kilka kilogramów.

Kanie można smażyć, dusić, marynować i suszyć. A gąski. Robi się na nich rewelacyjną zupę i jeszcze lepsze pierogi.

Kanie schabowe

Robią się bardzo prosto. Należy je oczyścić. Kapelusze spłukać wodą, otrząsnąć, posypać pieprzem i solą od strony blaszek. Delikatnie rozgnieść w dłoniach.

Obtaczać w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto, przyciskając kapelusze łyżką do patelni.

Jak podawać? Najlepsze są z pieczywem. Albo z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Smacznego.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!