czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Najlepsi gotują w Lublinie. Rozmowa z Jeanem Bosem

Dodano: 2 czerwca 2016, 10:46

(fot. Kamil Zieliński/ archiwum Jean Bos)
(fot. Kamil Zieliński/ archiwum Jean Bos)

Rozmowa z Jeanem Bosem, pomysłodawcą i organizatorem Światowego Zjazdu Kucharzy Gourmonde 2016 w Lublinie.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

• Skąd pomysł, żeby do Lublina ściągnąć 60 najciekawszych szefów kuchni z całego świata?

– W latach 1974-87 pracowałem w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Przygotowałem ponad 260 wizyt zagranicznych, w czasie których miałem zaszczyt poznać wielu bardzo dobrych kucharzy.

• Potem były kolejne doświadczenia w świecie?

– Pracowałem także w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Rwandzie, gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla prezydentów różnych państw. Wtedy poznałem kuchnie, o jakich istnieniu mi się nawet nie śniło. W latach 90. byłem szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce. Mój notes powoli zapełniał się kontaktami.

• Które zaowocowały w Lublinie?

– W Polsce najpierw znalazłem miłość. Wtedy zdecydowałem się otworzyć w Polsce Akademię Molekularną z warsztatami i szkoleniami w Hotelu Agit w Lublinie. Pytają mnie dziennikarze, dlaczego nie ściągnąłem ich do Warszawy. A dlaczego nie do Lublina? – pytam. Rok temu byłem w Kolumbii, tam narodził się pomysł wizyty studyjnej w mieście położonym na styku kultur.

• Z jakich krajów przyjechali szefowie kuchni?

– Z Finlandii, Serbii, Indii, Albanii, Kosowa, USA, Danii, Niemiec, Słowacji, Kolumbii, Brazylii, Włoch, Turcji, Szwajcarii, Argentyny, Belgii, Ukrainy, Peru i Polski. Wszyscy zrzeszeni są w prestiżowej organizacji Aregala, która promuje także wartości kulturowe, turystyczne, społeczne, dobroczynne, historyczne – przywiązując wielką wagę do zagadnień edukacyjnych

• Jaki jest plan pobytu?

– W środę wieczorem otworzyliśmy Światowy Kongres Szefów Kuchni w Lublinie. W czwartek i piątek zagraniczni kucharze poprowadzą otwarte warsztaty z uczniami Technikum Gastronomicznego. W sobotę spotkacie ich od godz. 9 na Placu Teatralnym podczas konkursu Lubelskie Smaki, w sobotę o godz. 20 podczas Nocy Kultury będą w Hades Szeroka poznawać lubelską kuchnię.

• Czy mieszkańcy Lublina mogą spotkać się z kulinarnymi sławami?

– Tak, w niedzielę o godz. 20 doborowa piętnastka przygotuje w Hotelu Agit degustację Smaków Świata. Na miejscu wpłacamy 35 zł i jemy ile możemy. Impreza ma charakter charytatywny, pieniądze przeznaczymy dla chorych dzieci.

Czytaj więcej o: kuchnia Jean Bos kulinaria
miedzkaniec
Użytkownik niezarejestrowany
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

miedzkaniec
miedzkaniec (3 czerwca 2016 o 00:14) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Boże chłopie lecz sie z tej zazdrości bo ci żyłka pierdzaca pęknie
Rozwiń
Gość
Gość (2 czerwca 2016 o 20:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ten pan promuje kuchnię molekularną.... Powiedzcie to naszym mamom i babciom, debile! Już one by was z molekularności wyleczyły!, Wy, kucharzyki, za złotym cielcem / czyt. gwiazdką Michelein, czy jakoś tak/ podążający - już dawno straciliście grunt pod nogami! Wasza kuchnia to snobizm, snobizm, i jeszcze raz snobizm! Wam do jaskiń wrócić i zacząć od nowa!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!