wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Najlepsze potrawy ze śledzia - przepisy na święta i nie tylko

Dodano: 4 grudnia 2016, 15:37

Warto na początku grudnia potrenować ze śledziami w kuchni. Po to, żeby te, które wyszły najlepiej postawić na wigilijnym stole. Tym bardziej, że grudniowe śledzie są wyjątkowo smaczne.

Choć jest symbolem postu, to w Polsce śledzia jada się przez cały rok. Śledź jest także ozdobą wigilijnego stołu. Od najprostszego śledzia z cebulą w oleju lnianym po śledzia na bogato w posypce piernikowej, którego po mistrzowsku przyrządza Eliza Kunc z Piask. Ale zaczynamy od forszmaku.

Forszmak z grzybów i śledzia

Składniki: 25 dag solonych grzybów, 25 dag filetów śledziowych, 3 słodkie cebule, olej lniany, sól, pieprz, szczypior.

Wykonanie: na desce posiekać tasakiem grzyby, śledzie i cebule. Skropić olejem. Doprawić solą z pieprzem. Dobrze wymieszać. Ułożyć w miskach. Ozdobić świeżo skrojonym szczypiorkiem. Jeszcze raz skropić olejem. Niech forszmak postoi pół godziny.

Śledzie miodowe z piernikiem

Składniki: pół kg śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.
Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin.
Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Śledź pod pierzynką

Składniki: po 3 ziemniaki, cebule, ogórki kiszone, marchewki, jajka, 3 śledzie matiasy, majonez, zielona pietruszka.

Wykonanie: ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach. Na twardo ugotować jajka. Krótko wymoczyć śledzie i pokroić w kostkę. Układać warstwami pokrojone w kostkę ziemniaki, śledzie, cebulkę. Przełożyć majonezem. Następnie pokrojone w kostkę, odciśnięte ogórki, marchewkę, białko z ugotowanych jaj. Nałożyć majonez. Na koniec posypać startym na tarce żółtkiem z jaj, które utworzy pierzynkę. I świeżą, zieloną pietruszką.

Śledź na sałatce warzywnej z majonezem

Składniki: 1 jajko na twardo, 2 jabłka, 2 ogórki konserwowe, 1 ugotowany ziemniak, 1 ugotowana marchew, zielony groszek cukrowy wedle uznania, 2 śledzie octowe, szczypiorek, majonez, musztarda, sól, pieprz.

Wykonanie: ugotowane i obrane warzywa kroimy w ładną kostkę, podobnie jak jajko. Groszek cukrowy w paseczki. Śledzia w poprzek na kawałki 2,5 cm. Do majonezu dodajemy pokrojony szczypiorek. Jajko, ziemniak, ogórek konserwowy łączymy i doprawiamy musztardą, pieprzem i solą.

Na talerzu kładziemy ring (formę do sałatki). W dowolnej kolejności nakładamy składniki, tak, by kawałki śledzia były na wierzchu. Delikatnie dociskamy i zdejmujemy ring. Majonez z szczypiorkiem nakładamy obok naszej kompozycji. Ozdabiamy zielonym groszkiem i marchewką (przepis szefa kuchni Adama Piechaczka).

Śledź w oleju lnianym

Składniki: 4 solone śledzie, 4 cebule, olej lniany świeżo tłoczony.
Wykonanie: śledzie oczyścić, wymoczyć w mleku przez 12 godzin. Cebule posiekać i lekko wygnieść. Śledzie pokroić na kawałki, obłożyć cebulą i obficie polać olejem. Podawać ze świeżym chlebem.

Tatar ze śledzia z maślakami

Składniki: 3 filety ze śledzia, 3 cebule, 4 małe korniszony, 1 marynowana papryka, 3 łyżki marynowanych kaparów, kilka marynowanych maślaków.

Wykonanie: filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, maślaki, korniszony i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na talerzach rozłożyć porcje śledzi, dokoła: pokrojone warzywa. Skropić je sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć pieprzem. Udekorować kaparami, listkami natki i plasterkami cytryny. Podawać z razowym chlebem i masłem.

Wigilijna zupa ze śledzia

Składniki: 50 dag solonych matiasów, 1,5 litra wody, 1 cebula, 3 listki laurowe, po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szklanka śmietany 30%, 1 łyżka octu, 8 ziemniaków.
Wykonanie: zagotować wodę z przyprawami. Ostudzić, dodać drobno posiekaną cebulę, wymoczone śledzie, śmietanę. Podawać z gorącymi kartoflami z mundurkach.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Jeden śledź to „pakiet” łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów. To bogate źródło witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie mają dużo B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie mają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Mają również dużo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Badania naukowców potwierdziły, że kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Eliza Kunc z Piask w restauracji „U Elizy” podaje klasycznego śledzia z cebulką. Na święta przyrządza miodowe śledzie z piernikiem
Eliza Kunc z Piask w restauracji „U Elizy” podaje klasycznego śledzia z cebulką. Na święta przyrządza miodowe śledzie z piernikiem
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (15 grudnia 2016 o 13:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ja polecam śledzia z cebulą, chlebkiem i sałatką colesław (przepis: ***ronic.pl/surowka-coleslaw/ ), u mnie robi furorę
Rozwiń
Gość
Gość (4 grudnia 2016 o 17:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Najlepszy solony śledź prosto z beczki trzepnięty o cholewę.
Rozwiń
Gość
Gość (4 grudnia 2016 o 16:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
co kto lubi ja tam wole śledż osobno ,grzybki osobno ,plus do tego mocna przekaska
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!